Terminator al delta de la Tordera

Companys i companyes de la premsa, us enviem nota de premsa sobre les actuacions que van succeir aquest dimecres dia 17 al delta del riu Tordera per part de les administracions competents en la gestió del Delta de La Tordera.

 

Drets de còpia de la imatge SASA

Equip de Comunicació

18/06/2020

En Comú Podem demana autocrítica a totes les administracions i demana un canvi real en la gestió de la desembocadura de La Tordera

El grup municipal trasllada al Congrés i al Parlament la demanda de la protecció efectiva del delta, i que la Taula pel Delta del Tordera tingui capacitat reguladora.

Davant els fets succeïts el dimecres 17 de juny, on maquinària pesant va accedir en època de nidificació i malgrat els acords de tancament i prohibició d’accés a la ciutadania a la zona de la desembocadura, el grup municipal de Blanes En Comú Podem ha demanat autocrítica a totes les administracions que hi participen en la gestió del Delta de La Tordera, donats els errors de coordinació manifestos en totes les direccions.

Tan bon punt diversos grups i persones ecologistes van fer arribar directament a regidors i regidores del grup municipal, que forma part del govern de l’Ajuntament, aquest van acudir immediatament al Delta demanant explicacions i fent les diferents comprovacions oportunes.

En tenir coneixement que aquestes actuacions es produïen per part d’una empresa contractada per la Direcció General de Costes, es va sol·licitar l’aturada dels treballs que van tenir lloc en el mateix moment. Tanmateix, el grup municipal va contactar amb els grups tant del Congrés de Diputats com del Parlament de la Generalitat per tractar els fets succeïts.

D’aquesta manera, el grup ha pogut tenir coneixement que les obres estaven autoritzades en relació a les actuacions d’urgència després del temporal Glòria, que aquestes van ser notificades als ajuntaments de Blanes i Malgrat, i que les mateixes es van suspendre en compliment del Decret d’Alarma amb relació a la Covid-19. Que posteriorment, en data 2 de juny, la Direcció General de Polítiques Ambientals de la Generalitat va notificar als Ajuntaments de Blanes i Malgrat la prohibició de neteja de platges per la nidificació d’una espècie de gavina. Aquesta comunicació, però, no va ser traslladada a la Direcció General de Costes que, en conseqüència, va reprendre els treballs posteriors al Glòria sense ser notificada per cap de les altres dues administracions.

Per aquest motiu, En Comú Podem demanar a totes les administracions responsables de la governança i protecció del Delta autocrítica davant els fets succeïts, i major coordinació i comunicació entre totes les administracions que la gestionen i hi intervenen.

En aquest sentit, es demana atorgar a la Taula del Delta de la Tordera, o en els espais que s’acordi, capacitat reguladora real per tal de dotar-se d’instruments que permetin fer seguiment de l’estat del Delta, i adoptar les decisions necessàries per a garantir la custòdia, protecció i cura d’aquest entorn que forma part de la Xarxa Natura 2000, així com la resta del riu i conca de la Tordera. La presència de maquinària pesant al Delta, malgrat el seu simbolisme, no és un fet aïllat, ja que en el mateix riu actualment s’hi estan produint prop d’una desena d’actuacions per part de l’ACA i altres administracions, totes elles sense estudis d’impacte ambiental, i sense definir una estratègia global amb relació a la Conca del riu Tordera. Situació a la qual En Comú Podem demana posar fi i un canvi en la mentalitat i manera de procedir entorn d’aquest espai natural.


ANTECEDENTS

Actuació dels Agents Rurals de Catalunya

Associació Professional

17/06/2020

Gràcies a un avís, ens personem a la desembocadura de la Tordera on trobem una empresa contractada pel ministeri fent treballs de retirada de restes de troncs arran del temporal Glòria

Detectem que les obres han afectat una zona on hi havia 2 nius de corriol petit.

Aixequem acta de l’actuació i comunicarem els fets a la fiscalia de medi ambient.

Durant la inspecció també hem denunciat tres ciutadans que s’havien saltat la prohibició d’accés a la zona.

Recordem que l’espai està tancat per protegir la nidificació d’espècies protegides.


RELACIONAT

El Govern porta a la fiscalia d’assumptes ambientals les obres del Ministeri a la desembocadura de la Tordera

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

18/06/2020

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest dijous que portaran a la fiscalia d’assumptes ambientals unes obres que el Ministeri de Transició Ecològica està fent a la desembocadura de la Tordera, en el marc de les actuacions de reparació després del temporal Glòria. Calvet ha explicat que s’han destruït almenys dos nius per utilitzar maquinària pesada en lloc de fer una neteja manual, i ha recriminat que retiressin les tanques que hi havia per protegir la zona, que és un espai de la Xarxa Natura 2000.

“No s’hauria d’haver fet mai aquesta neteja amb maquinària pesada, s’ha de fer neteja manual. Això és sabut, no pot haver cap excusa, és una actuació molt barroera”, s’ha queixat.

Els Agents Rurals han pres nota del que ha passat, ha dit Calvet, i s’obrirà un expedient davant de la fiscalia d’assumptes ambientals. El conseller ha recordat que la Xarxa Natura 2000 està molt preservada per la UE.

També Ecologistes en Acció ha alertat que l’actuació del departament de Costes del Ministeri de Transició Ecològica ha provocat un “greu impacte ecològic”. L’entrada amb maquinària pesada, segons l’entitat, es va produir dimecres. En aquest espai, com a conseqüència natural de la tempesta Gloria i de la disminució de presència humana pel confinament, s’havia genera una zona de gran valor ecològic, i els ajuntaments de Malgrat de Mar i de Blanes ho havien tancat per protegir la fauna avícola que havia nidificat.

“L’esmentada i brutal actuació s’ha dut a terme sense el coneixement ni consentiment de les administracions locals corresponents, amb l’argument de netejar les zones”, diu Ecologistes en Acció, que assegura que no hi havia cap brossa en aquesta zona, sinó un habitat natural creat per restes vegetals arrossegades pel temporal que, de fet, han possibilitat l’assentament de sorres i l’augment de biodiversitat a la desembocadura en nivells no vistos des de feia dècades.

Els ecologistes diuen que l’actuació de la maquinària ha destruït espècies protegides i dos nius de corriol.


Twitter

https://twitter.com/i/status/1273608452745486344

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *