Tastet de “La noia del pantà” (2) d’en Joni D.

Sinopsi

La noia del pantà ens acosta des d’un present difús a la nostra història recent. A la història d’un nosaltres sense nom ni rostre que és la història de molts. De molts llocs, de moltes persones i del molts temps diferents.

Un llibre directe, concís, visceral, com la vida que ens ha tocat viure. On no hi sobren paraules, per molt que incomodin. I on l’amor, la violència i el dolor que han patit diverses generacions ens dibuixen, de nou, un relat que ens enganxarà des de la primera pàgina i no ens deixarà fins haver-nos remogut consciència i estómac a parts iguals.

D’aquesta manera, la història començada amb La Torre de la Serra al Tamarit de Llitera de fa setanta anys finalitza gairebé avui a Valldoreix, després de passar per la sagnant dictadura argentina dels anys setanta. És doncs, aquest, un recorregut apassionant per algunes de les resistències del segle xx, que ens evoca inevitablement a tornar al present, de fet, sense haver-lo abandonat mai del tot.

Després de publicar La Torre de la Serra (Tigre de Paper, 2016) i La Casa de la Selva (Tigre de Paper, 2018), que van significar les primeres incursions de Joni D. en el camp de la ficció, l’autor tanca ara amb La noia del pantà un cicle en la seva literatura.

Imatge TIGRE DE PAPER

Text literari selecció del propi autor

Ens vam fer bons amics. Bé, la veritat és que alguna cosa més que bons amics. Jo havia sortit de la presó un parell d’anys abans i d’alguna manera necessitava recuperar el temps perdut. El temps robat. Ella va ser com aquella aigua de pluja que acaba traspassant la roba fins a sentir-la a la pell. Com una depuració natural i íntima. Em va ajudar a treure’m de sobre tota la merda acumulada durant anys

Però no va ser una relació fàcil. Era una noia d’alts i baixos. Difícil de comprendre i de conviure-hi. Impossible ni tan sols d’intentar posar-te a la seva pell. Amb un cervell inaccessible i un cor gegant. Un cor en què retenia massa amor per a una societat com la nostra. Però massa dolor alhora…

Degut a la seva joventut, el seu entorn i la meva ne­cessitat de reprendre la vida allà on l’havia deixat, sortíem molt de festa. Nits boges sense fi. Jo tornava a ser jove, però ella tenia una capacitat innata i incomprensible per atraure problemes. Uns problemes que a mi, per la meva condició d’exconvicte, no m’interessaven gaire. Tot i que això no era el principal entrebanc per mantenir una relació tranquil·la i estable. El principal problema era la seva capacitat auto­destructiva.20

La Miranda era una jove punk i els seus vint-i-sis anys no apaivagaven la seva necessitat de fer-se mal. Tot i que, s’ha de reconèixer, tampoc apaivagaven la seva necessitat de lluitar per aconseguir un món millor, ni la voluntat de mantenir-se ferma tot defensant la seva personalitat en aquella societat uniforme i uniformada.


Joni D.

Nascut a Barcelona el 1968, el seu cap inquiet i la seva consciència autogestionària l’han portat a experimentar i dinamitzar diverses formes creatives culturals i artístiques. Vinculat al moviment llibertari i a propostes de recuperació de la memòria històrica més recent, a finals de l’any 2010 va publicar el seu primer llibre Que pagui Pujol! Una crònica punk de la Barcelona dels 80 (La Ciutat Invisible), un llibre que recollia les seves memòries de joventut i que va rebre una gran resposta per part del públic. Com ell mateix va explicar posteriorment, aquell llibre només va pretendre ser un experiment mitjançant el qual poder valorar la seva capacitat d’escriure abans d’atrevir-se, o no, a fer el seu segon treball, Grups Autònoms. Una crònica armada de la Transacció democràtica (El Lokal, 2013). L’any 2015 va publicar, ja amb Tigre de Paper, la seva primera novel·la curta La Torre de la Serra, un treball on, des de la ficció, comença un repàs d’alguns dels fets històrics que l’han marcat i que continuà amb La Casa de la Selva i ara amb La noia del pantà.

Comprar “La noia del pantà”


Demà diumenge a Blanes “La noia del pantà”

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *