S’Agulla i Pinya de Rosa contra el Ministerio de Medio Ambiente

  • l’Associació Mediambiental S’Agulla de Blanes, i l’Associació Pinya de Rosa de Blanes, contra el Dragatge per la Preservació del Litoral de la Costa Brava

Created with GIMP

El sistema d’un vaixell draga que aspira sorra del fons marí i l’aboca a les platges no impedeix que els temporals de Llevant tornin a emportar-se la sorra. Exempli gratia: la darrera regeneració que es va efectuar a la costa de Cabrera de Mar, l’any 2005, “amb un milió de metres cúbics abocats, va tenir un cost de 6,4 milions d’euros”. La platja ja ha desaparegut.Imatge MM


Font

Plataforma Ciutadana Aturem C32

Nota de premsa rebuda el dia 04.06.2018 a les 20:16 hores


El passat 3 de Maig, el Ministerio de Medio Ambiente del Govern Espanyol desencallava el projecte de consolidació de la platja de Sant Antoni de Calonge.

Per mitjà del subdelegat del Govern Central a les comarques de Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, el Govern Espanyol anuncia la construcció d’espigons, que el cap de costes a Girona, Jordi Planella, va afegir que es consolidaran amb 550.000m3 de sorra que es pretén dragar de la costa entre Tossa i Sant Feliu de Guíxols.

La Plataforma Aturem C-32, i en particular

  • l’Associació Ciutadana SOS Lloret,
  • l’Associació Mediambiental S’Agulla de Blanes,
  • l’Associació Pinya de Rosa de Blanes
  • i l’Associació Amics de Tossa,

s’oposen frontalment als plans de dragatge mencionats.


S’ha comprovat que l’extracció de sorra del fons marí afecta irreversiblement la fauna i flora marina.


Aquesta afectació ha estat catastròfica per determinades espècies d’interès comercial com les cloïses, que han desaparegut de les zones de dragat de la Selva i el Maresme. Això agreuja la situació de crisi que viu el sector pesquer al nostre litoral, justament ara que les Confraries de pesca de la Costa Brava han arribat a un acord per establir àrees de vedat per protegir els recursos pesquers.

Així mateix, més enllà dels efectes mediambientals, els dragats de sorra afecten irremeiablement l’equilibri de moviment de sorres que alimenta les platges de la Costa Brava.

La proliferació de ports i el dragatge sistemàtic de sorra al litoral del Maresme és una de les causes que provoquen la desaparició de platges al llarg d’aquesta costa i s’ha demostrat totalment inefectiu per mantenir-les.

Refusem de ple l’alteració de l’ecosistema marí de la Costa Brava i en concret del nostre entorn més immediat, la Selva Marítima, que suposaria extreure 550.000m3, que és el que equivaldria a l’extracció de 5 vegades tota la sorra de la platja gran de Lloret de Mar del fons de la Costa entre Tossa i Sant Feliu de Guíxols, una de les zones més ben preservades de la Costa Brava .

Més enllà dels arguments mediambientals, cal recordar al Ministerio que l’activitat econòmica principal a la Costa Brava és el turisme, un dels principals reclams del qual són les nostres platges.

Les entitats que subscriuen el comunicat es coordinaran amb altres que ja han expressat el seu rebuig al projecte com són la Confraria de Pescadors de Tossa de Mar i la de Sant Feliu de Guíxols per estudiar la possibilitat d’accions conjuntes.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *