Ros serà el nou alcalde de Blanes són faves comptades

DARRERA HORA: Mario Ros s’ha convertit aquest dijous al vespre en el nou alcalde de Blanes (Selva). El número cinc de la llista del PSC a les passades municipals s’ha imposat amb el vot dels quatre regidors del partit. Tot i que un altre candidat, Joan Salmeron (ICV), ha obtingut més vots –un total de sis-, no ha resultat escollit perquè el reglament assenyala que ha de governar la força més votada si cap altre candidat obté majoria absoluta. Salmeron s’havia postulat però no ha aconseguit arribar a cap consens ja que “no sumava” amb cap de les opcions possibles, tal i com ha admès en el ple. En el seu primer discurs, Mario Ros ha assegurat que en els propers dies s’obriran converses per buscar “espais de consens amplis” entre les diferents forces polítiques. Una situació forçada perquè el govern municipal té quatre membres mentre que l’oposició la integren un total de disset regidors. En l’any i mig que queda de mandat, el nou alcalde vol treballar per convertir Blanes en “la capital de la Costa Brava sud” i acabar de desenvolupar projectes. Mario Ros substitueix a Miquel Lupiáñez, que va abandonar el PSC pel seu suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

El PSC manté l’alcaldia de Blanes després que l’alternativa que volia capitanejar ICV no hagi tingut prou suport. Joan Salmeron, d’Iniciativa per Catalunya, ja va anunciar després del ple de renúncia de Miquel Lupiáñez que exploraria la possibilitat de ser alcalde. El seu partit tenia de sortida el suport dels seus quatre regidors i els dos de Batega per Blanes. Tot i això, necessitava cinc regidors més per arribar als onze vots de la majoria absoluta. Tal i com ha explicat l’ecosocialista en el ple, la primera proposta va ser buscar consens amb el PSC. “Com passa a altres llocs on el resultat és molt ajustat, els dos partits es parteixen l’alcaldia durant dos anys”, ha explicat Salmeron. Les urnes van donar cent vots més al PSC que a ICV a les passades municipals. Aquesta opció, però, no va prosperar i la segona possibilitat va ser buscar els partits de l’esquerra independentista, ERC i la CUP, que tenen dos regidors cadascun. Tot i que hi va haver acostament, es va topar per temes nacionals. “No sumàvem”, ha admès l’ecosocialista, que ha volgut agrair la voluntat d’ERC d’arribar a un acord. En tot cas, a Salmeron encara li hauria faltat un vot. Aquest vot per tenir majoria absoluta hauria d’haver vingut del PDeCAT, que també té quatre regidors, però tampoc es va arribar a cap acord. Al final, durant la votació, ICV i Batega han votat per Salmeron, la CUP ha votat pel seu candidat, Joan Rota, i el PDeCAT i ERC han votat en blanc. Pel que fa a la resta de partits, PP i Ciutadans ha presentat els seus portaveus com a candidats a alcalde: Salvador Tordera i Sergio Atalaya, respectivament.

Nova etapa, mateixos projectes

Ros va entrar a l’Ajuntament de Blanes el febrer del 2016 en substitució de Susana Ramajo. El número cinc de la llista s’ha convertit en alcalde després que Pepa Celaya i Nicolás Laguna haguessin renunciat formalment al càrrec. En el seu primer discurs com a alcalde, Ros ha assenyalat les línies que vol desplegar en l’any i mig que queda abans no arribin les eleccions. “La nostra tasca serà fer funcionar bé les àrees de l’ajuntament i acabar els projectes oberts”, ha afirmat. Per a Ros aquests mesos de mandat “s’han de guanyar” en benefici de “tot el teixit social” de Blanes. Concretant, l’alcalde ha parlat del camí de ronda que ha d’anar fins a Lloret, la urbanització de la zona Costa Brava Sud “per millorar la mobilitat”, l’arranjament de la Plaça dels Dies Feiners, la promoció vertical de treballadors municipals o l’aprovació del POUM. En la llista de feina també hi ha la rotonda de Ca la Guidó o el servei de polítiques d’igualtat i acollida. “Són projectes que han de portar Blanes a noves cotes de benestar”, ha assegurat en el seu discurs el nou alcalde. En els projectes que transcendeixin el que queda de mandat, Ros s’ha ofert a buscar “espais de consens amplis”. Un exemple són els terrenys del projecte de l’Illa de Blanes, cedits per la Generalitat. Amb aquesta eina es pot ajudar a convertir Blanes, segons ha dit, en “la capital de la Costa Brava Sud”, ja que ofereix “possibilitats de creixement inèdites a la ciutat”.

Mario Ros substitueix en el càrrec Miquel Lupiáñez, que no ha assistit al ple per escollir el seu successor. L’anterior alcalde no ha estat ni esmentat pel PSC i només l’han recordat en els seus discurs els portaveus del PDeCAT i la CUP (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES. 21:21 h)

Els alcaldables Mario Ros (en primer terme) i Joan Salmerón (a l’encalç)

Imatge FOTOMUNTATGE DE DdB

 

Pels amiguetes que tenim als diferents partits polítics de Blanes que ens expliquen el que s’hi cou a dintre, resulta:

La CUP passa d’integrar-se a cap govern municipal

ICV-EUiA mai governarà amb PDeCAT

PP es votarà a ell mateix per alcalde. Igual faran els de C’s

Amb aquestes premisses, cap combinació possibilita 11 vots (Sobre 21 regidors) necessaris per guanyar l’alcaldia per majoria. Per tant, surt d’alcalde el candidat de la llista més votada: Mario Ros (PSC)

-A hores d’ara ERC segueix filtrant a la premsa que hi ha pacte a 14 (ICV-EUiA, 4; PDeCAT, 4; ERC, 2; Batega x Blanes, 2 i CUP, 2), però no se jo si…-

 

 

ANTECEDENTS

Dijous 30 de novembre l’Ajuntament de Blanes ha convocat a les sis de la tarda un ple extraordinari per l’elecció del nou alcalde.

El candidat proposat pel PSC a l’alcaldia de Blanes és Mario Ros, qui passaria a substituir l’ex alcalde i anterior company de grup municipal, Miquel Lupiáñez, que va renunciar al seu càrrec en el ple del passat 17 de novembre després de donar-se de baixa del partit. Des de llavors, s’ha especulat molt respecte la possibilitat que la suma de diverses forces polítiques pogués facilitar que el cap de llista d’ICV-EUiA, Joan Salmeron, assolís l’alcaldia.

Aquest darrer extrem, però, no s’ha confirmat públicament. Per ser investit com a  nou alcalde, Salmeron necessita sumar 11 vots, mentre que Mario Ros tan sols necessita el recolzament del seu partit, ja que va ser la força més votada en les eleccions municipals del 2015. (SERVEI DE COMUNICACIÓ DE L’AJUNTAMENT DE BLANES. 29/11/2017)

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *