Retalls de sa Vila de Blanes (i 5)

Personatges il·lustres 

Avui Junceda

Autors (Mano a mano)

Domènech Valls i Coll

Antonio Mora i Vergés

JUNCEDA I BLANES

Havíem publicat un CATALANS EXCEPCIONALS dedicat a Joan García Junceda Supervia (Barcelona, 1881-Blanes, 1948) que compartíem amb la pagina “Coses de Blanes”, i el Josep Valls Ribas , publica un comentari , JUNCEDA I BLANES:

A l’Abril de 1912 va contraure matrimoni a l’església de la Concepció amb Rosa Portas i Dotras, distingida pianista nascuda a Barcelona filla d’una família blanenca, era una dona creient i de sòlida formació cristiana, amb una forta personalitat que influí fortament en la catalanització i formació cristiana del seu espòs. Més endavant la religiositat de Junceda fou creixent i va esdevenir en una fe viva i ferma que va acompanyar-lo tota la seva vida.

D’aquesta manera el dibuixant va descobrir Blanes i la Costa Brava. Els primers estius solament venien a Blanes els diumenges, encara que la família Junceda allargava força mes temps les seves estades a la vila. Molt aviat l’ambient de Blanes, la mateixa casa pairal de la seva esposa, situada en un lloc ideal al començament del barri de S’Auguer, on avui dia hi ha el restaurant del mateix nom, el va captivar del tot, fins acabar a viure en ella quasi bé tot l’any.

El seu caràcter afable i senzill ben aviat el va dur a relacionar-se amb la gent del poble, creant nombrosos amics entre els que cal destacar tot els components de la redacció de Recull. Aquí va començar la gran amistat amb Joaquim Ruyra i Oms (Girona, 27 de setembre del 1858 – Barcelona, 15 de maig del 1939) produint-se la trobada de dos personatges extraordinaris que tan renom han donat a Blanes.

Aquesta informació complementa sens dubte la que trobàvem publicada:

http://www.associaciowagneriana.com/pdfarticles/junceda.pdf

https://www.raco.cat/index.php/RevistaGirona/article/viewFile/264656/352310

https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0035068.xml

https://ca.wikipedia.org/wiki/Joan_Garc%C3%ADa_Junceda_i_Supervia

https://www.nuvol.com/vinyetes/un-junceda-desconegut/

Agraïm al Josep Valls Ribas aquesta valuosa aportació.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *