Retalls de sa vila de Blanes (2)

JOSEP ALEMANY I BORRÀS

Personatges il·lustres

Josep Alemany i Borrás ( Blanes, la Selva, 26.01.1868 + El Masnou, El Maresme, 28-11-1943)

Sens mena de cap dubte ens trobem davant d’una de les figures més rellevant que ha tingut la nostre vila, no tan sols en el camp de la literatura, sinó com a persona de gran formació cultural, estudiós i crític de la vida política, econòmica i social i de les situació de Blanes durant els segles XIX i XX.

Autor Domènec Valls i Coll

Va néixer a Blanes el 26 de Gener de 1868, on cursà els seus estudis primaris. Entusiasta de les belles arts en general, de molt jove s’inicià en la música i la pintura, per finalment dedicar-se a les lletres possiblement influenciat pel seu amic Cortils i Vieta. Els seus primers treballs literaris els va desenrotllar en el camp de la poesia, amb uns versos publicats en un periòdic de Palma de Mallorca titulat “La ignorància”, publicació que dirigia mossèn Antoni Alcover. En un Jocs Florals d’Olot va guanyar el primer premi amb la poesia “Al jovent català”.

La seva participació era freqüent en molts certàmens literaris de diferents poblacions, on solia ser premiat repetides vegades, donant a conèixer la seva reputació literària arreu de Catalunya.

Alemany fou un gran defensor del catalanisme i un capdavanter en la defensa dels ideals catalanistes i autonòmics, col·laborant en diferents periòdics i revistes, molt especialment en el de la seva comarca “La Costa de Llevant”.

Com a narrador literari col·laborà intensament en la revista “Il·lustració Catalana”, com a polític va distingir-se com a cronista dels esdeveniments catalans en la revista “Las Provincias” de València, en la secció de “Cartas a un amigo”.

Però la vessant mes important la va dedicar a Blanes seguint la recerca lingüística que havia iniciat Cortils i Vieta amb el seu llibre Etologia de Blanes incrementada amb l’estudi sociològic, els seus coneixements de les tradicions i costums de la vila varen ser decisius en la creació de diferents institucions. El seu treball va ser fonamental en la Renaixença de Blanes, va participar activament en la fundació de l’Ateneu Blandense, el “Circulo de la Amistad Blandense” i l’Orfeó de Blanes.

L’Ateneu tenia com a principal objectiu aglutinar culturalment al seu entorn tot el poble de Blanes, amb la particularitat que a finals del segle XIX, Blanes sols disposava de dues institucions de cert nivell cultural, el Primer Casino i la Societat de Foment, les dues amb una activitat força minsa, així l’Ateneu Blandense es va convertir en un autèntic motor de propulsió cultural de la població.

El seu interès per la història local conjuntament amb l’estudi profund que va realitzar de tota la problemàtica econòmica-social de la vila en aquella època, va fructificar en el seu llibre titulat BLANES (“Ensaig d’estudi critich, econòmich, polítich-social”), editat l’any 1904 i del qual se n’imprimiren només 100 exemplars. La sinceritat i cruesa del llibre va provocar una gran commoció i rebombori a tots els estaments de la vila, era un extraordinari estudi meticulós de la idiosincràsia del Blanes d’aquell temps, digne de figurar com una tesis sociològica i obra indispensable pel veritable coneixement de la nostra història durant el segle XIX.

Entre les moltes activitats va deixar escrites varies obres teatrals, alguna d’elles editades, com “Lo Noy de Bordo” i el drama “ Lluita Social”, i una llarga llista d’articles i assaigs crítics sobre diferents temes, impossible d’enumerar en una senzilla biografia.

L’any 1889 ingressà al Centre Excursionista de Catalunya, societat que a partir de 1890 va agrupar tots els excursionistes-estudiosos de Catalunya i conjuntament amb el seu amic Cortils i Vieta col·laboraren en el desenvolupament del Centre a través de les publicacions de l’entitat.

Actuà com a secretari en els Jocs Florals de Barcelona de l’any 1912 i la seva activitat fou realment extraordinària, tan en la literatura com en l’ història i la sociologia. Josep Alemany sempre estava situat a primera fila en la defensa de l’autonomia de la seva estimada terra catalana.

Els darrers anys de la seva vida varen ser colpits per la mort sobtada de la seva esposa, Francisca Bori i Corretger, el 8 de gener de 1936 i els dramàtics anys de la Guerra Civil i la postguerra. D’aquesta última etapa de la seva vida resten algunes poesies seves inèdites, on reflecteixen els seus sentiments. El 28 de novembre de 1943, mort al Masnou on residia amb la seva filla Francisca.

Josep Alemany i Borràs és dels personatges intel·lectuals més importants de Blanes i per desgràcia incomprensiblement desconegut. La seva obra podrà ser estudiada i valorada gràcies a la generositat i estima per Blanes dels seus familiars, ja que fou donada en la seva totalitat i forma part i dignifica al nostre Arxiu Municipal. A través de l’important material de la donació, ja exposat públicament en el núm. 3 de “La Revista Blanda” de l’any 2000, en la secció “Noticies de l’Arxiu”, amb el títol de “Dossier documental Alemany i Borràs”, podem comprovar com es tracta d’un autèntic testimoni d’incalculable valor històric i al mateix temps ens obliga a que sigui perpetuat públicament el seu nom en la forma que requereix la seva obra.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *