Ratxes de vent de 72 km/h i maregassa avui a Blanes

Poden allargant-se tot el dia.

Es podran superar els 126 km/h als Pirineus sobretot a cotes altes i al nord de les Terres de l’Ebre i els 144 km/h a l’Empordà i sud de les Terres de l’Ebre.

Cal extremar la precaució en la mobilitat especialment dilluns a primera hora i evitar zones d’arbres durant el fort vent, a l’entorn natural però també en zona urbana.

Imatge JAUME VIDALES FERRER

 

INFORMA GENERALITAT DE CATALUNYA.- Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya VENTCAT per la possibilitat d’incidències derivades de les fortes ventades generalitzades al territori previstes pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Tot i que l’episodi de vent s’ha iniciat ahir al migdia als extrems del territori català, l’SMC preveu que s’intensificarà i tindrà la seva màxima afectació durant aquesta matinada i el dia d’avui. El vent bufarà de component nord i oest i a les cotes altes es produirà el fenomen del torb. Dilluns s’espera que el vent es reforci a tot el territori, però sobretot al Pirineu i l’Empordà.

Es preveu la superació dels 144 km/h als extrems nord i sud de Catalunya, a l’Empordà i al sud de les Terres de l’Ebre, on a més poden ser persistents, agreujant el perill. Al Pirineu i Prepirineu es podran superar els 126 km/h, així com al Baix Camp i també al nord de les Terres de l’Ebre. Al litoral i prelitoral les ratxes de vent se situaran al voltant dels 72 km/h i a la resta de comarques de l’interior se situaran al voltant dels 90 km/h.

Per aquest motiu, Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i també per la possible caiguda d’arbres i altres elements estructurals a la xarxa viària i ferroviària. També cal extremar la precaució en les activitats a l’aire lliure tant a l’entorn natural com a les zones urbanes properes a arbrat com ara parcs i jardins.

A nivell general, cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ratxes més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Cal evitar situar-se a prop dels arbres ja que poden desprendre’s branques i causar danys.

A més, tingueu en compte els consells del Servei Català de Trànsit en cas que conduïu en situació de vent:

-En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.

-Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

-Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

 

ALERTA PROCICAT PER FORT ONATGE

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onatge per les previsions meteorològiques de l’SMC i per les afectacions es poden derivar a la meitat nord i en especial a l’Empordà i punts de la Selva.

Les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa). El llindar d’avís es superarà al nord del Cap de Creus i al Cap de Begur. La mala mar s’intensificarà a l’Empordà, on les onades podran superar els 4 metres (mar brava) i la maregassa podrà afectar el litoral de la Selva, el Maresme, el Barcelonès i el Baix Llobregat. Hi haurà notable mar de fons de component nord.

Davant la situació de fort onatge, Protecció Civil de la Generalitat recomana no accedir als punts del litoral on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, ja que hi són per a la vostra seguretat. No us atureu a contemplar les onades i eviteu posar-vos en perill. Allunyeu-vos d’espigons, esculleres i eviteu anar als passejos marítims si les onades trenquen a prop. Tingueu molta precaució en les activitats al mar i eviteu-les si hi ha grans onades. Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al telèfon d’emergències 112 de Catalunya i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *