Racons de Blanes històries i relats (4). Per ANTONIO MORA VERGÉS

SANTA BÀRBARA DE BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA (i 2)

Imatge AMV

 

No podíem accedir fins a l’ermita de Santa Bàrbara el Josep Olivé Escarré (Sant Llorenç Savall, Vallès Occidental, 2 de maig de 1926) i l’Antonio Mora Vergés, el Josep l’any 2014, assolia encara el cim del Tagamanent al Vallès Occidental, el temps però, ha limitat fortament la seva capacitat ambulatòria, i adhuc visual, i dissortadament no podrà accedir fins a l’ermita de Santa Bàrbara ni ‘veure-la’, ni des del turó del Castell de Sant Joan, des de que la retratava.

El consistori hauria d’establir un sistema àgil i senzill perquè TOTES les persones poguessin accedir a Santa Bàrbara qualsevol dia de l’any.

Llegia que la construcció més antiga sembla ser, per la tipologia, l’ermita, a la qual s’hauria afegit la torre de vigilància costanera, que fou usada sobretot els segles XV-XVI. L’ermità de Santa Bàrbara tenía cura de les terres i boscos dels voltants i era escollit com a llogater pels jurats de la vila. A finals dels anys setanta del segle XX, Josep Mestres Rovira i Domènec Valls Colls van reclamar la reconstrucció del conjunt des de la revista local “Recull”, activitat que es va dur a terme durant els anys 1980-82.

Patrimoni Gencat ens diu ; conjunt d’edificis situats sobre un turó de gran visibilitat costanera i format per una torre de vigilància, una ermita i una casa d’ermità. La torre és de planta circular i té dues plantes i tres finestres, una de les quals de tipologia gòtica. Fa uns cinc metres d’amplada per vuit d’alçada. La casa i l’ermita estan adossades a la torre. La casa té dues plantes, coberta de teula a dues aigües i portes i finestres rectangulars amb llinda de pedra monolítica. La part exterior està decorada amb un rellotge de sol.

Pel que fa a l’ermita, està dedicada a Santa Bàrbara. És un edifici de planta rectangular que té una coberta a dues aigües, absis semicircular i una façana amb arcada de mig punt adovellada, sense decoració al marge de l’òcul central i les obertures primes i allargades d’ambdós costats de la porta principal.

Els interiors són de volta de canó apuntada de dos trams delimitats per arcs faixons ogivals, rebaixats i mènsulats amb decoració escultòrica vegetal i humana. Els murs laterals tenen dos contraforts per cada costat i finestres petites i simètriques. La zona de l’absis conté una taula d’altar i dues fornícules interiors, una de les quals alberga la imatge de la santa.

La torre i l’ermita de Santa Bàrbara es troba en un turó proper al Castell de Sant Joan, a 148 metres d’altitud.

 

 

Conèixer Catalunya Aquí trobareu : histories, relats de sortides , propostes d’excursions, … que fan referència únicament i exclusiva a Catalunya i/o als territoris de parla catalana. M’interessa i molt conèixer d’altres llocs del món, però en tant que català vinc obligat a escombrar cap a casa, oi ?

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *