Racons de Blanes històries i relats (2). Per ANTONIO MORA VERGÉS

SANTA BÀRBARA DE BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

En la fotografia de l’any 1924, s’adverteix que el campanar estava situat damunt la torre.

Imatge ROSSEND FLAQUER I BARRERA (1873-1947)

 

Retratava des del Castell de Sant Joan de Blanes, el conjunt d’edificis situats sobre un turó de gran visibilitat costanera , format per una torre de vigilància, una ermita i una casa d’ermità. La construcció més antiga sembla ser, per la tipologia, l’ermita, construïda al segle XVIII sobre la base d’una capella més antiga, documentada des del segle XIV – tot i que no es descarta el seu origen romànic – a la que s’hauria afegit la torre de vigilància costanera

La torre és de planta circular i té dues plantes i tres finestres, una de les quals de tipologia gòtica. Fa uns cinc metres d’amplada per vuit d’alçada. La casa i l’ermita estan adossades a la torre. La casa té dues plantes, coberta de teula a dues aigües i portes i finestres rectangulars amb llinda de pedra monolítica. La part exterior està decorada amb un rellotge de sol. Pel que fa a l’ermita, està dedicada a Santa Bàrbara. És un edifici de planta rectangular que té una coberta a dues aigües, absis semicircular i una façana amb arcada de mig punt adovellada, sense decoració al marge de l’òcul central i les obertures primes i allargades d’ambdós costats de la porta principal. Els interiors són de volta de canó apuntada de dos trams delimitats per arcs faixons ogivals, rebaixats i mensulats amb decoració escultòrica vegetal i humana. Els murs laterals tenen dos contraforts per cada costat i finestres petites i simètriques. La zona de l’absis conté una taula d’altar i dues fornícules interiors, una de les quals alberga la imatge de la santa.

A darreries dels anys setanta del segle XX, Josep Mestres Rovira, i Domènec Valls Coll, van reclamar la reconstrucció del conjunt des de la revista local “Recull”, activitat que es va dur a terme durant els anys 1980-82.

La torre i l’ermita de Santa Bàrbara es troba en un turó proper al Castell de Sant Joan, a 148 m d’altitud.

 

 

Conèixer Catalunya Aquí trobareu : histories, relats de sortides , propostes d’excursions, … que fan referència únicament i exclusiva a Catalunya i/o als territoris de parla catalana. M’interessa i molt conèixer d’altres llocs del món, però en tant que català vinc obligat a escombrar cap a casa, oi ?

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *