Racons de Blanes històries i relats (16). Per ANTONIO MORA VERGÉS

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE LA SALUT.

BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA


ermita de la Mare de Déu de la Font de la Salut POBLES DE CATALUNYA

Ermita de la Mare de Déu de la Font de la Salut. Imatge POBLES DE CATALUNYA. Guia del patrimoni històric i artístic dels municipis catalans. http://www.poblesdecatalunya.cat


M’aturava a retratar – amb força dificultats materials – la capella d’una nau quadrangular, campanar d’espadanya i absis semicircular a la part més oriental, advocada a la Mare de Déu de la Salut de Blanes, a la comarca de la Selva.

Patrimoni Gencat ens diu que la seva orientació precisa és de Gregal a Garbí. Té la cobertura a dues aigües sobre volta de canó. L’accés conté unes escales de pedra i un aterrassament que inclou un banc corbat i que eleva l’entrada del carrer gairebé dos metres.

L’absis i el presbiteri estan delimitats per un arc triomfal i a l’interior es mostren, sobre de l’altar, les imatges de veneració.

Una d’aquestes imatges sembla ser encara l’original d’època barroca, que es va salvar del saqueig de 1936.

Pel que fa a la il·luminació, és reduïda, ja que només prové de la porta o de les petites, enreixades i baixes finestres que hi ha a banda i banda de la porta.

El mobiliari interior està format per bancs de fusta i d’obra adossats a les parets. Sobre el portal d’accés hi ha una petita fornícula d’arc de mig punt, coberta d’un teulat de fusta a dues aigües, que conté la imatge de la Verge sobre petites rajoles cuites i pintades, com s’indica, el 1996.

L’edifici està integrat al pujol de la part absidial i els edificis del voltant s’hi encavalquen fins al punt de compartir teulada.

Les primeres notícies d’aqueta esglesiola són de 1657, quan era una petita capella del raval fora muralles situada a l’antic camí de Lloret, en un indret de culte al voltant d’una font. Era la capella d’una barriada poblada de pagesos i bosquetaires.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el GOVERN LEGÍTIM DE LA II REPÚBLICA, fou totalment destruïda i, durant els anys quaranta, fou reconstruïda.

Ens agradarà tenir noticia de l’autor d’aquesta reconstrucció a l’email

[email protected]

S’hi celebra o celebrava , cada 8 de setembre, la festivitat de la Verge, caracteritzada per la tradició de posar-hi gerres amb aigua beneïda i anissos.


Conèixer Catalunya

Aquí trobareu : histories, relats de sortides , propostes d’excursions, … que fan referència únicament i exclusiva a Catalunya i/o als territoris de parla catalana. M’interessa i molt conèixer d’altres llocs del món, però en tant que català vinc obligat a escombrar cap a casa, oi ?

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *