Racons de Blanes 66 històries i relats. Per ANTONIO MORA

BLANES EN ELS PRIMERS ANYS DEL SEGLE XX. 

‘POBRETS I ALEGRETS’.

LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA 

Imatge arxiu JOAN PORTAS

El Joan Portas‎ publica una fotografia antiga sense data, la comprovació visual entre l’edifici de l’Església que apareix, i el que podem veure a google.com/maps

Està clar que és anterior a l’incendi perpetrat el 22 de juliol de 1936.

Les cròniques diuen que l’incendi va ser duríssim, i l’església va cremar durant tot el dia fins que l’estructura es va col·lapsar.

Blanes tenia un cens de 5.001 persones l’any 1910.

Amb l’expressió ‘ pobrets i alegrets’ ens referíem als nens i nenes que apareixen a la fotografia.


WIKIPEDIA

Extracte “Santa Maria de Blanes”

Un dels episodis més tristos i durs en la llarga vida de l’església, el trobem en l’incendi perpetrat el 22 de juliol de 1936. L’incendi va ser duríssim, ja que l’església va cremar durant tot el dia fins que l’estructura es va col·lapsar.

Els responsables de l’incendi no varen saber ni tan sols salvar l’or que cobria els retaules.

Tan sols es va salvar la façana i el campanar, tot i que després de l’incendi alguns varen intentar destruir-lo completament. Tot i això, l’actitud decidida d’alguns ciutadans ho va impedir.

El 2 de febrer de 1939, amb l’alliberament de Blanes de les tropes republicanes per part de les tropes franquistes, per tal de celebrar la santa missa i altres funcions religioses, el Centre Catòlic de Blanes va cedir els seus locals.

El 3 de març e 1939, l’arquitecte de Blanes Sr. Portillo, va presentar els plànols de la nova església parroquial provisional, a l’esbarjo, on a finals d’any ja s’hi deia missa.

En el 1940 es va procedir a la constitució de la Junta General de Reconstrucció.

Es va obtenir del Ministeri de l’Interior que Blanes s’acollís a la nova llei de “Reconstrucció de temples destruïts”. Va afavorir molt l’ajuda del Sr. Ramón Serrano Suñer – cunyat del General Franco i Ministre d’Assumptes exteriors-. Per rebre la subvenció sol·licitada obligaven a presentar signades per l’arquitecte de l’obra totes les factures de les quals el ministeri en pagava el 40%.

La llei obligava que tots els projectes fossin presentats per l’arquitecte municipal.

A Blanes l’arquitecte era el Sr. Portillo, el qual feu entrega a la Junta de Reconstrucció el pressupost, que pujava a 1.224.033,85 de les antigues pessetes.

L’obra es començà el mes d’abril de 1940. L’arquitecte triat va ser el Sr. Francesc Folguera Grassi, però degut a una malaltia va obtenir que la comencés el seu amic Lluís Bonet i Garí, que acabà l’obra fins al cobriment d’aigües.

Els interiors i el Baldaquí són obra de Folguera. L’Assumpta del Baldaquí i les pintures de l’Altar Major, són obra d’en Jaume Busuets.


Racons de Blanes 53 històries i relats. Per ANTONIO MORA VERGÉS

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *