Racons de Blanes 65 històries i relats. Per ANTONIO MORA

IN MEMORIAM DE L’ESTACIÓ DEL FERROCARRIL

BLANES. LA SELVA. CATALUNYA

Imatge arxiu Joan Portas

El Joan Portas publica fotografies de l’estació del ferrocarril de Blanes a la comarca de la Selva.

L’estació es troba a la línia Barcelona-Mataró-Maçanet per on circulen trens de la línia R1 de Rodalies de Catalunya operat per Renfe Operadora, també efectua parada un tren de Llarg Recorregut, l’Estrella Costa Brava.

Aquesta estació de la línia de Mataró va entrar en servei el 1859 quan es va obrir la segona ampliació del ferrocarril de Barcelona a Mataró, la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, des d’Arenys de Mar a Tordera.

La iniciativa de la construcció del ferrocarril havia estat de Miquel Biada i Bunyol (Mataró, 1789 – Mataró, 1848) per dur a terme les múltiples relacions comercials que s’establien entre Mataró i Barcelona.

Des d’Arenys de Mar a Maçanet-Massanes la línia és en via única. Tant l’Autoritat del Transport Metropolità al Pla Director d’Infraestructures 2009-2018, com per part del Ministeri de Foment d’Espanya al Pla Rodalies de Barcelona 2008-2015, es preveu la duplicació de vies entre Arenys de Mar i Blanes.

L’any 2016 va registrar l’entrada de 618.000 passatgers.

És capçalera de part dels serveis procedents de l’Hospitalet de Llobregat. L’estació està situada al sud-oest, una mica separada del casc urbà, per accedir-hi hi ha línies d’autobús urbà que l’uneixen amb diferents zones de Blanes i amb la població veïna de Lloret de Mar.

Dissortadament no trobava dades de l’autor d’aquest edifici, que acostumava – amb algunes excepcions – a ser un dels enginyers que dissenyaven i executaven la línia ferroviària.

El REINO DE ESPAÑA, també en matèria de documentació del patrimoni històric és un desastre, i molt especialment quan aquest patrimoni es troba en terres catalanes.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *