Racons de Blanes 57 històries i relats. Per ANTONIO MORA

IN MEMORIAM.

EL MERCAT DE PEIX DE LA PLACETA DE LA VERGE MARIA.

BLANES. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Imatge arxiu JOAN PORTAS

El Joan Portas‎, penjava unes imatges del Blanes que el temps s’endugué.

La primera constància escrita de peixateries a Blanes es remunta al segle XVI. En concret a l’any 1545, quan en un document que fa referència a la construcció d’un desguàs residual entre el carrer Tapioles i l’actual carrer Ample hi deia que

al començament del carrer hi havia una “taula peixatera”.

El punt de venda de peix més emblemàtic en la història de la ciutat, i que molts blanencs recorden encara és Es Por­tal de la placeta de la Verge Maria.

No es té cap constància des de quan es venia peix en aquest indret, però sí que se’n té referència documentada des de l’any 1768. És en un escrit notarial, datat el 10 de novembre d’aquell any, on es reclama un pagament per unes obres en una casa situada

“al costat de la plaça del peix o de la Verge Maria de l’Arrabal”.

Són informacions recollides en un estudi de Juli Baca i Vives –químic retirat i assidu col·laborador de l’arxiu – que es pot trobar en el darrer número de la revista Blanda, que s’acaba de publicar.

En el reportatge s’explica l’evolució d’Es Portal com a punt de venda de peix durant aquests dos segles. Per exemple, que a final del XIX les condicions eren tan insalubres que l’Ajuntament va decidir fer-hi unes voltes de pedra, amb taulells, també de pedra, fàcils de rentar. També es va recobrir i pavimentar amb ciment el terra, que fins aleshores era de sorra. En aquell moment es va mirar de limitar la venda de peix dins les voltes, però el 1923 es va haver de tornar a permetre posar peixateries al mig de la plaça, perquè l’arribada de la fàbrica SAFA va augmentar molt la població de Blanes.

Les condicions sanitàries, però, van guanyar la partida a Es Portal, que va viure l’última jornada com a punt oficial de venda de peix l’1 de maig de 1969.

Després d’uns mesos de caos, en què la venda es feia anàrquicament pels carrers, l’Ajuntament va buscar un local: l’antic celler de venda de vi de la família Brunet Casellas.

I des del 2007 les peixateres són en un altre local, a la plaça dels Dies Feiners.


RELACIONAT

Excel·lent article de’n JORDI GONZALO a el Punt Avui

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *