Racons de Blanes 54 històries i relats. Per MORA I AUGÉ

QUI SE’N RECORDA DE LA POLÈMICA DE LA CARA DE FRANCO AL FRESC DEL PRESBITERI DE SANTA MARIA?

Mn. Miquel Àngel Ferrés Fluvià, actual rector de Figueres, sortia als papers, no per la seva activitat religiosa, sinó per una decisió relacionada amb les pintures que Jaume Busquets Mollera ( Girona, 1904 + Barcelona, 1968) pintava al presbiteri, i a les que dedicàvem una publicació

El cura de Blanes ordena pintar barba a una pintura de Franco

El párroco de Blanes retira la barba que mandó pintar a un supuesto retrato de Franco

La polèmica començava i acabava ràpidament.

El tema de l’aparició de la cara del sàtrapa -real o suposada- és recurrent:

Franco en un altar

Els artistes NO ES PODEN INVENTAR CARES, això és tant evident que tothom troba lògic que per exemple a l’església de Sant Antoni de Mura a la Comarca del Bages, els àngels pintats en un fresc, siguin els que aleshores eren infants. I que les imatges del timpà de l’església parroquial de Sant Esteve de Castellar a la comarca del Vallès Occidental, que a dreta i a esquerra observen admirades i devotes a la Mare de Déu, son sens dubte una bona part dels castellarencs de darreries del segle XIX.

El ‘escàndol’ habitualment es farisaic.

És del tot aliè a la història Mn. Enric Roura Sabà, actual rector de Blanes, al que agrairíem infinitament però, que ens permetés retratar amb detall el fresc, i concretament la imatge de Sant Tomàs d’Aquino, per comprovar si Jaume Busquets Mollera ( Girona, 1904 + Barcelona, 1968) va prendre efectivament com a model al dictador.

En el món de la publicitat la màxima aspiració és que parlin de la marca, del producte, o de la persona,

NI QUE SIGUI BÉ !!!!


Ermessenda de Valrà, acostumava a dir ‘Si vivim, coses veurem’, i encara ‘ qui cerca, troba’, ens havíem assabentat per la premsa de la ‘possible’ incorporació de la cara del sàtrapa a les pintures murals que de la mà de Jaume Busquets Mollera (Girona, 1904 + Barcelona, 1968), cobreixin les parets dels Presbiteri de Santa Maria Assumpta de Blanes.

Li demanava al Josep Augé Carles ( Blanes, la Selva, 25-06-1955), que quan fos possible retrates amb detall aquell mural, i concretament la figura de Sant Tomàs de Aquino, que és un dels sants més representats de l’Església catòlica


Mn. Miquel Àngel Ferrés Fluvià

Nascut el 1952

Ordenat el 1978

Nomenat rector de la Immaculada Concepció i Sant Pau i de Santa Maria de Figueres el 2009; administrador parroquial de Sant Miquel de Fluvià i Sant Mori el 2011 i rector del Bon Pastor, Sant Pere, la Sagrada Família i Vilatenim de Figueres el 2014.

Altres càrrecs:

Membre de la comissió de la Delegació del Catecumenat 24/12/2004

Coordinador de l’agrupació de parròquies 09/09/2009

Membre del Patronat del Santuari de la Mare de Déu del Mont 12/01/2010

Consiliari de l’associació privada de fidels “Amics dels Malalts” de Figueres, 4/2/2014

Arxipreste de l’Empordà Interior 30/11/2018


RELACIONAT

Racons de Blanes 47 històries i relats. Per MORA i AUGÉ

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *