Què passa amb les nacres de Blanes?

Nacra (Pinna nobilis) i zona d’estudi a la punta de Santa Anna


Font

Equip de S’Agulla

Comunicació rebuda el dia 13.08.2018 a les 14:13 hores


L’edició d’enguany de “Diners al Carrer” de la CUP Blanes permeterà a S’Agulla, entitat sense ànim de lucre, tirar endavant el projecte:

Què passa amb les nacres de Blanes?

Es tracta d’un estudi de l’estat d’aquest bivalve. Bé, per entendre’ns, es tracta del “musclo” més gran de la  Mediterrània. Viu semienterrat (punxa mirant avall) i pot arribar a fer un metre de llarg.

Darrerament s’han registrat grans mortalitats i hem pensat que seria hora de valorar com estan les d’aquí.

Això sí, aquesta vegada ens quedarem a Punta Santa Anna (darrera l’espigó del port de Blanes) i a profunditats entre 5 i 15m. Així que si us animeu, hi esteu TOTS convidats!

En aquests moments la zona es troba abalisada per limitar-ne l’accés de les embarcacions. Així que acabi la temporada d’estiu es durà a terme el mostreig.


Què són les nacres?

La nacra (Pinna nobilis) és el mol·lusc bivalve més gran del Mediterrani i dels més grans del món. Tot i que pot arribar a fer més d’un metre de llargada, al viure semienterrada, fa que les seves dimensions no siguin tan evidents. Viu entre els 2 i 50m de profunditat associat a les praderies de Posidonia oceanica, Cymodocea nodosa, Zostera marina i Zostera noltii. Es tracta d’un organisme filtrador, així que contribueix a la transparència de les aigües. Els seus depredadors són les estrelles de mar i els cargols carnívors. Curiosament quan és viva ja proporciona un hàbitat per a esponges i cucs que colonitzen la seva closca externa i, a l’interior, és freqüent trobar-hi petits crancs i gambes.

Des de l’antiguitat ha estat apreciat el seu bissus, són les fibres que secreta per a ancorar-se al fons marí. Amb aquestes fibres se’n feia l’anomenada “seda marina”: un filament molt preat per la seva flexibilitat, resistència i color daurat.

Nivell de protecció:

Protecció estricta segons la Directiva Europea Hàbitat (92/43/EEC) que en prohibeix la seva pesca.

Amenaces:

  • Pesca il·legal: se’n comercialitzen les closques per les seves dimensions
  • Mort per l’impacte de les àncores de les embarcacions
  • Paràsit del gènere Haplosporidium: un cop s’ha instal·lat al seu aparell digestiu li acaba provocant la mort. Els primers casos es van documentar al 2016 i en aquests moments ja ha arribat a la categoria de mortalitat massiva, afectant a tota la costa mediterrània de la Península Ibèrica, Balears i a algunes poblacions de França i Itàlia

RELACIONAT

CUP Blanes despresos i solidaris

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *