Protecció civil basteix la Gran Muralla China a Blanes

  • Blanes crea un mur de sorra al Passeig Marítim per frenar els efectes de la llevantada.

  • El temporal ha obligat a tallar alguns carrers i desviar alguna parada d’autobús al municipi.

MANU GUERRERO ORDOÑEZ

En determinats punts hi ha una regressió considerable de la superfície de platja i una afectació sobre el mobiliari urbà litoral. Imatge MANU GUERRERO ORDOÑEZ

 

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

 Informació datada 01.03.2018 – 12:15

La llevantada ha afectat de ple al Passeig Marítim de Blanes (Selva).

Les onades han començat de matinada i han engolit tota la zona de platja fins arribar a alguns vials propers.

Per tal d’evitar més danys, tècnics municipals estan construint un mur de sorra que eviti que les onades segueixen arribant fins a la zona urbanitzada.

Arran de la situació, s’ha tancat momentàniament l’aparcament subterrani.

El cap local de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, ha explicat que creuen que en aquesta ocasió els desperfectes els ha ocasionat una onada de “llarg” recorregut, que s’ha omplert de “sorra” i ha acabat arribant als vials propers.

La Policia Local ha tallat alguns accessos arran de mar, com el de Sa Palomera, i ha canviat d’ubicació una parada d’autobús.


 

  • Afectacions lleus a Blanes a causa del temporal de llevant.
  • A primera hora del matí s’ha hagut de tallar la circulació al Passeig de Mar inundat d’aigua. També s’ha habilitat doble mur de sorra sobre el passeig per contenir les onades.

SERVEI DE COMUNICACIÓ AJUNTAMENT DE BLANES

Informació datada 01.03.2018 – 14:03

Efectius de la Policia Local, Protecció Civil, Brigades Municipals i l’empresa del servei de neteja municipal, Nora, treballen des de primera hora del matí per solucionar els efectes del temporal de llevant a Blanes, que va començar a agafar força la nit de dimecres.

Les afectacions són lleus i no han provocat cap destrossa, però en canvi –com ja sol passar cada vegada que hi ha temporal de mar-, sí que hi ha hagut els habituals efectes col·laterals.

Les força de les onades, que a primera hora del matí oscil·laven entre els dos metres i mig i els tres metres d’alçada, ha anat arrossegant l’aigua i la sorra al damunt d’un tram del Passeig Cortils i Vieta.

A primera hora del matí l’acumulació d’aigua i la força de les onades ha arrossegat l’aigua fins a la confluència amb la Plaça Catalunya, que ha quedat durant força estona inundada.

Per aquest motiu, s’ha procedit a barrar el pas tant a la circulació de vehicles com als vianants, a la confluència del Passeig de Mar amb la Plaça Catalunya, i a l’altre extrem afectat, a l’alçada del Carrer Muralla.

El tall de trànsit no s’ha allargat durant massa estona, obrint-se de nou la circulació tan bon punt s’ha pogut tenir continguda la inundació al vial de vehicles.

Alguns locals comercials i establiments de restauració del tram del Passeig Cortils i Vieta afectat han patit petits desperfectes a causa de l’entrada d’aigua, que també ha inundat un dels carrers adjacents al passeig.

D’altra banda, per seguretat dels vianants, també s’ha barrat el pas a l’accés de la platja de Sa Palomera.

Per evitar que la força de les onades continués arrossegant l’aigua fins depassar el passeig i arribar al vial de circulació de vehicles, s’ha construït un doble mur de sorra dalt del Passeig de Mar.

D’altra banda, s’ha procedit a netejar la sorra dipositada sobre el tram final del Passeig de S’Abanell.

Protecció Civil, Policia Local, Brigades Municipals, Nora i resta d’efectius mobilitzats segueixen amatents a com es continua desenvolupant l’episodi del temporal marítim durant les properes hores.

En aquest darrer sentit, s’han previst diverses actuacions en cas que sigui necessari implementar d’altres mesures.


 

ANTECEDENTS

“Llevant, llevantó, a l’hivern dolent i a l’estiu pitjor”

Llevantada

No és estrany què, de tant en tant, com ahir, hi hagi una llevantada a la costa dels Països Catalans.

El vent de llevant, si el comparem amb el garbí, no és gaire corrent a la costa central, però si ens fixem amb els seus efectes sobre la dinàmica de les platges, pren molta importància.

És humit i de component est, quan arriba a terra descarrega amb ganes en forma de pluja o neu.

L’ampli recorregut de la  massa d’aire abans d’arribar a la costa genera un veritable temporal marítim amb vents forts que aixequen onades espectaculars.

Així, les llevantades gairebé sempre van associades a la “crònica negre” de la costa catalana. I és que des de sempre, la franja costanera ha estat ocupada per l’activitat humana, drassanes i mestrances abans i rodalies RENFE ara.

Molt sovint quan es parla de llevantada, sobretot al Maresme, el vent té una component NE (gregal).

Una dels principals afectacions de les llevantades sobre la costa és l’alteració de la dinàmica erosió/sedimentació en les platges més exposades al vent, això vol dir que en determinats punts hi ha una regressió considerable de la superfície de platja i una afectació sobre el mobiliari urbà litoral, el passeig marítim de la platja de S´Abanell a Blanes, n’és un clàssic.

No és gens estrany que les infraestructures costaneres: ports, espigons, … estiguin protegides a la força del llevant.

Al llarg de l’any les llevantades tenen lloc, especialment als equinoccis, així, a la costa maresmenca, es parla del temporal de les faves, a finals de març, però això és una altre històriademar.

Històriesdemar

És un espai de trobada per a totes aquelles persones que, en un pais litoral, viuen de cara al mar

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *