Profunda depressió de la Bretanya arriba a Blanes

DARRERA HORA

La pertorbació que ens va deixar un dimarts gris i plujós posa rumb cap al Regne Unit. Tornarem a tenir una atmosfera més estable i tranquil·la. Clara recuperació de les temperatures per tornar a viure dies de calor a finals de setmana. El temps tendeix cap a l’estabilitat, tret de divendres en què cauran ruixats. (CCMA 12/06/2019 – 13:22)


Una forta refrescada ha deixat una temperatura excepcionalment baixa al juny i neu al Pirineu

  • La matinada de dimecres ha estat freda a Catalunya, rècord de les últimes dècades en un mes de juny a gran part del sud del país

  • Ahir dimarts va nevar extensament al Pirineu a partir de 1.800 – 2.000 m, amb gruixos de fins a 10 cm en algunes cotes inferiors als 2.500 m

Imatge METEOCAT


CLICAR PER AMPLIAR LA INFORMACIÓ


Font Meteocat

Nota de premsa rebuda el 12/06/2019

La notable baixada de temperatura de les últimes hores ha provocat un ambient molt fresc per l’època a Catalunya entre el dimarts 11 i el dimecres 12 de juny, amb nevades al Pirineu fins a uns 1.800 m de cota al llarg de dimarts i amb una temperatura mínima molt baixa durant la matinada de dimecres, sota zero a la plana de la Cerdanya.

A amplis sectors del país ha estat la matinada més freda de les últimes dècades en un mes de juny, amb una mínima rècord a prop de la meitat de les estacions automàtiques de la XEMA amb més de 10 anys.

El causant d’aquesta situació no ha estat una ventada de nord, sinó l’aproximació d’una profunda depressió freda a tots els nivells, que ahir al migdia se situava centrada a la Bretanya francesa.

Matinada freda

L’absència de vent i el cel majoritàriament serè d’aquestes últimes hores ha permès que la temperatura nocturna baixés fins a valors inferiors als 10 ºC a bona part del litoral i al voltant dels 5 ºC a molts sectors de l’interior.

La mínima mesurada ha estat rècord en un mes de juny a 66 de les 145 estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) que tenen més de 10 anys de dades. Són estacions repartides per tot el país, però concentrades a la meitat sud del litoral i prelitoral.

Temperatura diürna

L’ambient ennuvolat i plujós de dimarts va fer que la temperatura diürna quedés molt baixa a gran part del país, amb valors que al llarg de la jornada només van superar els 20 ºC a Ponent i a les Terres de l’Ebre, on va sortir el sol. A la resta, durant les hores centrals del dia la temperatura es va situar entre els 10 i els 15 ºC.

36 de les 145 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades van mesurar la temperatura màxima més baixa de la seva sèrie en un mes de juny. Són sobretot estacions situades al litoral i prelitoral Central, on la precipitació va ser més persistent i abundant

Precipitació general

Al llarg del dimarts 11 de juny va ploure a pràcticament tot Catalunya, tot i que de manera minsa (menys de 5 mm) a les Terres de l’Ebre i al sud de les comarques de Ponent.

En canvi, es van recollir més de 20 mm a diversos sectors del litoral i prelitoral Central, en alguns sectors del Pirineu oriental i al voltant del Montsec.

Nevada al Pirineu

La caiguda de la temperatura ja des de primera hora del dia va fer que la cota de neu fos inusualment baixa, d’entre 1.800 i 2.000 m durant bona part de la jornada.

Les nevades de juny a l’alta muntanya pirinenca no són un fenomen insòlit i al llarg dels últims anys n’hi ha diverses de registrades, si bé no cada any.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *