Preparem la visita al neuròleg avui a Blanes

  • L’Associació Catalana de Parkinson Blanes La Selva – Alt Maresme organitza una xerrada sobre com cal preparar la visita amb el neuròleg.

Imatge ACAPBLANES

Font

ACAPBLANES

Nota de premsa rebuda el dia 15.10.2018 a les 13:44 hores


L’Associació Catalana de Parkinson Blanes La Selva– Alt Maresme (ACAPBLANES), ha preparat una xerrada per exposar com cal preparar la visita al neuròleg. La xerrada, oberta a tothom, està especialment adreçada a familiars, persones cuidadores i afectades de malaltia de parkinson.

L’acte se celebrarà aquest divendres 19 d’octubre a les 16h a l ‘Auditori del Centre Catòlic de Blanes.

La xerrada comptarà amb la intervenció de la Dra Berta Solano, coordinadora de la unitat de trastorns dels moviment de l’Hospital Sta. Caterina/Hospital Josep Trueta de Girona, que descriurà els símptomes principals de la malaltia de parkinson i exposarà perquè és important preparar correctament la visita amb el neuròleg.

A continuació Mireia Montserrat, infermera del mateix centre, explicarà quines eines poden ser útils per preparar la visita de neurologia.

Al final de l’acte hi haurà un torn obert de preguntes i debat per tal que les persones assistents puguin exposar dubtes i suggeriments.


ALTRES FONTS

GENCAT GIRONA 

Nota de premsa rebuda el dia 16.10.2018 a les 14:07 hores

JORNADES SOBRE EL PARKINSON A BLANES I GIRONA

  • S’estima que a la Regió Sanitària de Girona hi ha més de dues mil persones amb malaltia de Parkinson

  • Estudis epidemiològics calculen que a Catalunya hi ha unes 18.000 persones afectades per aquesta malaltia, unes 150.000 a Espanya i 6’3 milions al món

L’Hospital Santa Caterina acollirà el proper 18 d’octubre unes jornades sobre la malaltia del Parkinson, coorganitzades amb l’Associació Catalana per al Parkinson, l’Associació Catalana Parkinson Blanes i Comarca de la Selva i la companyia biofarmacèutica AbbVie. La trobada, que se celebrarà també el divendres 19 d’octubre a l’Auditori Centre Catòlic de Blanes, té com a objectiu principal facilitar al pacient pautes per a la identificació dels símptomes i el reconeixement de l’estadi de la malaltia, així com mantenir línies de treball unificades entre les associacions de pacients de la demarcació i el professional mèdic involucrat en el maneig d’aquests pacients.

Segons diferents estudis epidemiològics, la malaltia de Parkinson està present en un 0’3% de la població major de 40 anys i s’estima que hi ha unes 18.000 persones afectades a Catalunya, unes 150.000 persones afectades a Espanya i 6’3 milions al món (informe Global Declaration ‘Parkinson’ s Disease – Moving and Shaping’ desenvolupat pel Grup de treball de malaltia de Parkinson de l’OMS). A la Regió Sanitària de Girona, segons informa la neuròloga Berta Solano, coordinadora de la Unitat de Trastorns del moviment de l’Hospital Santa Caterina, s’estima que hi més de 2.000 persones majors de 40 anys amb la malaltia.

El Parkinson és una patologia degenerativa que es caracteritza pels seus símptomes, motors i no motors, els quals generen serioses dificultats en les activitats quotidianes de les persones que la pateixen. Amb el progrés de la malaltia, la qualitat de vida i autonomia de les persones es veuen minvades donats l’increment i la gravetat dels símptomes. Els símptomes més coneguts són els motors, com ara la tremolor, la rigidesa o la lentitud, però n’hi ha d’altres, com els trastorns de l’ànim (apatia, depressió) i de la conducta, problemes de son i restrenyiment, que condicionen molt la qualitat de vida.

Resoldre dubtes als pacients i familiars

La jornada, que porta per títol “Com preparar la visita amb el neuròleg”, consistirà en abordar la preparació dels pacients davant les visites de seguiment mèdic, de manera que el temps de consulta sigui “el més productiu possible”, diu la doctora Solano. Es tractaran la identificació dels símptomes relacionats amb la malaltia de Parkinson, la importància que el pacient o la persona cuidadora controlin i valorin si s’ha presentat alguna millora amb la introducció d’un nou tractament, i saber com registrar les complicacions i canvis d’acord amb l’evolució de la malaltia.

Actualment, a Catalunya, hi ha molts centres amb personal especialitzat i format específicament en la malaltia de Parkinson, la qual cosa permet que es pugui oferir una bona qualitat de vida als pacients afectats d’aquesta malaltia. Concretament, a l’Hospital Santa Caterina s’aten al pacient des d’un punt de vista multidisciplinari i treball coordinat de neuròlegs amb terapeutes ocupacionals, assistents socials, fisioterapeutes, rehabilitadors, infermeria especialitzada, metges d’atenció primària, logopedes, o neuropsicòlegs, i en estreta col•laboració amb les associacions de pacients.

Programa

La primera jornada, començarà el 18 d’octubre a la sala d’actes de l’Hospital Santa Caterina, del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, a les 16.00h, amb la benvinguda de la presidenta d’Associació Catalana pel Parkinson, Roser Roigé. Tot seguit hi haurà el desenvolupament de les següents ponències: “Descripció dels Símptomes de la Malaltia de Parkinson. Preparació de la visita al neuròleg” i “Com preparar la visita de neurologia: Eines que ens poden ajudar a preparar-la”. L’endemà, 19 d’octubre, la cita serà a l’Auditori Centre Catòlic, a la mateixa hora. Oferirà la benvinguda la presidenta de l’Associació Catalana pel Parkinson Blanes (ACAPBLANES), Antònia Escalé.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *