Premis Recvll strikes again

Dotats amb 8.200 € i amb 150 obres de 141 autors.

El jurat, presidit per primer cop per l’escriptor Vicenç Villatoro, ja s’ha reunit per decidir els guardonats.

El lliurament de premis es farà diumenge a les 12 h al Teatre, amb entrada gratuïta.

Imatge AB

 

SERVEI DE COMUNICACIÓ AJUNTAMENT DE BLANES.- Aquest proper cap de setmana Blanes viurà l’acte cultural per excel·lència que té lloc en aquest municipi al llarg de l’any: la Festa dels Premis Recvll. És un dels concursos literaris més destacats d’arreu de Catalunya que al llarg del temps -més de mig segle de vida- ha ajudat a descobrir nous valors de la literatura d’arreu dels països catalans, amb autors com Montserrat Roig, Jordi Llavina, Jaume Cabré, Carme Riera, Ramon Madaula i un llarg etcètera.

Precisament un altre d’aquests guardonats va ser Vicenç Villatoro –l’any 1980 va guanyar el Premi Recvll d’Assaig-, qui enguany s’estrena com a president del jurat. Els seus membres s’han reunit fa pocs dies per deliberar i triar les obres guanyadores en les sis categories i ja han emès el seu veredicte, que es donarà a conèixer en l’acte que tindrà lloc el proper diumenge 12 de març al Teatre de Blanes, a partir de les 12 del migdia.

Durant els darrers anys, en què s’han introduït canvis i millores tant a la revista homònima que impulsa els guardons com a la mateixa entitat que els gestiona, una de les qüestions en què també s’ha treballat és que la Festa de Lliurament de Premis Recvll transcendeixi l’àmbit privat i sigui més accessible. Per això, aquest 2017, per segon any consecutiu, la festa s’allotjarà al teatre amb entrada gratuïta, i inclourà diversos elements culturals i artístics per fer-la més amena.

 

Uns premis dotats amb 8.200 €, amb 150 obres presentades per 141 autors

En aquesta 53a edició dels Premis Recvll han concorregut un total de 150 obres, 23 menys que l’any passat, presentades per 141 autors, 20 menys que al 2016. La categoria que ha comptat amb més participació ha estat la del Premi de Poesia Benet Ribas i, respecte la procedència dels treballs, com és habitual, és majoritàriament de Barcelona i comarques, seguida per Girona i comarques.

Treballs que concorren en cada premi :

 • Premi Narració Joaquim Ruyra: 35 originals
 • Premi Poesia Benet Ribas: 44 originals
 • Premi Teatre Josep Ametller: 18 originals
 • Premi Periodisme Salvador Reynaldos: 12 originals
 • Premi Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril: 13 originals
 • Premi Conte Infantil Joan Petit: 28 originals

Procedència dels Treballs :

 • Barcelona i comarques: 76
 • Girona i comarques: 29
 • Blanes: 7
 • Lleida i comarques: 9
 • Tarragona i comarques: 13
 • Illes Balears: 3
 • País Valencià: 10
 • Altres: 3

A banda de tenir garantida la seva publicació, els treballs guardonats compten amb premis en metàl·lic que sumen 8.200 € en total.

 • Premi de Narració Joaquim Ruyra dotat amb 2.500 €
 • Premi de Poesia Benet Ribas, dotat amb 1.500 €
 • Premi de Teatre Josep Ametller, dotat amb 2.000 €
 • Premi de Periodisme Salvador Reynaldos, dotat amb 800 €
 • Premi de Retrat Literari Rafel Cornellà-Joaquim Abril, dotat amb 800 €
 • Premi de Conte Infantil Joan Petit, dotat amb 600 €

El jurat dels premis de Narració, Poesia, Teatre, Periodisme i Retrat Literari el composen Vicenç Villatoro (president), Salvador Roca, Mònica Rabassa, Lluïsa Julià, Marta Nadal, Francesc Robert, Xavier Serrahima, Teresa Colom i Ferran Joanmiquel. Per la seva banda, el jurat del Premi Joan Petit està format per Adelina Palacín, Anna Parés, Núria Tomàs Godatol i Mònica Rabassa, i també el presideix Vicenç Villatoro. Actua com a secretària dels Premis Recvll M.Àngels Vázquez.

 

Escalfant motors de cara a la 53a Festa dels Premis Recvll

Enguany l’assenyalada celebració cultural haurà comptat amb dos altres actes que completaran la festa del proper diumenge. D’una banda, des del passat dijous la Sala Casa Oms allotja l’exposició Els dinars de Recvll. Literatura abans dels Premis. La mostra tracta sobre l’origen dels premis, així com els dinars que es van fer durant la dècada dels anys 50 i 60, que van acabar sent la resistència cultural amagada durant el règim franquista a Blanes.

L’altre ingredient constitueix tota una novetat, inèdita fins ara en la història dels Premis Recvll: la representació d’un text premiat en la categoria de Teatre. Es tracta de l’obra Nebraska, de Jordi Portals, guanyadora del Premi Josep Ametller l’any 2012. L’espectacle s’oferirà al Teatre de Blanes el dissabte 11 de març a les 9 de la nit, amb entrades al preu de 6 euros.

Protagonitzada per Joan Vilar, Pere Cuadrench i Marga Torres, amb adaptació i direcció de Ricard Salvà, Nebraska se centra en les últimes hores que viu Tom Martin, acusat d’haver segrestat i assassinat 106 persones en un teatre després d’una funció escolar. Al haver-se-li denegat la seva última apel·lació, espera l’execució assegut en la seva cel·la del corredor de la mort d’una presó de l’estat americà de Nebraska que dóna títol a l’obra.

El públic, erigit en mut jurat, sentirà les explicacions del protagonista, que nega que sigui culpable. A l’hora, però, hi ha moltes proves que l’incriminen. Per tant, si és innocent la injustícia que es cometrà serà terrible, però si és culpable, l’autor proposa una reflexió sobre si, tot i que sigui una bèstia sanguinària, la pena de mort és en realitat un assassinat legalitzat o una legítima defensa de societat.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *