Premiat Frederic Bartumeus del CEAB BLANES

PREMI CIUTAT DE BARCELONA 2017 CIÈNCIES DE LA TERRA I AMBIENTALS PER ‘CITIZEN SCIENCE PROVIDES A RELIABLE AND SCALABLE TOOL TO TRACK DISEASE-CARRYING MOSQUITOES’

Equip mosquitoalert. Imatge ARITZ LOIOLA ARGIA

El jurat ha atorgat, per unanimitat, el premi Ciències de la Terra i Ambientals al treball dels investigadors Aitana Oltra, Frederic Bartumeus i John R.B. Palmer per tractar-se d’una recerca innovadora i atrevida on combina mètodes de recerca tradicional amb la participació de la ciutadania.

Imatge ARITZ LOIOLA ARGIA

 

Tres investigadors de Mosquito Alert, guardonats amb un dels Premis Ciutat de Barcelona 2017

INFORMA MARINA TORRES GIBERT

Els premiats d’aquesta edició en la modalitat de treballs sobre Ciències de la Terra i Ambientals han estat Aitana Oltra, Frederic Bartumeus i John R.B. Palmer, en honor a un treball científic realitzat per aquests investigadors on la participació ciutadana ha estat clau per estudiar el mosquit tigre.

El jurat, integrat per Isabel Cacho (presidenta), Xavier Rodó, Francisco J. Doblas, Jaume Terradas i Isabelle Anguelovski, ha atorgat, per unanimitat, el premi al treball “Citizen science provides a reliable and scalable tool to track disease-carrying mosquitoes”, publicat el passat octubre de 2017 a la prestigiosa revista Nature Communications.

El jurat ha valorat aquest treball per tractar-se d’una recerca innovadora i atrevida sobre l’expansió del mosquit tigre que combina mètodes de recerca tradicional amb la participació de la ciutadania. El treball demostra la fiabilitat, eficiència i utilitat de la ciència ciutadana en la generació de coneixement científic d’avantguarda. Es tracta del primer estudi científic del projecte que ha utilitzat totes les dades enviades per la ciutadania amb l’app Mosquito Alert des de l’any 2014. L’eficàcia d’aquest sistema ciutadà demostra que es podria aplicar a tot el món per fer el seguiment dels mosquits transmissors de malalties.

Lliurament dels Premis

Avui dijous, 15 de febrer a les 18.00 hores, l’alcaldessa de Barcelona,  Ada Colau, i el Comissionat de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, presidiran la cerimònia de lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2017. L’acte tindrà lloc al Saló de Cent i serà conduit per la periodista de betevé Eva Arderius. Amb direcció artística de Xavier Ricart i projecte d’il·luminació de Pep Bracons, la cerimònia es vincularà al Festival Llum Barcelona 2018, que enguany –del 16 al 18 de febrer– celebra la seva edició més ambiciosa.

 

FREDERIC BARTUMEUS FERRÉ

Investigador / Jefe del Departamento de Ecología Continental. Profesor de investigación ICREA

Soy biólogo por la Universidad de Barcelona (1996). Inicié mi carrera científica en el Departamento de Ecología de la Universidad de Barcelona con un Master sobre organismos planctónicos en los lagos del Pirineo (1999). A lo largo del Doctorado me especialicé en la modelización estocástica de movimiento animal y la cuantificación de procesos de dispersión (2005). Realicé una estancia postdoctoral (2006-2009) en el Departamento de Ecología y Biología Evolutiva de la Universidad de Princeton (USA).

A lo largo de mi carrera profesional he trabajado en otros centros de investigación internacionales como el Departamento de Física de la Universidad de Curitiba (Brasil), el Instituto de Sistemas Complejos de Santa Fe (USA), el Departamento de Investigación Cielo celular y bimolecular de la Universidad de Toronto (Canadá), y también a centros nacionales, como el Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA-CSIC, Mallorca) y el Instituto Catalán del Clima (IC3, Barcelona).

Mi investigación ha sido publicada en varias docenas de revistas científicas internacionales y capítulos de libros, además de divulgar a la comunidad internacional en una treintena de conferencias. En 2010 recibí un contrato Ramón y Cajal del Ministerio de Ciencia e Innovación y formé mi propio laboratorio en el Centro de Estudios Avanzados de Blanes (CEAB-CSIC), ahora ICREA-Movement Ecology Laboratory (CEAB-CSIC).

Actualmente trabajo, desde una perspectiva multidisicplinar, en diversos proyectos de investigación relacionados con las estrategias de búsqueda, la biología de la conservación, y la modelización del movimiento animal a gran escala (invasiones biológicas y procesos migratorios).

 

 

Un observatori de ciència ciutadana 360º, unint ciència, gestors i societat

QUÈ ÉS MOSQUITO ALERT

Mosquito Alert és un projecte de ciència ciutadana cooperatiu sense ànim de lucre, coordinat per diferents centres de recerca públics. El seu objectiu és lluitar contra l’expansió del mosquit tigre i el mosquit de la febre groga, dues espècies de mosquit invasores que poden transmetre malalties globals com el Zika, el Dengue i la Chikungunya.

Amb l’app Mosquito Alert qualsevol persona pot notificar una possible troballa de mosquit tigre o de mosquit de la febre groga i dels seus llocs de cria a la via pública enviant una foto. Aquesta informació complementa el treball científic i permet que els gestors de salut pública utilitzin aquesta informació per seguir i controlar l’expansió d’aquests mosquits als barris i a les ciutats.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *