Pla Delta de La Tordera fumando espero

L’estudi científic de la situació del delta del riu La Tordera s’ajorna fins al mes de juny.

El document és el pas previ per delimitar la protecció d’aquest espai natural entre la Selva i el Maresme.

És sorprenent la quantitat de persones que no són capaces de diferenciar correctament delta, desembocadura i punta de La Tordera

Imatge ACN

 

Opinió de DdB: No tenim estudi científic; no tenim redactat pla d’actuació. Com deia la meva àvia “El més calent és a l’aigüera”

 

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- La taula de treball del delta del riu Tordera espera tenir a l’entorn del mes de juny els resultats d’un estudi científic preliminar sobre la situació d’aquest espai natural.

El projecte va iniciar-se el juny de l’any passat i es troba encara en fase embrionària.

La segona reunió, celebrada aquest dijous, ha servit per intentar perfilar temes tècnics com les administracions i entitats que hi ha de ser presents o com s’han de fer front al finançament.

L’estudi ha de servir per redactar més endavant el Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta i les platges de Blanes (Selva) i Malgrat (Maresme).

Precisament, el fet que el delta es trobi en una situació limítrofa entre dues comarques i dues demarcacions diferents està fent complicat desencallar la posada en marxa de la protecció de la zona i la constitució efectiva de la mateixa taula.

La reunió d’aquest dimarts ha servit per avançar alguns passos més però també ha constatat els retards acumulats en el projecte de la taula de treball del delta del riu Tordera.

Aquest curs fluvial acaba amb un petit delta entre els municipi de Malgrat de Mar i Blanes, fent de límit entre les demarcacions de Girona i Barcelona. La seva ubicació geogràfica fa que els actors que hi hagin de ser presents siguin nombrosos.

En total, hi ha quatre municipis implicats (els dos on hi ha el delta però també els de Tordera i Palafolls) a més d’administracions com el ministeri de Medi Ambient o l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entitats ecologistes o empresaris entre d’altres.

Inicialment, el calendari preveia que la segona reunió tingués ja a sobre de la taula aquest estudi científic que impulsa el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Els resultats però es preveuen presentar en la tercera reunió prevista pel 19 de juny d’aquest any.

A la trobada d’aquest dijous sí que s’han presentat les primeres conclusions d’un estudi de caire més social sota el nom ‘ISACC TorDelta’.

Un cop totes aquestes tasques prèvies estiguin fetes, l’objectiu és poder redactar un Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta i les platges de Blanes i Malgrat.

Actualment, el delta del Tordera ja és un espai natural protegit.

La zona està considerada com a punt estratègic per hivernar i pas migratori d’aus.

 

 

ANTECEDENTS

ISACC TorDelta pretén aconseguir que el Delta de la Tordera sigui més resilient a l’efecte del canvi global. Per això, es planteja un seguit d’accions que assegurin la millora de les pràctiques de governança dels recursos naturals i la implicació de tota la societat.

Aquests objectius i metodologies de treball queden patents en el nom complet del projecte ‘ISACC TorDelta: Implicant la societat en l’adaptació al canvi climàtic al Delta de la Tordera‘. Des l’1 d’octubre de 2017 fins al 30 de juny de 2018 es treballarà per aconseguir que el Delta de la Tordera sigui menys vulnerable i més resilient al canvi global: la combinació del canvi d’usos del sòl, de la demografia i del clima.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *