Molt Honorable blanenc. Quina gràcia, oi?

  • “Eugeni Xammar va dir, a l’exili: “Tractant-se de les coses de Catalunya, jo no prenc precaucions”. He acabat adoptant aquesta frase com a divisa del meu pensament polític”. (Joaquim “Quim” Torra i Pla. Blanes, 28.12.162)

Quim Torra ALBERT SALAME

Puigdemont ha interpel·lat a Twitter el qui es convertirà en el seu successor i en 131è president del Govern: “T’agraeixo personalment l’esforç i el sacrifici d’assumir el càrrec en unes circumstàncies tan extremes”.. Imatge ALBERT SALAME


  • Puigdemont escull Quim Torra com a candidat a la presidència de la Generalitat

  • El líder de JxCat proposa l’editor i escriptor perquè desplegui el mandat de l’1-O: “T’agraeixo l’esforç i sacrifici d’assumir el càrrec en unes circumstàncies tan extremes”

Quim Torra és el nou candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat. El líder de la formació, Carles Puigdemont, ha escollit l’advocat, escriptor i editor (Blanes, 1962) perquè assumeixi la responsabilitat durant els “propers dies”, tal i com ha apuntat en un missatge que ha fet arribar des de Berlín i a través de les xarxes socials. El president destituït ha apuntat que Torra té ara la responsabilitat de garantir el respecte i desplegar el mandat de l’1-O. A més, en el vídeo difós per les xarxes, Puigdemont remarca que en Torra recaurà la governança “a l’interior”. El líder de JxCat també ha avisat que ara s’enceta un període de “provisionalitat” marcat per les “condicions imposades per l’Estat”. Finalment, Puigdemont ha interpel·lat a Twitter el qui es convertirà en el seu successor i en 131è president del Govern: “T’agraeixo personalment l’esforç i el sacrifici d’assumir el càrrec en unes circumstàncies tan extremes”.

En el seu missatge, Puigdemont critica i lamenta que tots els tres candidats anteriors de JxCat -ell mateix, Jordi Sànchez i Jordi Turull- hagin estat “bloquejats” per l’Estat i no hagin vist respectats els seus drets. Segons ha afegit, l’independentisme ha donat “moltes oportunitats” a l’Estat perquè entengui que la resposta al conflicte polític és el diàleg i no la “repressió” ni la “regressió de drets i llibertats”. Un cop constatat que el termini per formar Govern arriba “al seu final”, el president destituït apunta que el grup parlamentari de JxCat proposa Torra “amb l’esperança que reculli el nombre de vots suficients” perquè sigui investit i no pateixi “el fins ara sistemàtic bloqueig per part de l’Estat”. Així mateix, Puigdemont emplaça els qui han clamat per evitar les eleccions a contribuir a formar Govern i evitar una nova convocatòria a les urnes. Tot seguit, el 130è president de la Generalitat assevera que el seu successor al càrrec tindrà la responsabilitat de la “governació interior”, d’acord amb la lògica que manté JxCat de coordinar l’acció del Govern a Sant Jaume amb el Consell per a la República des de “l’exili”. A més, Puigdemont remarca que Torra també haurà de defensar els drets nacionals de Catalunya davant d’un Estat “autoritari” que es nega a parlar, defensar les competències i recursos “laminats sistemàticament”, i garantir el respecte pel mandat de l’1-O, ratificat el 21-D. En la lògica de la bicefàlia entre el Govern “a l’interior” i “l’exili”, Puigdemont conclou que l’existència del Consell per a la República ha de contribuir a desplegar el mandat de l’1-O.

En el missatge difós per les xarxes, el president destituït també remarca que s’enceta un període de “provisionalitat” per les “condicions imposades” per l’Estat espanyol. “L’existència de preses i presos polítics, i d’exiliades i exiliats polítics, així com l’amenaça permanent de continuar aplicant el 155 i interferint en la vida diària de la Generalitat, fa que no puguem parlar en cap cas d’una etapa definitiva”, insisteix. En la mateixa línia, subratlla que cal que persones i entitats de tota mena que han patit directament els efectes “d’aquesta venjança de l’Estat” puguin rescabalar-se del “dany patit”, i per això una de les feines primeres del nou executiu ha de ser la de donar resposta i reactivar tot allò que “l’ofensiva devastadora del 155 ha representat”. Puigdemont reitera una nova crida al diàleg, al pacte i al respecte per part de Madrid: “Aquest govern [espanyol] i aquests aparells tornen a tenir ara una nova oportunitat per comportar-se de la manera que s’espera que es comporti un Estat membre de la Unió Europea, lluny de violència policial injustificada, de regressió i persecució de drets i d’escalada la tensió per raons d’estricte competició partidista”. Finalment, el 130è president de la Generalitat fa una crida a la “màxima unitat i determinació, dedicació i fidelitat al mandat de l’1-O i al poble de Catalunya”.

Reunió a Berlín

El propi Torra, Puigdemont i la portaveu del grup, Elsa Artadi, s’han reunit avui a Berlín per tancar l’anunci de la nova candidatura, tal i com ha informat JxCat. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES – 10.05.2018 – 21:15)


  • Quim Torra, el president independent que ha de legitimar la figura de Puigdemont ” a l’exili”

  • El 131è president de la Generalitat és de la confiança del líder de JxCat i encaixa amb l’estratègia de tenir un cap de Govern transitori i “nítidament republicà”

Quim Torra (Blanes, 1962) serà el 131è president de la Generalitat. Advocat, editor i escriptor, va anar de número 11 a les llistes de JxCat per Barcelona. Home de la confiança de Carles Puigdemont, fonts del grup parlamentari el descriuen com un dels independents amb un discurs més contundent i “nítidament republicà”. Fonts properes a Torra destaquen que compleix el perfil d’un president del Govern que assegurarà l’enllaç amb Puigdemont des de “l’exili”, i que serà coherent amb el discurs del seu antecessor a la Generalitat. Encaixa, doncs, amb l’estratègia de JxCat d’apostar per una figura transitòria que entengui que el president “legítim” és Puigdemont. S’espera que Torra sigui investit a principis de la setmana que ve, possiblement després d’una segona volta.

Al primer ple de la legislatura, l’1 de març, Torra va destacar per un discurs contundent i reivindicatiu. Va afirmar que si Puigdemont encara no era president “és perquè tots els poders de l’Estat s’han mobilitzat per impedir-ho”. “Només amb la República serem lliures” i “més que un estat de dret, és un Estat que tira pel dret”, va subratllat des del faristol. Així mateix, es va preguntar retòricament “què li passa a l’Estat amb els presidents de Catalunya”, i va recordar que la majoria dels caps de la Generalitat han estat “jutjats, empresonats o exiliats”. En el ple del 24 de març, i després del nou empresonament de Jordi Turull -aleshores candidat a la investidura-, Torra va tornar a intervenir al saló de sessions per sentenciar: “Ens volen muts, silenciats i atemorits. Més de 900 investigats per voler votar”.

Del Born a Sant Jaume

Torra va dirigir el Born Centre Cultural del 2012 al 2015, any que va presidir Òmnium, en substitució de Muriel Casals. El 2016 va ser nomenat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat. El mateix any va presentar-se a les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC, però la incompatibilitat amb el càrrec públic de director del Centre d’Estudis el va obligar a renunciar, un mes després de ser escollit secretari. En aquells comicis Torra formava part d’una candidatura per desbancar Jordi Sànchez com a president de l’entitat. També dirigeix la Revista de Catalunya i col·labora amb la publicació digital Esguard. A més, el futur cap del Govern va crear l’editorial A Contra Vent (2008) i el 2009 va guanyar el premi Carles Rahola d’assaig per ‘Viatge involuntari a la Catalunya impossible’. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES – 10.05.2018 – 20:35)


  • Puigdemont escull Quim Torra com a candidat a la presidència de la Generalitat

  • El líder de JxCat proposa l’editor i escriptor perquè desplegui el mandat de l’1-O: “T’agraeixo l’esforç i sacrifici d’assumir el càrrec en unes circumstàncies tan extremes”

Quim Torra és el nou candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat. El líder de la formació, Carles Puigdemont, ha escollit l’advocat, escriptor i editor (Blanes, 1962) perquè assumeixi la responsabilitat durant els “propers dies”, tal i com ha apuntat en un missatge que ha fet arribar des de Berlín i a través de les xarxes socials. El president destituït ha apuntat que Torra té ara la responsabilitat de garantir el respecte i desplegar el mandat de l’1-O. A més, en el vídeo difós per les xarxes, Puigdemont remarca que en Torra recaurà la governança “a l’interior”. El líder de JxCat també ha avisat que ara s’enceta un període de “provisionalitat” marcat per les “condicions imposades per l’Estat”. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES –  10.05.2018 – 21:10)


  • Puigdemont anunciarà a les 20.15h a través de les xarxes socials el candidat a la presidència de la Generalitat

  • El nom que agafa més força en les darreres hores és el de Quim Torra

El president destituït i líder de JxCat, Carles Puigdemont, anunciarà a les 20:15 hores d’aquest dijous el nom del quart candidat a la presidència de la Generalitat. La intervenció es pot seguir a través del seu canal de YouTube i xarxes de JxCat. El nom que ha agafat més força les darreres hores és el de Quim Torra (Blanes, 1962), advocat, editor i escriptor i home de la confiança de Puigdemont, que encaixa amb l’estratègia d’apostar per una figura transitòria que entengui que el president “legítim” és el cap de files de JxCat. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES –  10.05.2018 – 19:57)


Viatge involuntari a la Catalunya impossible

Quim Torra

Editorial: Editorial Proa

Temàtica: Novel·la literària | General narrativa literària

Col·lecció: MIRADA (LIT)

Número de pàgines: 304

Premi Carles Rahola d’assaig 2009

Sinopsi de Viatge involuntari a la Catalunya impossible: Viatge involuntari a la Catalunya impossible és un recorregut apassionat i apassionant per la història del periodisme català. Barrejant realitat i ficció, l’autor reconstrueix un món extingit, el de la premsa catalana d’abans de la guerra. Un món en què uns periodistes escrivien amb llibertat, compromesos amb el seu país i el seu temps.Amb l’excusa de l’elaboració d’un llibre sobre Eugeni Xammar, s’expliquen tres vides trencades per l’exili i engolides per l’oblit, les de Lluís Capdevila, Àngel Ferran i Francesc Madrid. Amb ironia i tendresa, desfila davant nostre la història d’un país que volia ser culte, civilitzat i cosmopolita. Un projecte que va esdevenir impossible.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *