Maria Rosa Vidal Capdevila i les Veus Blanques

  • Blanes homenatja la directora musical Ma Rosa Vidal pels seus 50 anys de dedicació al món coral

  • La ‘Coral Jubilate’ del Casal Cívic Benet Ribas ha fet un concert commemoratiu on també ha participat per sorpresa la ‘Coral Veus Blanques’, l’anterior formació que va dirigir durant 20 anys

Alcalde lliura obsequi Ajuntament

Els qui han après amb ella la descriuen com una dona d’una gran solvència, que conduïa els cantaires amb una barreja de tendresa, disciplina i una gran capacitat pedagògica. Imatge AJUNTAMENT DE BALNES


Font

Servei de Comunicació Ajuntament de Blanes

Nota de premsa rebuda el dia 27.05.2018 a les 10:36 hores


El Teatre de Blanes va acollir la tarda-vespre d’aquest passat dissabte un sentit homenatge a una dona que, en aquest municipi, no necessita de gaire presentacions. Es tractava de Ma Rosa Vidal Capdevila, qui ha dedicat més de 50 anys de la seva vida al món coral com a directora musical. La vetllada es va encetar amb un concert a càrrec de la darrera formació de la qual n’ha tingut cura els darrers nou anys, la ‘Coral Jubilate’ del Casal Cívic Benet Ribas.

El cor, format per 32 cantants –la major part, dones- va interpretar un complet repertori en dues parts. Al llarg de la vetllada el públic assistent –que no va deixar cap localitat buida- va poder gaudir d’inoblidables peces com ara Que tinguem sort, Pel teu amor, Blue Moon, Danubi blau, My Way, A la vora de la mar, Goiceko Izarra, Rosina, i l’eurovisiva Eres tu, entre d’altres.

Al terme del concert, l’Associació de Pensionistes i Jubilats del Casal Cívic Benet Ribas va voler reblar el seu agraïment lliurant-li una placa per la dedicació i perseverança al front de la ‘Coral Jubilate’. La va entregar el president de l’entitat, Josep Lluís Merino, mentre que la directora de l’equipament de la Generalitat on s’allotja el casal, Susanna Sola, va lliurar-li un ram de flors.

Tot seguit l’alcalde de Blanes, qui es dóna la circumstància que és fill de l’homenatjada, també va pujar a l’escenari per entregar un reconeixement a Ma Rosa Vidal Capdevila per la seva contribució a la vida cultural de la vila durant tants anys. Després va ser quan Mario Ros i Vidal va donar pas a una sorpresa que coneixien ben poques persones.

Homenatge per sorpresa dels antics membres de la ‘Coral Veus Blanques’

L’alcalde va executar un to musical perquè de cop i volta s’aixequessin d’entre el públic diverses persones. Es tractava d’antics cantaires de la ‘Coral Veus Blanques’, que Rosa Ma Vidal va dirigir durant 20 anys, del 1971 al 1991. Els homes i dones que quan eren infants van aprendre a cantar amb ella van pujar dalt l’escenari per acompanyar-la mentre entonaven el Canticorum Iubilo de Haendel.

Superada la inesperada sorpresa, que la veterana directora musical va acollir lògicament emocionada, els seus antics cantaires –entre els quals s’hi comptava el seu propi fill- van oferir tres peces més que han estat assajant plegats en secret els darrers dies. Dues de les cançons les van interpretar acompanyats de la ‘Coral Jubilate’: Sant Martí del Canigó, de Pau Casals; i Jovenívola, de Lluís Millet. Val a dir que aquesta peça és la preferida de Maria Rosa Vidal, qui també es va unir a les veus de les dues corals que ha dirigit, aquesta vegada sota la batuta de son fill, Mario Ros.

Un altre obsequi molt especial que li van lliurar els membres de la Coral Veus Blanques va ser una fotografia de fa pocs anys, quan es van tornar a ajuntar els exmembres per un concert d’aniversari. També li van dedicar unes emotives paraules per boca de la portaveu dels cantants, Isabel Brunet:

“Avui tots els que estem aquí creiem que no et podrem tornar mai tot allò que ens vas ensenyar. Aprendre amb tu una nova peça tenia el seu encant, repetir-la fins a trobar-li el punt perfecte era un repte que acceptàvem de bon grat (…) Érem un cor, i avui et cantarem amb un sol cor !!”.

El grande finale de l’homenatge i la vetllada per afegit va ser la interpretació d’una peça prou representativa de la cultura musical catalana: El Cant de la Senyera, de Lluís Millet, sobre un poema de Joan Maragall, que es va composar expressament com a himne de l’Orfeó Català. D’aquesta manera, amb el públic del Teatre de Blanes dempeus, esclafint en aplaudiments, es va tancar un sentit homenatge envers una dona que ha deixat la seva empremta musical en l’ànima de moltes persones: tant com a cantants, com a públic assistent als seus concerts.

Més de 50 dedicats al món coral

Al llarg de la seva vida –actualment compta amb 89 anys-, Maria Rosa Vidal ha contribuït a formar musicalment més de 200 joves blanencs, tota una generació que va aprendre música d’una manera altruista i engrescadora, i més encara en un moment en què el panorama musical català era desolador. Se la recorda sobretot per haver dirigit durant 20 anys la ‘Coral Veus Blanques’, però no ha estat la seva única tasca en aquest àmbit.

A finals dels anys 60 va fer classes de cant i música al ‘Parvulari Viana’, on també va dirigir una coral, i a finals dels anys 80 va tenir cura d’una formació que va comptar amb una història molt breu: la ‘Coral Mar Blava’. Una altra contribució musical a la vila de Blanes enllaça amb una de les seves tradicions més nostrades, que encara sobreviu a segles i segles d’història.

Durant prop de 40 anys es va encarregar de preparar els nens i nenes perquè interpretessin la característica peça del Cant de l’Àngel, el moment culminant de la processó del Diumenge de Pasqua.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *