Malgrat planta cara Blanes vaga pels llimbs

Malgrat de Mar adverteix que l’escullera que construirà l’Estat al municipi només és “una solució puntual”.

Imatge AB

 

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- El govern de Malgrat de Mar (JXM, ERC, PDeCAT i CUP) entén que la construcció de l’escullera que proposa l’Estat espanyol a la zona de càmpings del camí de la Pomereda és “una solució puntual i reversible”. Així ho ha assegurat en un comunicat després de la trobada que representants municipals han mantingut amb la cap de la demarcació de Costes, Maria Toledano. L’executiu local defensa que en cap cas, és una solució definitiva i sosté que “no es fa per protegir cap instal·lació privada, sinó evitar la regressió de la costa”. Entén que la solució definitiva passa per restaurar el delta de La Tordera.

La trobada ha servit per aclarir dubtes sobre l’actuació que portarà a terme el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient durant els dos propers mesos a la zona i que passa per construir una escullera a la platja, a davant de la zona de càmpings del Camí de la Pomereda, en el tram que s’ha vist greument afectat pels temporals que han tingut lloc a l’espai en els darrers mesos.

“L’escullera es fa per evitar una regressió de la costa en l’espai en el qual s’actua”, han apuntat fonts municipals que han assegurat que la representant de l’Estat ha indicat que l’actuació “no es fa per protegir instal·lacions privades”. En aquest sentit, l’Ajuntament també ha volgut subratllar que totes les parts que s’han reunit “han reconegut és una obra que posa remei a un problema puntual però que en cap cas és una solució definitiva”. El govern municipal ha remarcat que les persones assistents a la trobada han admès que la solució definitiva a la regressió de la costa passa per restaurar el delta de La Tordera. “Cal que baixin més sediments de la Tordera i aquests arribin de manera lliure al mar. Per fer-ho cal la implicació de totes les administracions competents així com de totes les parts implicades”, han apuntat des del govern.

La reunió també ha servit per s’ha posar sobre la taula “la necessitat de diferenciar aquelles instal·lacions que estan més properes de la zona deltaica de les que no ho estan; tant de Malgrat com de Blanes”. L’Ajuntament va aprovar en el darrer ple de març la creació d’una taula de treball per recuperar l’equilibri del delta i les platges.

 

 

EL TRACTAMENT ENSUCRAT I ACRÍTIC FET A BLANES:

SERVEI DE COMUNICACIÓ AJUNTAMENT DE BLANES.- Aquest dimecres al matí han començat les obres d’urgència per reconstruir el mur de protecció de la platja de Sa Palomera que va quedar parcialment ensorrat a causa dels darrers temporals que s’han patit a la costa de Blanes. Es tracta d’una franja de mur d’uns 31 metres de llargada que va quedar força tocat pels temporals de finals de l’any passat, i que al gener va acabar cedint amb el nou temporal que va afectar la costa catalana.

La continuada acció de les onades va malmetre el suport del mur, provocant que quedés sense cap estructura sòlida que el subjectés, i finalment va acabar cedint i caient sense provocar danys personals. Els darrers dies ja s’han estat fent diversos treballs preliminars per anar preparant tota la zona de cara a l’acció més contundent que s’ha iniciat avui dimecres.

Avui al matí a primera hora s’han acostat per veure les obres in situ el tinent d’alcalde Juanjo Navarro, d’Obra Pública, Enginyeria i Medi Ambient; i Salvador Tordera, que presideix la ponència tècnica d’activitats al consistori. Tots dos han pogut comprovar que els arranjaments compliran les expectatives previstes, i s’han interessat per conèixer la mecànica de treball que se seguirà.

 

Reparació del mur i construcció d’una escullera de protecció

L’actuació no es limita tan sols a reconstruir el mur malmès, sinó que inclou uns treballs més importants i decisius. Es tracta de la construcció d’una petita escullera sota el nivell del mar que garantirà que l’acció continuada de l’aigua no pugui tornar a erosionar el suport del mur. Els darrers dies ja es van començar a portar roques de grans dimensions, en una feina que ara s’intensificarà encara més.

L’actuació se centrarà en la banda oest de la platja de Sa Palomera que dóna a la sortida de la riera, i que està limitada en la part nord pel muret malmès. En aquest espai també hi transcórrer l’antic clavavagueram del centre històric de la vila, per tant és important que estigui protegit. En la zona de la platja es gratarà per fer-hi un forat profund de grans dimensions per enquibir-hi les roques que configuraran l’escullera per dotar-ho de més solidesa.

Hi haurà un doble sistema d’escullera sobre la qual es construirà un mur amb fonamentació, la sabata, i un mur de formigó armat enlloc de blocs. Tot plegat, es coronarà amb una peça de rematat similar a la resta de mur que no s’ha malmès pels temporals. D’aquesta manera, hi haurà tres principals fases: col·locació de les pedres de l’escullera de grans dimensions, la realització dels fonaments i la construcció del mur.

La part superior de l’estructura la composaran tres capes: de dalt a baix hi haurà una superfície hidràulica de 9-10 centímetres, una llosa de formigó de 15 centímetres i una capa de grava compacta d’uns 40 centímetres de gruix. La reparació s’està fent per urgència a càrrec de Costes de l’Estat, després que el cap del Servei de Costes a Girona, Jordi Planella, va visitar la zona malmesa a principis d’aquest mes de març i es va comprometre a arranjar-ho, assumint-ho íntegrament l’estat espanyol, sense que suposi cap despesa per l’Ajuntament de Blanes.

Tot i els grans volums de rocalla que s’haurà d’estar removent i anar instal·lant els propers dies -amb el conseqüent enrenou-, podria fer pensar que les obres s’allargaran una mica, des de l’estat s’ha indicat que no serà així. De fet, la previsió és que estaran enllestides abans que comencin les vacances de Setmana Santa. Pel que fa al cost que significaran, encara no s’ha comptabilitzat.

L’escullera de protecció, que anirà a la part externa de l’actuació, està formada per dues capes de rocalla de grans dimensions. En la més interior les roques són més petites, d’entre 50 i 300 kg de pes, mentre que a la banda més externa se situaran les de més grandària, d’entre 1.000 i 3.000 kg de pes. Finalment, a la part de dalt que connectarà amb el muret refet s’hi aplicarà formigó ciclopi, que farà d’unió i donarà més consistència al recolzament davanter de l’estructura.

 

Tancament de tot el perímetre per seguretat

Precisament a causa de l’envergadura dels treballs que s’estaran fent durant els propers dies, s’ha instal·lat un tancament en tota la zona del perímetre per major seguretat dels vianants. D’aquesta manera, els operaris també podran treballar amb més tranquil·litat, sense haver de preocupar-se per la possibilitat que l’efecte badoc pugui provocar alguna desgràcia personal.

Amb aquest mateix objectiu, des que el temporal va acabar d’afectar l’estabilitat del mur l’Ajuntament de Blanes ja es va encarregar d’instal·lar una tanca metàl·lica per dissuadir als curiosos de moure’s pel seu voltant. El perímetre de seguretat que hi ha actualment en marxa, no afectarà l’activitat dels restaurants que hi ha situats al costat de la zona de treball.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *