Lupiáñez solo ante el peligro ta ta txannnnn!

Lupiáñez es queda sol a Blanes després que el PDeCAT s’afegeixi a ERC i també abandoni el govern arran de l’1-O

Els seus quatre regidors ho han anunciat al al ple municipal, on l’alcalde ha condemnat “la violència extrema i gratuïta” amb què va actuar la policia

Imatge RTVE

 

INFORMA AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- El referèndum de l’1 d’octubre ha fulminat la coalició de govern de Blanes (Selva). Després de que ERC ja fes públic en roda de premsa el seu posicionament, el PDeCAT ho ha anunciat en el ple d’aquest dimarts. Aquesta decisió provoca que sis dels regidors de l’equip de govern hagin plegat i s’accentuï de manera considerable la feblesa de l’alcalde. Lupiáñez, que el mes de juny va fer unes declaracions on es mostrava partidari d’ajudar a la celebració del referèndum, s’ha vist qüestionat pels seus dos socis de govern amb l’actitud presa. Entre els arguments dels dos partits independentistes hi ha el fet de que Lupiáñez no s’hagi desmarcat del posicionament oficial del PSC sobre la repressió policial del diumenge i que no actués “com l’alcalde de tots” aquell dia. ERC ja ha anunciat que buscaran suports a una moció de censura entre els altres partits representats al ple de Blanes. Un total de vuit formacions es reparteixen els 21 regidors de la ciutat.

El referèndum de l’1 d’octubre ha fet saltar pels aires la coalició de govern de Blanes. ERC i el PDeCAT han decidit no seguir governant amb una llista del PSC. Entre d’altres, perquè el partit no ha tingut prou fermesa a l’hora de condemnar les càrregues. Tot i que els socialistes catalans van demanar el “cessament immediat” de la violència el mateix diumenge, ERC i PDeCAT ho consideren insuficient i demanen una condemna explícita. La decisió de trencar el pacte a Blanes l’havien presa abans que el mateix Lupiáñez aprofités el ple per desmarcar-se de la visió del PSC. De fet, l’alcalde ha qualificat la “violència policial” de diumenge com a “extrema, gratuïta, inoportuna, desproporcionada i innecessària”. Unes declaracions, però, que han arribat tard perquè l’acord ja s’havia esmicolat.

A més, els seus fins ara socis de govern li retreuen que, després d’anunciar que cediria locals per al referèndum, al final la pressió que va rebre li fes fer marxa enrere. Sí que ha transcendit, però, que com ell mateix va dir, Lupiáñez aquest 1-O va anar a votar. La decisió d’ERC i el PDeCAT de marxar del govern ha posat Lupiáñez en una situació delicada. Fins ara a Blanes hi havia deu regidors al govern i onze a l’oposició (tot i que el del PP solia ser l’aliat habitual per tirar endavant propostes al ple). Amb el trencament de l’acord, els quatre representants del PSC s’ha quedat en clara minoria. Tot i que els motius de fons tenen a veure amb l’actitud de l’alcalde amb l’1-O, els dos partits independentistes també han marcat distàncies al voltant de la figura i el paper de Lupiáñez. Mentre els republicans han fet una esmena a la seva actitud, el PDeCAT n’ha apreciat la “gestió” en el dia a dia de l’Ajuntament, que fins i tot han reconegut públicament. “Miquel Lupiáñez exerceix d’alcalde amb honestedat i màxima dedicació, i ell i tots els companys amb els qui hem format govern tenen el nostre màxim respecte personal i fan molt bona tasca a nivell local”, ha assegurat el portaveu del PDeCAT i fins ara primer tinent d’alcalde, Joaquim Torrecillas.

 

Un ple a porta tancada

En una roda de premsa prèvia al ple, convocada tot just dues hores abans, ERC ja havia anunciat que deixava l’equip de govern de Blanes. Els republicans ja ho van insinuar quan es va fer públic que l’Ajuntament no cediria locals per celebrar el referèndum. Aleshores, ERC va emplaçar-se a una reunió el 2 d’octubre per definir-se sobre la seva continuïtat. El seu portaveu, Àngel Canosa, assegura que aquestes setmanes s’ha vist “la manca de capacitat democràtica” de l’alcalde socialista. “Tampoc va tenir cap mirament en anar-se’n de vacances”, critica el republicà. Els republicans li retreuen “que no fos l’alcalde de tots” el passat diumenge i que es mantingués “al marge de la repressió policial de les urnes”. Tot i que Lupiáñez hagi condemnat la violència policial durant el ple, els republicans li han dit que “era tard”. A banda d’altres arguments referents a la política municipal, ERC també ha acusat el batlle socialista de “celebrar plens a porta tancada”. Segons Canosa, l’alcalde va fer un ple dilluns a les set del vespre, on només hi eren ell i el vicesecretari. Des del consistori, però, han assegurat que es tractava d’un “formalisme legal” per poder aplaçar el ple a aquest dimecres. Habitualment, el ple a Blanes es fa el darrer dijous de cada mes. D’entrada, però, es va decidir posposar-lo a dilluns per evitar que la prèvia del referèndum tapés els afers municipals (ja que a l’ordre del dia hi anaven les ordenances fiscals). Des de l’Ajuntament asseguren que l’alcalde va veure que dilluns l’ambient polític nacional era encara més “tens” i, per tant, es va voler ajornar de nou. Amb el reglament a la mà, el consistori assegura que l’única eina era fer una primera convocatòria del ple i suspendre-la per falta de quòrum. ERC, però, ha “qüestionat” el mètode utilitzat per fer-ho.

 

Els socialistes, “en shock”

”Ens esperàvem que ERC tard o d’hora marxaria del govern, però l’adéu del PDeCAT m’ha deixat en shock”, ha admès durant el ple la portaveu municipal del PSC, Pepa Celaya. Celaya ha assegurat també que “tenia por” per l’evolució dels fets a nivell nacional. La socialista ha volgut deixar clar que “respecten” la decisió dels fins ara companys de govern municipal, però que els sap “molt de greu” el seu adéu. Celaya, de totes maneres, els ha “estès la mà” per treballar plegats “en millorar el que sigui del nostre poble, ja que per això estem aquí”. Al ple s’ha anunciat la renúncia dels sis regidors a continuar seguint a govern, però la dimissió formal dels seus càrrecs encara està pendent. Quan ja sigui un fet, caldrà veure com els quatre regidors del PSC es reparteixen les carteres que gestionaven.

 

Exploren una moció de censura

El trencament del pacte per part dels dos partits independentistes accentua la debilitat del govern municipal. Tot i que grups com ICV-EUiA, amb quatre regidors, s’han ofert a buscar acords “però no per entrar al govern”, una moció de censura és una opció que plana damunt l’Ajuntament de Blanes. El portaveu republicà, Àngel Canosa, ha explicat que inicien una ronda de converses amb altres grups municipals. “No ens preocupa el nom del candidat”, assegura Canosa, “però no ens mantindrem dins d’un govern amb un partit que no ha mostrar el seu rebuig als fets de l’1 d’octubre”. Des del PDeCAT però, Torrecillas ja ha anunciat que, malgrat la seva sortida, garantiran “en la mesura del possible l’estabilitat del govern municipal”. En aquest escenari, el PSC es pot veure forçat a tirar de la geometria variable amb els altres grups polítics municipals per acabar el mandat el maig del 2019. Per tirar endavant cada votació, l’equip encapçalat de Lupiáñez necessitaria el suport de set regidors, la qual cosa implica convèncer com a mínim dos grups del ple.

 

 

ANTECEDENTS:

POSICIONAMENT PDECAT BLANES DAVANT LA SITUACIÓ QUE VIU CATALUNYA

En aquest moment Catalunya està vivint un moment que transcendeix al que seria la vida quotidiana del dia a dia d’un municipi, i per això ens veiem en la necessitat d’expressar públicament el nostre posicionament.

Sempre hem cregut que en el poble prevalen les persones abans que els partits, i així ho hem defensat sempre amb fets. I per aquest motiu, ara més que mai, hem d’estar al costat de les persones, de totes les persones. I estar en una administració que sigui còmplice, amb silenci o de forma passiva, de les actuacions del govern espanyol, vol dir no estar al costat de totes les persones.

Val a dir que tenim el màxim respecte cap als 21 components del plenari de l’Ajuntament de Blanes, i que, segurament, si els partits escoltessin més als representants de la vida municipal, les decisions importants es prendrien d’una altra manera.

Nosaltres, a nivell local, sempre hem treballat per cohesionar i no per trencar, per respectar i no per atacar, per conviure i no per destruir, en definitiva, per estendre ponts i no per dinamitar-los, perquè a Blanes ens mereixem viure amb respecte i bona convivència, però també amb la tranquil·litat de saber que estan garantits els nostres drets i llibertats.

Per això, MANIFESTEM QUE:

1.- El PDeCAT de Blanes condemna les accions repressives ordenades pel govern de l’Estat espanyol contra la ciutadania de Catalunya que lliurement volia exercir el seu dret democràtic a votar l’ 1-O.

2.- El Partit Popular des de Madrid ha demostrat una absoluta falta de sentiments (amb l´ús de la violència repressora contra ciutadanes i ciutadans anònims que volien expressar-se democràticament) i de sentits (no té ni vista, ni oïda, ni olfacte, ni tacte, ni gust sobre el que passa a Catalunya). Senzillament oculten la realitat tant en les seves valoracions, com en els seus discursos, com en les seves cadenes de tv.

3.- Per això no volem (és un acte de voluntat) participar de cap govern on hi hagi la representació d’aquest partit polític que té una percepció falsejada voluntàriament de la realitat.

4.- També, degut a les especials circumstàncies que s’estan vivint dia a dia a Catalunya, volem treballar (i també és qüestió de voluntat) en un govern municipal que garanteixi els drets dels ciutadans, les llibertats públiques i el recolzament a les propostes que es prenguin en el Parlament de Catalunya.

5.- Per això hem decidit:

a) Renunciar a les nostres tasques de govern a l’Ajuntament de Blanes.

b) Treballar perquè el govern municipal intervingui activament en la defensa dels drets dels ciutadans, de les llibertats públiques i recolzi les propostes que es prenguin en el Parlament de Catalunya.

c) Recolzar qualsevol proposta de candidat o candidata a Alcalde que garanteixi els drets dels ciutadans, les llibertats públiques i el recolzament a les resolucions que es prenguin en el Parlament de Catalunya en el camí cap a la sobirania nacional.

d) Malgrat la nostra sortida del govern, garantirem, en la mesura que sigui possible, l’estabilitat política del municipi.

6.- Finalment volem deixar palès que en Miquel Lupiáñez exerceix d’Alcalde amb honestedat i màxima dedicació, i ell i tots els companys amb els que hem format govern tenen el nostre màxim respecte a nivell personal i fan molt bona tasca a nivell local.

Durant el mes d’octubre presentarem la memòria de cadascuna de les nostra àrees i formalitzarem la nostra renúncia a les delegacions que tenim de govern municipal.

 

 

Esquerra Republicana ha decidit deixar el govern de Blanes (Selva). Els seus dos regidors deixaran les seves responsabilitats per l’actitud de l’alcalde Miquel Lupiáñez amb la celebració del referèndum. Quan l’alcalde va decidir no cedir espais per a la consulta de l’1 d’octubre, ERC ja va anunciar que la seva continuïtat al govern estava en qüestió. El portaveu republicà, Àngel Canosa, ha retret a Lupiáñez que “marxés de vacances” les setmanes abans del referèndum i que no s’hagi desmarcat del posicionament oficial del PSC sobre la repressió policial del passat diumenge. A banda de motius de política municipal, Canosa assegura que no comparteixen el mètode utilitzat per l’alcalde per aplaçar el ple del mes de setembre. Aquest ple, inicialment previst per dijous passat, es va traslladar al dilluns i, finalment, se celebra aquest dimecres. ERC acusa l’alcalde de fer “plens a porta tancada” tot i que des del consistori detallen que va ser un “formalisme legal” per poder traslladar la sessió en segona convocatòria a aquest dimecres. Canosa també ha explicat que han obert converses per fer una moció de censura amb partits “que treballin per la República catalana”. Ara mateix, el govern municipal de Blanes veu afeblida la seva minoria, ja que governava amb deu regidors dels 21 que integren el ple. Ara el PSC només té el suport del PDeCAT. (ACN  04.10.2017  19:24)

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *