L’oci de Blanes contra les violències sexuals

 • Una vintena de locals d’oci i una cinquantena d’ajuntaments s’han interessat en adherir-se al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci.

 • Tret de sortida a un llarg recorregut que es va iniciar el passat 11 d’abril amb la publicació al DOGC tant del Protocol com dels models de convenis de col·laboració per a la seva adhesió.

Conveni signat

Font DEP INTERIOR

Nota de premsa rebuda el 02/05/2019

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha inaugurat la Jornada informativa sobre el Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, adreçada a comandaments policials.

La jornada, que ha tingut lloc a l’auditori de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), ha servit, per donar a conèixer el contingut del Protocol i les pautes d’actuació per a la seva aplicació als professionals de la seguretat, com caps i sotscaps d’ABP del cos de Mossos d’Esquadra, caps i sotscaps de Guàrdia Urbana i Policies Locals i caps de la Policia Portuària.

Segons el conseller Buch, “aquesta inicitiva està pensada, dissenyada i preparada perquè, davant d’una violència sexual, qualsevol agent hi pugui actuar prèviament, o en el cas que succeeixi, activi els canals de denúncia corresponents”. “Es tracta d’utilitzar totes les eines de què disposa el Govern de la Generalitat de Catalunya per atacar i eliminar qualsevol manifestació de violència sexual ja sigui des de la seguretat pública, la seguretat privada, l’administració o els treballadors i col·lectius que treballen en el sector de l’oci”, ha afegit.

El titular d’interior ha explicat que l’objectiu és educar, ensenyar, ajudar a veure quines són les actiuacions de la persona que vol comentre alguna manifestació de violència sexual.

Finalment, Buch ha destacat que “hem de lluitar conjuntament en la vessant policial però també social, contra aquesta xacra que s’ha d’eliminar. La violència sexual és una amenaça que ens ha de fer avergonyir com a societat”. “Amb les nostres eines cal actuar i perseguir aquestes violències. Hi ha moltes festes populars i molta activitat noctura d’oci a Catalunya. Ens hem d’implicar tots contra aquest fenomen que pateixen moltes dones que l’únic que fan és sortir de festa a gaudir”.

El cos de Mossos d’Esquadra ha portat a terme l’elaboració i actualització de les instruccions operatives necessàries per adequar els procediments policials als nous requeriments que introdueix el Protocol. Així mateix, ha realitzat les modificacions informàtiques dels sistemes d’informació per tal d’incorporar aquestes noves actes de denúncia, així com la possibilitat que els vigilants de seguretat privada puguin denunciar. En aquest sentit, properament es durà a terme una prova pilot amb establiments privats (discoteca, sala de concerts..) per posar en marxa l’acta de denúncia que poden aixecar els vigilants de seguretat privada.

La sessió informativa, s’impartirà també en el sector de l’oci i associacions com FECALON (Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn), FECASARM (Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals), ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) i el Gremi d’Empresaris de Discoteques, entre altres.

Una vintena de discoteques i establiments d’oci de Mataró, Blanes, Sant Cugat, i Barcelona ja s’han mostrat interessats.

L’Asociación Nacional de Ocio Nocturno ‘Spain Nightlife Association’ y el Círculo de Empresarios y Profesionales del Sur de Tenerife (CEST) el passat mes de març van atorgar a la Generalitat de Catalunya el Premi a la Constància a la Defensa del Sector per ser la primera comunitat autònoma que ha creat un Protocol per a la prevenció de les agressions sexuals en espais d’oci.


Accions previstes durant l’any 2019

A partir de la presentació del Protocol, el passat 30 de gener al Palau de la Generalitat, s’estan celebrant diverses jornades formatives i informatives per donar a conèixer el Protocol amb un total de 900 persones assistents.

Cos de Mossos d’Esquadra

 • Incorporació de continguts en el Curs Bàsic de formació policial (la promoció que sortirà el mes de juny ja els tindrà)
 • Incorporació de continguts als cursos de formació especialitzada (a partir any vinent)
 • Jornada informativa a comandaments
 • Jornades informatives descentralitzades a comandaments intermitjos (9 regions policials, a partir de mes de juny)

Ajuntaments

 • Formacions a mida adreçades al personal municipal implicat en l’organització i desenvolupament de l’activitat d’oci (cambrers, personal punt lila, auxiliars de serveis, controladors d’accés) Disponibles a partir del mes de juny en funció de les adhesions.
 • Formació a tècnics municipals i regidors: 4 sessions any (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, a partir setembre 2019)

Policies Locals

 • Incorporació de continguts en el Curs Bàsic de formació policial (la promoció que sortirà el mes de juny ja els tindrà)
 • Incorporació de continguts als cursos de formació especialitzada (a partir any vinent)
 • Formació policies locals sobre el Protocol: 4 sessions any (Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, a partir del juny)
 • També podran rebre formació quan els ajuntaments s’adhereixin i el seu personal (no policial) es formi en el Protocol

Establiments d’oci

 • Formacions a mida adreçades al personal dels establiments privats (discoteques, sales de festa…). Disponibles a partir del mes de juny en funció de les adhesions.

Personal de control d’accés

 • Formació als formadors de centres de formació del personal de control d’accés: 1 sessió any

Seguretat privada

 • Formació a mida a partir de les adhesions d’ajuntaments i establiments privats que tinguin aquest personal. Disponibles a partir de juny de 2019
 • Formació als formadors de centres de formació de seguretat privada: 1 sessió any
 • Sessions informatives a les empreses de seguretat que presten serveis en aquests espais (sales de concerts, discoteques…): 2 sessions any

Properament, el conseller Buch enviarà una carta adreçada a tots els municipis per tal d’informar-los i facilitar-los els tràmits necessaris per poder sumar-se a aquesta iniciativa.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *