Litoral blanenc amenaces i oportunitats

El Delta de la Tordera i la platja de S’Abanell

Imatge SP

 

NOTA DE PREMSA.- Des d’ICV-EUiA Blanes i Batega per Blanes amb col·laboració de l’Entitat Mediambiental s’Agulla i CEAB (Centre d’Estudis Avançats de Blanes), es va organitzar un acte a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes amb la participació de mes de 40 persones per tractar els problemes mediambientals i urbanístics del delta de la Tordera i la platja de S’Abanell de Blanes, l’acte va ser presentat per Dolors Rubio (Regidora de ICV-EUiA per l’Ajuntament de Blanes). Van intervenir Joan Mora (Doctor en Geografia i Ordenació del Territori Entitat Mediambiental  S’Agulla), Rafael Sardá (investigador del Centre d’Estudis Avançats de Blanes) i Victor Catalan (Arquitecte i Urbanista, regidor per ICV-EUiA a l’Ajuntament de Blanes).

En l’explicació Joan Mora va posar en clar el panorama de la zona humida del delta i les espècies que viuen en aquesta zona envaïda pels canyissars, la desaparició de la llacuna i el bosc de la ribera, tot això agreujat per la urbanització descontrolada de l’entorn (càmpings, passeig, canalització del riu), tota aquesta degradació desemboca en un greu problema d’alteració del medi natural que a la llarga ens afecta directament amb la pèrdua constant de les platges a llarg/curt termini. El fet que cada temporal s’emporti part de la sorra de les nostres platges es en part provocat directament per la reducció de sediments que el riu porta amb el seu cabal, la disminució hídrica del aqüífers i l’agricultura intensiva fa que aquests problemes es posin de manifest cada vegada que tenim un temporal. Aquesta manca de sediments es un efecte directe que tenim des de que es va canalitzar el curs del riu amb el resultat d’una desembocadura disfuncional que no aporta els sediments necessaris a la platja de S’Abanell que poc a poc va en retrocés i en canvi vagin a parar a la platja de Malgrat de mar. Tots aquests problemes venen donats en l’extracció d’àrids, la construcció del passeig i la canalització del riu entre els anys 60 i 80 i mes recentment la dessalinitzadora.

La visió de futur entre l’equilibri turístic i natural va ser argumentada per Victor Catalan explicant aquest problema que ens amenaça durant el creixement urbanístic descontrolat de la bombolla urbanística a la costa Brava i la proliferació de càmpings alterant la zona de la desembocadura.

Les solucions a curt i llarg termini es tenir un pla de gestió de platges per recuperar tota aquesta part del delta i els seus espais naturals (aquesta proposta es va portar a la U.E. sent rebutjada), o acabar posant dics de contenció davant de la línia de platja amb els conseqüents problemes que això podria agreujar, finalment tot això comporta problemes de nivell polític amb el canvis de govern cada quatre anys. Necessitem una taula de gestió conjunta i comuna ja que la solucions haurien de ser a llarg termini per no perdre les nostres platges.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *