Les Taser a Blanes gent a favor gent en contra

  • Opinió DdB: El dia a dia d’un poli comporta de tant en tant immobilitzar persones particularment exitades per substàncies psicoactives i sovint dotades de masses musculars impressionants. Estan treballant i no tenen perquè rebre cops o exposar-se a lesions. Fotre-li una descàrrega i deixar el paio fent tentines facilita molt la feina. És humà. Però… i els drets humans? Evidentment tots som egoistes i sempre mirem per nosaltres mateixos primer

arma-taser BURGOS CONECTA

Imatge BC


A FAVOR

El Sindicat dels Mossos d’Esquadra (SME) han rebut amb satisfacció l’anunci de la incorporació de pistoles elèctriques Taser al cos de seguretat de la Generalitat. De moment, el Departament d’Interior ha explicat que es començaran implementar-le com a prova pilot a Girona, Figueres, Blanes i els ARRO i que no serà fins al setembre quan ja les tinguin a les comissaries d’arreu de Catalunya. Per això, el sindicat demana celeritat a l’hora d’estendre-les pel territori. D’altra banda, asseguren que una pistola per comissaria, tal com s’ha establert ara, és insuficient i demanen que n’hi hagi una per patrulla, així com també una armilla antibales per a cada agent. Des del sindicat veuen com un bon inici la introducció de les pistoles elèctriques al cos i confien que s’anirà estenent el seu ús a mesura que es resolguin “diverses situacions complicades que sovint tenim al carrer”, asseguren en un comunicat. El sindicat també diu que seguirà lluitant perquè els agents puguin portar càmeres de gravació personals. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES – 25.06.2018 – 18:06)


EN CONTRA

El Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia ha rebutjat les pistoles elèctriques que s’han començat a implementar al cos dels Mossos d’Esquadra pel “potencial lesiu” d’aquest tipus d’arma i per considerar que no són necessàries. L’entitat adverteix que aquests dispositius, que pretenen reduir persones sense provocar lesions fatals en el marc d’actuacions policials, es comencen a utilitzar “sense haver fer pública la instrucció” que en regula l’ús. En aquest sentit, Irídia recorda que ja al grup de treball del Parlament va advertir que en el moment d’utilitzar aquesta pistola l’agent no sabrà si la persona que rebrà la descàrrega està embarassada, té una cardiopatia o ha fet un ús abusiu de drogues, casos en els quals “es desaconsella el seu ús”.

Per això des del centre s’ha advertit que s’analitzarà la implementació de les pistoles elèctriques i es vigilarà “qualsevol vulneració de drets” que hi pugui haver.

En aquest sentit, l’entitat mostra una preocupació especial pel fet que no es gravarà l’actuació policial de forma automàtica des del moment que la pistola es desenfunda, sinó que serà l’agent qui decidirà quan comença a enregistrar l’acció.També considera “necessari” que la càmera gravi durant “almenys dos minuts abans” que la pistola es dispari, cosa que, segons Irídia, ara mateix no queda clara.

Finalment subratlla que la instrucció que regula l’ús de l’arma “ha de ser publicada per poder avaluar-la” i, en aquest sentit denuncia que “ara mateix no estan clars ni quins usos podrà tenir, si l’enregistrament ha de començar des del moment en què es desenfunda o si es pot emprar en contextos de privació de llibertat”.

Cal recordar que els Mossos han incorporat aquest tipus d’arma des d’aquest dilluns a la regió policial de Girona, a través d’una prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes, Figueres i a l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). En total, hi haurà 120 unitats repartides arreu de Catalunya i es preveu que la implantació “progressiva” es completi a principis de setembre. Uns 1.600 policies han rebut formació per utilitzar aquest tipus de pistola, que duran els caps de torn i que van lligades a l’ús d’una càmera (dispositiu personal de gravació) que enregistrarà l’actuació policial. A més, els mossos també duran desfibril·ladors per si fossin necessaris.

L’inspector portaveu del cos, Albert Oliva, ha explicat que les pistoles elèctriques són una nova eina “a mig camí” entre la defensa reglamentària i l’arma de foc i que tenen tres objectius: reduir el temps d’immobilització, garantir l’ús de la mínima força indispensable i reduir el patiment, tant de qui rep la descàrrega com dels agents que intervenen en l’actuació. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES – 25.06.2018 – 17:52)

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *