L’epidèmia de grip pot saturar els CAP blanencs

Les urgències han incrementat des de finals de desembre

Imatge ACN

 

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- L’activitat als Centres d’Atenció Primària (CAP) de les comarques gironines durant l’epidèmia de grip ha augmentat un 36% en una setmana.

Segons dades facilitades pel Departament de Salut, entre 4 i el 10 de gener han rebut un total de 45.656 visites, moltes d’elles associades a problemes respiratòries. També en augmentat les visites domiciliàries un 26%. Per contra, l’activitat a les urgències hospitalàries ha baixat un 12%.

Per donar resposta al possible increment de visites provocat per la grip, a partir de dilluns obriran 22 llits més al Trueta i 12 a Palamós. Prèviament, ja havien incrementat les places a altres hospitals com els de Figueres, Blanes o Calella.

Un dels punts de la demarcació on la grip ha disparat les visites a urgències és a l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. Des del 23 de desembre, els pacients atesos han augmentat un 70%, amb una mitjana de 170 per dia, una xifra rècord des que el centre va obrir portes ara fa tres anys. Els dies de Nadal el servei va quedar “saturat”.

L’activitat als CAP de la regió sanitària de Girona durant l’epidèmia de grip ha incrementat un 36% en relació a la setmana anterior i un 92% si es compara amb les xifres de fa dues setmanes. En total, els equips d’atenció primària de la demarcació han fet 45.656 visites entre el 4 i el 10 de gener, un 20% més que durant el mateix període de l’any passat. Tot i que no es pot atribuir tot l’increment a la grip, el director del sector Girona Sud del CatSalut, Salvador Campasol, ha detallat que bona part de les visites són per afeccions respiratòries.

Durant aquesta setmana, també hi ha hagut un augment en el nombres de visites domiciliàries i han arribat fins a les 1.405, un 26% més que la setmana anterior. Representen, a més, un increment del 36% en relació al mateix període del 2017.Per contra, han baixat les visites a les urgències dels hospitals, que s’han reduït un 12% i també el nombre d’ingressos derivats d’urgències, que han baixat un 1% en una setmana. Segons Campasol, aquesta setmana l’activitat relacionada amb la grip s’ha estabilitzat tot i que l’alerta per l’epidèmia encara no ha passat.

Per evitar saturacions i donar resposta a l’increment d’activitat, Campasol ha explicat que hi ha reforços (tot i que a vegades menys dels que voldrien contractar per la manca de metges i d’infermeres) i que els CAP redueixen el nombre de visites programades.

Per la seva banda, als hospitals obren més llits per atendre possibles ingressos. A Figueres en van obrir 15 més, a Blanes 6 dels anomenats de curta estada i a Calella han reforçat les hospitalitzacions domiciliàries. Al Trueta comptaran amb 22 llits més a partir de dilluns i, el mateix dia, n’obriran 12 a Palamós.

Segons ha detallat Campasol, el 80% de les persones que acaben ingressades com a conseqüència de la grip no estaven vacunades i són persones grans amb factors de risc. “La vacuna de la grip és la millor eina que tenim per combatre-la”, ha explicat.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *