Legionel·losi a Blanes. Ja van 16 afectats i pujant!

Actualització dels brots de legionel·losi als municipis de Blanes i de Llinars del Vallès

Imatge EC

 

INFORMA GENERALITAT DE CATALUNYA.- L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) informa que el brot de legionel·losi al municipi de Blanes ha afectat fins ara 16 persones (12 homes i 4 dones), els quals han iniciat la símptomatologia entre el 22 de setembre i el 30 d’octubre. Un dels afectats va morir, una persona continua ingressada i la resta han evolucionat favorablement. Els afectats tenen entre 52 i 92 anys.

En els estudis moleculars que permeten comparar les soques ambientals i humanes s’ha observat una concordança i la investigació continua per establir si els casos s’han donat per exposició a un únic origen.

D’altra banda, en el brot de Llinars del Vallès s’han notificat fins ara 7 casos relacionats amb la localitat, els quals han iniciat la símptomatologia entre el 15 i el 28 d’octubre. Es tracta de 4 homes i 3 dones d’entre 48 i 94 anys (mediana de 79 anys).

Tots els casos han estat diagnosticats per detecció d’antigen en orina i han requerit ingrés hospitalari. Un dels pacients ha estat donat d’alta, 2 resten ingressats i quatre han mort. Tots els casos tenen patologia de base o edat avançada. En un dels casos s’ha pogut recollir mostra clínica per al seu anàlisi.

Mentrestant, continua en curs la investigació epidemiològica per conèixer i analitzar tota la informació referent als casos que permeti delimitar la zona a investigar i l’estudi ambiental per tal de determinar possibles instal·lacions de risc a la zona i fer la inspecció, recollida i anàlisi de mostres i el tractament de les instal·lacions implicades

 

*Informació útil per als ciutadans:

  • La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
  • Les persones que tenen més risc són les que fumen, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari i les d’edat avançada.
  • La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
  • Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
  • Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *