La dessalinitzadora de Blanes a tota metxa

Les dessalinitzadores de Blanes i del Prat funcionaran al 100% a finals de febrer si la sequera s’agreuja

Mentre duri l’episodi, el cabal de manteniment del Ter serà el mateix que tingui el riu aigües amunt del pantà de Sau

Maquinària de la dessalinitzadora de La Tordera

Pensada per produir fins a 10 hm3 d’aigua, amb la sequera de 2007-2008 es va duplicar la capacitat per aportar aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona a través de la connexió amb la potabilitzadora del Ter de Cardedeu. Imatge ACN

 

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Les dessalinitzadores de Blanes (Selva) i del Prat funcionaran al 100% a finals de febrer si la sequera s’agreuja.

Aquesta és una de les mesures que inclou el pla de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per alentir el descens de reserves als embassaments del riu Ter davant la manca de pluges. A dia d’avui, els pantans de Sau, Susqueda i el Pasteral es troben al 45% de capacitat.

En paral·lel, per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona, l’ACA també extreu més aigua subterrània dels pous i, si el nivell dels embassaments baixa fins al 25%, n’injectarà de regenerada al tram baix del riu Llobregat.

L’ACA ha explicat aquestes mesures durant la comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat.

D’altra banda, mentre duri l’episodi de sequera, el cabal de manteniment del Ter el fixarà el mateix riu. En concret, serà el mateix del què tingui aigües amunt del pantà de Sau (i que ara es troba en 3,5 metres cúbics per segon).

La sequera ha obligat a convocar una comissió de desembassament extraordinària del sistema Ter-Llobregat. La reunió s’ha celebrat a Barcelona.

Durant la trobada, l’ACA ha posat damunt la taula les diferents mesures que s’aniran activant per frenar el descens de reserves als embassaments.

Actualment, els embassaments del sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda i el Pasteral) es troben al 45% de la seva capacitat. Emmagatzemen 276 hectòmetres cúbics d’aigua, un nivell significativament inferior al de fa un any (quan superaven els 370).

Per frenar el descens de reserves i evitar entrar en situació d’alerta (cosa que passarà quan s’arribi als 240 hm3) l’ACA ha activat diferents mesures, que ha donat a conèixer durant la comissió.

La primera passa per incrementar l’aigua que surt de les dessalinitzadores.

Actualment, la de Blanes i la del Prat funcionen al 85% de capacitat i, entre les dues, aporten 2,3 metres cúbics d’aigua per segon al sistema.

A finals de febrer, però, si la sequera es manté, l’ACA les farà funcionar a ple rendiment, amb la qual cosa el volum d’aigua dessalinitzada pujarà fins als 2,6 m3/s.

En paral·lel, per abastir l’àrea metropolitana, l’ACA també extreu més aigua subterrània dels pous situats al delta del Llobregat i al tram final del Besòs. En total, s’estan extraient uns 3 hectòmetres cúbics al mes.

 

Fins al 38% de la demanda

Això fa que, a dia d’avui, aquests recursos alternatius (dessalinització i aigües subterrànies) aportin el 38% de la demanda de la xarxa Ter-Llobregat. Una aigua, doncs, que permet estalviar les reserves embassades als pantans.

Si la manca de pluges persisteix i la sequera va a més, l’ACA preveu que aquest percentatge pugui arribar fins al 60%. Això s’aconseguirà amb l’aportació d’aigua regenerada procedent de la depuradora del Llobregat.

En cas que els embassaments arribessin al 25% de capacitat, s’aportaran uns 2 metres cúbics per segon d’aigua regenerada al tram final del Llobregat. Això incrementaria el cabal del riu, permetria disposar de més aigua per ser potabilitzada i satisfer les demandes d’un milió de persones.

 

El cabal de manteniment el marca el riu

Durant la comissió de desembassament extraordinària també s’ha parlat del cabal de manteniment del riu Ter. Aquí, l’ACA ha tret xifres per demostrar que durant el 2017 el Ter ha portat més de 3 metres cúbics per segon al seu pas per Girona.

A partir d’ara, però, si la sequera persisteix, el cabal de manteniment del Ter el fixarà el mateix riu. En concret, serà el mateix que tingui aigües amunt del pantà de Sau (sumant-hi però, aquelles quantitats destinades a abastament d’aigua de boca i a regadiu).

Actualment, el Ter entra a l’embassament osonenc amb un cabal de 3,5 metres cúbics per segon. I de Susqueda se’n desembassen 6,5 metres cúbics.

 

Acords de la Taula del Ter

Durant els darrers mesos, l’ACA ha treballat per assolir els compromisos adquirits amb la Taula del Ter.

Entre d’altres, s’han aprovat unes noves directrius generals d’explotació de la xarxa Ter-Llobregat, s’ha redactat l’avantprojecte per rehabilitar la potabilitzadora del Ter i s’ha acabat l’estudi per ampliar la de l’Arbrera.

A més, a la potabilitzadora de Sant Joan Despí s’estan duent a terme les obres de separació de les dues línies de tractament.

You may also like...

2 Responses

 1. Buy Cialis ha dit:

  Hi! I know this is kinda off topic however I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in trading links or
  maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I think
  we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to
  shoot me an e-mail. I look forward to hearing from
  you! Terrific blog by the way!

  • DdB ha dit:

   Our website was intended for our little town of Blanes.
   We are not interested in winning internet traffic
   The users of our website are neighbors that we know personally
   Thank you for your interest but we cannot help you.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *