La COS, Coordinadora Obrera Sindical, a Blanes

El proper 16 de gener, es presenta a la ciutat el nucli territorial de la comarca de La Selva del sindicat de l’Esquerra Independentista.
Després de mesos de treball i la irrupció a les xarxes socials del passat dia 8, la COS de la Selva presenta el seu projecte a l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge de Blanes.
Aquesta comptarà amb intervencions de representants de la COS nacional, el Maresme i militants del nucli en les quals s’explicarà què és la COS, el model de lluita sindical i la feina feta per l’assemblea de La Selva durant els últims mesos.
L’acte acabarà amb música i pintxos vegans a l’Ateneu. Neix així, una alternativa sindical a la comarca.

 

Qui som? Preguntes amb resposta

Extracte. Llegir el text complet: http://www.sindicatcos.cat/index.php/qui-som/preguntes-amb-resposta

 • Com vau néixer i perquè?
  Venim de molt lluny. D’una soca històrica que el 1958 infantà la Solidaritat d’Obrers de Catalunya- SOC, el primer sindicat nacionalista català. I d’un empelt múltiple: Col·lectius de Treballadors en Lluita-COLL, Col·lectius de Treballadors-CC.TT i Treballadors per la Unitat de Classe-TUC, fundats els anys 70 i 80 des de l’esquerra independentista i traspassats al cap de no res. La COS ve a omplir, justament, aquest espai: el d’un sindicalisme conscient i arrelat nacionalment, d’esquerres, i d’àmbit nacional complet. Una proposta de veres. Que no vol donar bou per bèstia grossa.
 • On sou, a quins sectors i comarques?
  Sectors: metall, construcció, tèxtil, sanitat, ensenyament, funció pública, transports, telecomunicacions, fusta…
  Àrees geogràfiques i comarques: en primer lloc als cinturons industrials de València, Tarragona i Barcelona, també a la Vall d’Albaida, La Safor, el Baix Maestrat, Montsià, Osona, el Baix Camp, Maresme… En total, una vintena de sectors. Vint-i-cinc comarques. Cinquanta viles i ciutats. Més d’un centenar d’empreses. Ah, i des del 1999 hem crescut un 40% en nombre d’afiliades i afiliats. I seguim creixent.
 • Hi ha cap sindicat semblant a vosaltres?
  d’Elx a Perpinyà i de Mequinensa a Maó, d’esquerra sindical (assamblearis, no burocràtics, anticapitalistes). Som ací, a la nació catalana, el que la CIG, el SOE-Sindicat Occità, ELA, STC- Sindicat Cors, LAB, Intersindical Canària, i la CNS quebequesa, són i representen als seus respectius països.
 • Hi esteu a prop d’algú, a nivell polític?
  Som nacionalistes d’esquerres. Hi coincidim, doncs, amb els qui pensen i fan semblantment. A més, a més, no estem en nòmina de ningú. Ni tenim patró. Som lliures i independents, talment com volem la classe treballadora i el nostre país.
 • En les eleccions demaneu el vot per algú?
  Nosaltres només fem la nostra Ens estimaríem, comptat i debatut, que els moviments socials catalans, l’esquerra nacional gaudissin d’un gran predicament arreu. En qualsevol cas, clar i català, el nostre paper no és pas fer bullir l’olla de la vida institucional. És a les empreses, amb les treballadores i treballadors i els qui no tenen feina. Fem per manera de construir una classe obrera catalana lluitadora, coherent i unida.
 • Feu-me cinc cèntims de la vostra proposta sociolaboral.
  A curt i mig termini: a igual treball, igual salari; fora les hores extraordinàries; a les empreses i convenis volem mesures i mitjans de normalització i de foment de l’ús social del català; renda bàsica o salari universal mínim per tothom; convenis d’àmbit nacional nostre; il.legalització de les ETT; reducció dels tipus de contracte; potenciació de l’ocupació fixa, limitant la temporal a un percentatge total de les plantilles; clàusules de conversió de feina temporal en fixa; mesures i potestats per combatre la sinistralitat laboral; reforçament dels drets laborals i sindicals…
  A llarg termini, de futur: un marc nacional català en un país lliure i independent. Una societat socialista on les empreses són per qui les treballa.
 • Que en penseu de les empreses de treball temporal?
  Són una plaga. Fomenten la precarietat. La insolidaritat. Els baixos salaris. Condicions de treball pitjors. Per a tothom. Volem i dolem per un sistema únic i públic d’ocupació. Apostem per la seva il·legalització.
 • Sobre l’atur i la precarietat que hi proposeu?
  Hi ha molt d’atur i molta precarietat –gent amb contractes escombraries, en l’economia submergida, sense seguretat social, cobrant menys del que pertoca…- Ens cal un moviment sindical fort, una esquerra d’esquerres, una política forta d’intervenció governamental en el camp econòmic. Un sector públic –Administració i empreses- influent, arrelat, dinàmic.. i català! Tot i amb tot, aquest sistema econòmic –el capitalista- no té per prioritat l’ocupació sinó el benefici.
 • Les dones som pitjor pagades i tractades a la feina!
  Ben cert. I els homes, ajuden molt i molt perquè això siga així. Calen convenis que combatin la desigualtat. I una premissa bàsica i universal: a igual treball, igual salari. La resta és insolidaritat, patriarcat i masclisme a dojo. Amb tot, benvolguda dona, què hi fas tu per canviar-ho? Fes-te de la COS, doncs, i lluita organitzadament i pacífica pels teus drets.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *