In memoriam de Joan Sureda Casamor

  • Mor l’advocat i polític blanenc.

  • Dissabte 19 de gener es farà una cerimònia mixta en memòria seva a la Parròquia Santa Maria a les 12 del migdia, i la vetlla tindrà lloc al Tanatori de Blanes divendres a la tarda.

Imatge ATENEU POPULAR SA FERA FEROTGE

Font comunicació PCPC

Nota pregada rebuda 15/01/2019 – 11:27

Ha mort el camarada Joan Sureda

El camarada Joan Sureda Casamor ens va deixar ahir. Nascut a Blanes l´any 1950. Era llicenciat en Dret i Farmàcia. Va exercir la seva activitat professional en el sector farmacèutic i també com advocat laboralista i penalista. Va iniciar la seva lluita estudiantil en temps de la dictadura Franquista incorporant-se en l´Assemblea Democràtica de Catalunya com a independent.

Seguidament va treballar per a la unitat de l´esquerra a les comarques de Girona des de vàries

organitzacions. Va ser regidor a l´Ajuntament de Blanes exercint com a conseller municipal de Cultura i Joventut.

Cal destacar també la seva intensa lluita en el front antiimperialista: Membre actiu en Defensem Cuba, membre del Comitè Europeu de Solidaritat amb la Revolució Popular Sandinista, fundador del Comitè Antiimperialista de Catalunya, Plataforma unitària i Popular contra les guerres i l’OTAN. Va elaborar també importants treballs d´estudi i reflexió sobre la Revolució d´Octubre, el pensament del Che i de Fidel, entre d´altres.

Cal reconèixer també la seva vessant poètica i intel.lectual essent membre fundador de l´Associació Cultural Pharos.

El camarada Joan Sureda en els darrers anys va anar incrementant el seu compromís en la defensa del Marxisme- Leninisme que el va portar finalment a ingressar l´any 2012 al Partit Comunista del Poble de Catalunya (PCPC). Actualment era el Responsable de l´Àrea Antiimperialista del PCPC i membre del seu Comitè Central. Malgrat la seva malaltia va estar complint el seu compromís revolucionari fins fa poques setmanes participant en diversos actes i reunions.

Són molts els fets que avalen al camarada Sureda com un gran lluitador per les llibertats i els drets dels pobles, contribuint a un món més just i solidari. La seva constància i honestedat són el millor llegat que en deixa als qui mantenim el combat diari contra el sistema d´explotació capitalista.

El PCPC envia el seu condol a la familia, amics i companys/es de lluita Camarada Joan, sempre et recordarem per seguir aprenent.

Que la terra et sigui lleu!

¡Hasta la victoria siempre!


Font comunicació AB

Contingut informatiu rebut 15/01/2019 – 13:21

Diumenge passat, 13 de gener, va morir l’advocat i polític blanenc Joan Sureda Casamor a l’edat de 68 anys. La cerimònia mixta en memòria seva es farà dissabte vinent 19 de gener a les 12 del migdia a la Parròquia Santa Maria, i la vetlla s’allotjarà al Tanatori de Blanes el dia abans, divendres 18 de gener a la tarda, des de les 3 fins les 8 del vespre.

Joan Sureda Casamor va néixer a Blanes el 2 de setembre de l’any 1950, i era llicenciat en dret, farmàcia i antropologia. Des de molt jove va participar en la lluita contra la dictadura franquista, i en aquest sentit l’any 1977 es va afiliar al Partit Socialista de Catalunya-PSC. Aquell any el PSC-Congrés i la Federació Catalana del PSOE van crear la coalició ‘Socialistes de Catalunya’ per anar a les eleccions generals del 15 de juny.

Es va integrar a l’Assemblea de Catalunya, va exercir com a advocat laboralista i penalista, i l’any 1979 va ser escollit com a regidor a l’Ajuntament de Blanes, on va ser responsable de les àrees de Sanitat i Participació Ciutadana. A causa de tota una sèrie de problemes interns, a principis dels anys 80 va deixar els seus càrrecs al consistori blanenc, així com la seva militància amb el PSC després que al 1982 va ser també candidat al Congrés dels diputats per Girona.

Al deixar les files socialistes es va incorporar a l’òrbita comunista, militant amb el PCC, Partit Comunista de Catalunya, i passant posteriorment a integrar-se al PCPC, Partit Comunista del Poble de Catalunya. Durant el mandat 1987-1991 va ser regidor per Unitat d’Esquerres de Blanes-Iniciativa per Catalunya, al 1991 va ser cap de llista pel PCC a Blanes.

Les seves conviccions d’esquerres el van moure a ser membre actiu de Defensem Cuba i del Comitè Europeu de Solidaritat amb la Revolució Popular sandinista, i a mitjans dels anys 90 va contribuir a la creació de l’associació ‘Lluita, Memòria i Resistència’. També va ser impulsor i president de Pharos, una entitat nascuda al 2009 per transformar la societat a través de la cultura.

Article pòstum de Joan Sureda en la propera edició de la revista ‘Blanda’

En el proper número de la revista ‘Blanda’ que edita l’Arxiu Municipal de Blanes, hi ha inclòs l’article que va escriure Joan Sureda en record del desaparegut Josep Bota-Gibert, amb qui compartia amistat i idearis polítics. Joan Sureda encapçala el seu article amb un títol prou explícit: ‘Militants socialistes i poetes’.

Josep Bota-Gibert i Joan Sureda es van conèixer a finals de la dècada dels anys 70, quan el primer era professor de català i el segon advocat i farmacèutic. Els unia el seu objectiu comú de voler transformar la societat capitalista en un model de societat més equitatiu. Durant la seva època com a regidor, Sureda va compartir responsabilitats de govern amb Bota-Gibert, que encapçalava les àrees de Cultura i Ensenyament. El proper número de la revista ‘Blanda’, que s’edita anualment, es presentarà en un acte públic a principis del proper mes de febrer.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *