III Trobada de la Taula del Delta i la Baixa Tordera

  • Conèixer la situació real del Delta de la Tordera per decidir les accions futures que n’asseguraran la conservació
Desembocadura de la Tordera

La Taula de Treball per la Tordera, és una de les eines bàsiques de gestió costanera i el que surti de tot plegat serà un bon exemple de com hauria de ser realment la gestió de les costes en la seva totalitat. Imatge CEAB-CSIC


III Trobada de la Taula del Delta i la Baixa Tordera,

dimarts 19 de juny del 2018, de 17.00h a 20.30h a

l’Auditori del Centre d’Estudis Avançats de Blanes.


Font

Equip de Comunicacio CEAB

Nota pregada rebuda el dia 15.062018 a les 13:35 hores

El Delta de la Tordera és un espai únic a Catalunya on conflueixen un bon nombre d’activitats humanes amb el funcionament d’un ecosistema tan fràgil com necessari. Al seu interior, el curs fluvial de la Tordera està inclòs a la Xarxa Natura 2000, una xarxa europea d’espais naturals que té l’objectiu de fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals amb les activitats humanes que s’hi desenvolupen. D’aquesta manera es busca mantenir un bon estat de conservació d’aquests indrets i evitar el seu deteriorament.

En el passat, l’absència de la integració de les demandes socials, culturals i econòmiques amb el funcionament de l’ecosistema deltaic ens ha conduït a un punt d’extrema vulnerabilitat. Aquest fet pot afectar de forma dràstica el seu funcionament i posar en risc un espai que forma part de la iniciativa política europea més important en conservació de la natura.

Per canviar aquesta tendència, tots els projectes de creixement territorial que es realitzen en aquests hàbitats han d’estar orientats a mantenir la integritat dels sistemes naturals. Amb aquesta idea, al 2017 es va crear la Taula de la Tordera amb la finalitat de protegir i gestionar de forma conjunta el delta de la Tordera, amb representació de tots els col·lectius implicats al Delta de la Tordera: els ajuntaments de Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera, administradors amb responsabilitats de gestió a la zona, administradors d’activitats econòmiques (turístiques, agrícoles, industrials), organitzacions mediambientals i científiques i la societat en general.

Inicialment, es va formar una comissió d’experts encarregada d’elaborar un estudi de diagnosi que pugui servir per a la presa de decisions futures, és a dir, per a redactar un Pla d’Actuació Integral pel delta capaç de desenvolupar les possibles solucions de futur i determinar com es podran recuperar les dinàmiques del riu. Dinàmiques essencials per al bon funcionament del delta: el procés de sedimentació i el funcionament dels aqüífers.

L’estudi en qüestió, ha treballat en els tres pilars bàsics de l’ecosistema del Delta:

  • l’aigua,
  • el litoral i
  • la biodiversitat.

Ha comptat amb la gran ajuda d’un excel·lent ambientalista de la zona, i ha desenvolupat un treball ampli de la fauna i flora de la Tordera. Els resultats i conclusions de la Comissió científica de la Taula, amb el CEAB com a pilar, s’exposaran a la trobada.

També s’hi exposaran els resultats i conclusions del procés de participació que ha dut a terme el projecte ISACC TorDelta del CREAF, que ha tancat amb un envejable volum de participants. Posteriorment, es farà la constitució formal de la Taula, amb el nom de Taula del Delta i la Baixa Tordera, i es presentaran els seus estatuts interns aprovats en ple pels Ajuntament integrants.

Per últim, tenint en compte que la Taula de la Tordera està pensada com un òrgan que treballa des d’un punt de vista teòric per a millorar la governança de la plana del Delta i el seu litoral, es farà un debat entre tots els assistents per tal d’arribar a un consens en quant a les properes accions que s’executaran des de la Taula. El debat, s’emmarcarà en l’intent d’avançar cap a una gestió integrada d’aquesta zona costanera, utilitzant la gestió per ecosistema.

Us emplacem a tots els interessats a assistir a

la 3a Trobada de la Taula a l’Auditori del CEAB,

el proper dimarts 19 de juny, de les 5 de la tarda a les 8.30.

Us hi esperem.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *