Fort onatge i mar de fons a Blanes

El temporal deixa onades de fins a 7 metres i ratxes de vent de més de 80 km/h al litoral català.

Protecció Civil demana màxima precaució al front marítim i prohibeix l’accés als espigons.

Imatge PEP ANTON VIETA

 

INFORMA LA AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- El temporal marítim és molt dur arreu de la costa catalana amb una alçada mitjana de les onades d’uns 4 metres i pics màxims que superen els 7 metres (a la boia del Cap de Begur ja s’ha registrat una ona de 7,03 metres). Paral·lelament, les ratxes de vent també són molt intenses a les comarques del litoral i prelitoral de Barcelona, Girona i Tarragona. Destaquen registres com els 80,3 km/h a l’Observatori Fabra de Barcelona, els 76,3 km/h a Cabrils (Maresme), els 75,2 km/h a la bocana sud del Port de Barcelona o els 64,1 km/h a Parets del Vallès. Està previst que la ventada encara augmenti en les properes hores –sobretot a les comarques del Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental i la Selva- i que es puguin sobrepassar els 90 km/h. Protecció Civil de la Generalitat manté les alertes dels plans Inuncat i Procicat, i demana màxima precaució al front marítim.

Barcelona ha activat el Pla Bàsic d’Emergència Municipal pel fort onatge a les platges, amb onades que superen amb facilitat els 4 metres d’alçada. De fet, la boia situada a la costa de Barcelona està mesurant ones amb una alçada mitjana de 3,79 metres amb un pic màxim de 5,84 metres. Com a conseqüència de l’activació del pla bàsic d’emergència municipal, el consistori recorda la prohibició d’accedir als espigons de la platja i d’entrar a l’aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges. La Guàrdia Urbana de Barcelona s’ha desplegat a l’àmbit del litoral barceloní i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades, per evitar riscs per a les persones. A Badalona, també s’ha barrat el pas al popular Pont del Petroli i el Port es troba tancat a causa del fort temporal. Al Maresme, el fort temporal marítim també ha provocat algunes destrosses a la platja de Cabrera de Mar i ha obligat a tallar el pas subterrani pel Torrent dels Vinyals.

 

63 trucades al 112

A Blanes (Selva), el temporal provoca un fort onatge amb onades que superen els tres metres d’alçada i una notable mar de fons de component est. Amb tot, segons la Policia Local no hi ha hagut cap incidència remarcable. En alguns trams del Passeig de Mar s’han arrossegat petites quantitats de sorra damunt de la zona per on passegen els vianants, però lluny de les acumulacions que va provocar el temporal del desembre passat. El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les tres de la tarda un total de 63 trucades relacionades amb l’episodi de vent i onatge, la majoria a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 

Més de 100 litres al litoral gironí

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir d’aquesta mitjanit es preveu que entri un front des del mar al nord-est del país, que pot suposar pluja intensa superior als 20 litres per metre quadrat en 30 minuts. La precipitació anirà acompanyada localment de tempesta i probablement de neu granulada o calabruix. En aquesta mateixa zona, es poden acumular fins a 100 litres en 24 hores, especialment a les comarques del litoral gironí (Alt Empordà, Baix Empordà i Selva). La cota de neu a les comarques de Girona podria ser inicialment força baixa –uns 500 o 600 metres- per després pujar i situar-se al voltant dels 900 o 1.000 metres. De moment, els gruixos de neu a les muntanyes del prelitoral són moderats amb 29 centímetres al PN dels Ports (1.055 metres) i 28 centímetres al Puig Sesolles (1.668 metres).

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *