El temporal “Gloria” contra Blanes

Tres dies de mar, vent, pluja i neu desfermats

  • Durant l’episodi, que durarà com a mínim fins dimecres, es preveuen:
  • onades màximes de més de 7 metres
  • quantitats de pluja de més de 200 mm
  • neu a cotes baixes i acumulacions de neu nova de més d’1.5 metres a les cotes altes del Pirineu Oriental

El temporal “Glòria” vist des del satèl·lit TERRA. Imatge NATIONAL AERONAUTICS AND SPACE ADMINISTRATION

Font METEOCAT 

Datada el 19/01/2020

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que la formació d’una depressió al sud de la península Ibèrica donarà lloc a un fort temporal de pluja, neu, vent i mar.

  • Dilluns les precipitacions guanyaran terreny de mar cap a terra, però sobretot afectaran al terç sud i al quadrant nord-est, on fins a migdia la cota de neu podrà voltar els 200 metres o localment per sota, mentre que a partir de llavors se situarà entorn dels 400 metres. També podrà nevar a d’altres punts del prelitoral i de la Depressió Central amb una cota de neu que pujaria dels 400 als 700 metres al final del dia.
  • A partir de dimarts la precipitació serà més extensa i continuada, especialment a la meitat est i a la resta del litoral i prelitoral, alhora que la cota de neu pujarà cap els 1000 o 1200 metres i les nevades aniran quedant restringides al Pirineu i en altres punts de muntanya del quadrant nord-est del territori. Tot i això, al matí encara podria caure neu a cotes més baixes del prelitoral o Catalunya Central.
  • Els models meteorològics indiquen que aquesta situació es podria mantenir durant dimecres, amb una cota de neu que ja estaria per sobre dels 1300 metres arreu.

Durant l’episodi sencer, les acumulacions de precipitació més importants es preveuen a la meitat est i a la resta del litoral i del prelitoral. En aquestes zones els registres de pluja podran superar els 100 mm i localment els 200, especialment a punts de l’interior del quadrant nord-est on, a més, es podran acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.000 metres, així com a la zona del Massís del Port. A més, al Pirineu i al Prepirineu Oriental, així com a la serralada Transversal, es podran acumular més de 50 cm de neu nova per sobre dels 1.400 metres i més d’un metre i mig per sobre dels 2.000 metres.

A banda, el vent de gregal i llevant serà fort i produirà un destacat temporal marítim a tota la costa, amb onades màximes que podran arribar fins als 7 o 8 metres d’alçada.

Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos per neu, vent, onatge i acumulació de pluja.

Tot i això, petits canvis en la situació de la depressió produirà diferències notables en la situació meteorològica. A causa d’aquesta possible variació caldrà seguir amb atenció les actualitzacions de la predicció.

Protecció Civil recomana molta precaució davant l’episodi de vent, neu, onatge i pluges intenses les properes hores i dies

Protecció Civil ha activat en ALERTA els plans VENTCAT, NEUCAT i INUNCAT per onatge i pluges


RELACIONAT

El Servei Català de Trànsit recomana als professionals del transport informar-se d’eventuals restriccions a camions pesants demà a Catalunya Central i nord de Girona per possibles nevades

El fort onatge afectarà tot el front marítim i a partir de dimarts pot haver afectacions per pluges abundants

Nota de premsa de PROTECCIÓ CIVIL

Datada el 19/01/2020

Protecció Civil de la Generalitat manté per avui l’alerta del Pla Especial d’Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT per les fortes ventades que es preveuen a la meitat est de Catalunya, Pirineu i Prepirineu. L’episodi es mantindrà de cara a dilluns quan s’esperen més afectacions sobretot a l’entorn urbà de les comarques de Barcelona. A més, Protecció Civil també ha activat en ALERTA el pla NEUCAT per les possibles afectacions demà a les comarques de la Catalunya Central i Girona. El pla INUNCAT també s’ha activat pel fort onatge que afectarà tot el litoral des d’avui i per la previsió de pluges abundants des de dimarts.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 14h un total de 178 trucades relacionades amb el fort vent, que han generat 127 incidències. La majoria de trucades s’han rebut des del Maresme (96 trucades), Vallès Oriental (28) i des del Barcelonès (18 trucades). Pel que fa als municipis més afectats, des de Mataró s’han rebut 66 trucades, i 14 des de Barcelona ciutat. El 76,4% de les trucades s’han derivat als Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona; i la resta als Mossos d’Esquadra i a les policies locals.

De totes les trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 119 serveis per incidències derivades de les ventades, des de les 9 hores i fins a les 14 hores d’avui diumenge. La Regió d’Emergències més afectada ha estat la Metropolitana Nord, amb gairebé un centenar d’avisos, la major part dels quals al Vallès i al Maresme. Els serveis que atenen els Bombers bàsicament consisteixen en retirar i assegurar elements no estructurals, fer sanejaments de façanes, netejar la calçada d’objectes caiguts i retirar mobiliari urbà malmès amb perill de caiguda. La ciutat on més serveis s’han atès ha estat Mataró, amb una quarantena d’incidències.

Pel que fa a incidències de trànsit, el Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments està tallada la BV-4024 a Coll de Pal per fort vent.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució en els desplaçaments i en les activitats de lleure a l’exterior per la possible caiguda de branques, arbres i altres elements estructurals. En el moment de les ratxes més fortes cal evitar aturar-se a prop de murs de tancament o elements similars que poden caure per l’efecte del vent. També cal fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire, tenint especial cura amb els elements de decoració nadalenca que encara puguin quedar. A les zones urbanes cal evitar aturar-se a prop de bastides, tanques o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Alerta pla NEUCAT

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en ALERTA el pla d’emergències NEUCAT davant la previsió de nevades avui diumenge als Ports a les Terres de l’Ebre, i de cara a la matinada i tot dilluns també a les comarques de Girona, Catalunya Central fins al Montseny.

Avui, i segons l’SMC, es podran acumular 10 cm per sobre dels 900 metres, i la cota rondarà els 700 metres. La previsió per dilluns és que la cota de neu al matí estigui a l’entorn dels 200 metres però esporàdicament més baixa. Després anirà pujant progressivament i se situarà al final del dia entorn dels 400 metres. Per sobre dels 1.000 metres es podran acumular més de 20 cm.

De cara a la mobilitat per aquestes zones de cara als primers desplaçaments de dilluns, cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible.

El Servei Català de Trànsit recomana als professionals del transport informar-se d’eventuals restriccions a camions pesants demà a Catalunya Central i nord de Girona per possibles nevades.

Alerta pla INUNCAT

El pla INUNCAT també s’ha activat aquest matí en ALERTA degut a les previsions del Servei Meteorològic de fort onatge avui diumenge, i sobretot dilluns, a tot el litoral català. Les onades podran superar els 4 metres d’alçada en general, i puntualment es podria arribar a valors de 8 metres d’alçada. Es preveu que sigui un temporal excepcional que afecti el front marítim.

Protecció Civil recomana fer cas als tancaments d’accessos a les zones pròximes a la costa, i no apropar-se en cap cas al front marítim

A banda de l’onatge, es preveu un episodi de pluja abundant a partir de la nit de dilluns a dimarts. A partir de la tarda de dimarts es preveu el creixement del cabal dels rius a tot el litoral i prelitoral, especialment al nordest, sobretot les conques de la Tordera, Ter, Fluvià i Muga.

No es descarta algun fenomen de crescuda sobtada de de rius i torrents al litoral i prelitoral, en especial la tarda i vespre de dimarts.

L’estat dels cursos fluvials també es veurà afectat per l’estat de la mar a la desembocadura.

Aquestes afectacions s’aniran concretant amb les noves previsions de demà dilluns.


ALTRE NdP DE PROTECCIÓ CIVIL DEL MATEIX DIA

Protecció Civil demana extremar la precaució els propers dies per l’arribada del temporal “Glòria” que portarà vent, neu, fort onatge i pluja

Estan en alerta els plans VENTCAT, NEUCAT i INUNCAT

Protecció Civil de la Generalitat demana especial prudència davant l’arribada d’un fort temporal de vent, neu, pluja i onatge molt important que afectarà Catalunya des d’avui fins dijous pel matí. De la previsió meteorològica cal destacar la possibilitat que demà a primera hora nevi a molt baixa cota a les comarques del litoral i prelitoral, especialment a les comarques del nord-est, tot i que no s’esperen gruixos importants a aquesta primera hora.

A partir del migdia la cota de neu pujarà però s’intensificarà la nevada amb gruixos acumulats molt importants fins dimarts, especialment en comarques de Catalunya Central i l’interior de Girona. A les Terres de l’Ebre la nevada iniciada avui als Ports es mantindrà tot el dia de demà amb gruixos significatius. Més endavant, també es preveu pluja sostinguda que pot acumular al voltant de 100 l/m2 en 24 hores tant dimarts com dimecres, que pot implicar una acumulació superior als 200 l/m2 en 48 hores en tot l’episodi al nord-est, amb crescudes de cabals dels rius de tot el litoral i prelitoral en general.

També hi ha un fort temporal marítim amb onades que poden superar els 5m tocant la sorra i que poden arribar fins i tot a 7m. A més, avui i demà hi haurà temporal de vent important, molt fort i sostingut, especialment a la franja litoral i prelitoral, sobretot a les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’episodi viurà l’acumulació de diversos fenòmens adversos, segons ha previst el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a la reunió del Comitè Tècnic dels plans NEUCAT, VENTCAT i INUNCAT, que Protecció Civil de la Generalitat ha activat les darreres hores, per les nevades previstes, fortes ventades, acumulació de pluja durant dies i fort onatge previstos. Aquest front s’emmarca en el fenomen meteorològic advers anomenat Glòria que afecta part de l’Estat, especialment la franja mediterrània i les Illes Balears.

Dilluns: La setmana començarà amb precipitació en forma de neu a primeres hores del dia a les comarques litorals i prelitorals, especialment als extrems nord-est i sud. Aquesta precipitació pot donar-se de bon matí en cotes molt baixes i amb el pas de les hores anirà pujant de cota, nevant en comarques del prelitoral. Seguirà nevant, intensificant-se dimarts en cotes ja més altes, podent arribar a acumular 1.5m o 2m de neu nova fins i tot en cotes per sobre els 2.000 m en tot el temporal. Durant tot el dia el vent fort afectarà al litoral i prelitoral amb ratxes per sobre 80 km/h i valors sostinguts, així com fort onatge a tot el litoral, amb valors màxims per sobre els 7 m.

Dimarts: El segon dia de la setmana estarà marcat segons les previsions per pluges sostingudes i abundoses especialment en les comarques de l’extrem nord-est i comarques interiors de Catalunya central i les de l’extrem sud, a més de la neu que pot seguir precipitant a les cotes altes, tant en cotes altes de la Catalunya central i extrem sud, així com el Pirineu i Prepirineu.

Dimecres: La previsió, que convé seguir com es defineix, indica que les precipitacions aniran disminuint d’intensitat al sud, però es mantindran fortes a les comarques del nord. Els cursos fluvials de tot el litoral i prelitoral creixeran amb possibilitat d’afectacions a diferents punts, sobretot la conca del Ter i la Muga.

Pel que fa al temporal marítim, tant dilluns com especialment dimarts i dimecres hi haurà onades de fins a 4m 5m que en alguns casos poden superar els 7m en tota la costa. Amb onatge fort serà difícil que en alguns casos els rius aboquin l’aigua precipitada al mar.

També convé tenir present el fort vent de llevant i Gregal que afectarà sobretot dilluns tota la costa litoral i prelitoral, tot i que es farà notar a tot Catalunya amb valors alts sostinguts.

Trucades al 112 i incidències destacades:

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 20.30 hores un total de 769 trucades que han suposat 526 incidències. La comarca amb més trucades ha estat el Maresme (290) i el Barcelonès (256); i els municipis més afectats Barcelona (215) i Mataró (160). Gairebé el 80% de les trucades s’han derivat als bombers, tant de Barcelona ciutat com de la Generalitat.

Els Bombers de la Generalitat han atès 400 serveis per incidències derivades de les ventades, des de les 9 hores i fins a les 20 hores d’avui diumenge. La Regió d’Emergències més afectada ha estat la Metropolitana Nord, amb gairebé 300 avisos, la major part dels quals al Vallès i al Maresme, sobretot a la ciutat de Mataró, on s’han rebut gairebé un centenar d’avisos. Els serveis que han atès els Bombers bàsicament han consistit en retirar i assegurar elements no estructurals, fer sanejaments de façanes, netejar la calçada d’objectes caiguts i retirar mobiliari urbà malmès amb perill de caiguda.

Per Regions d’Emergència, el detall és el següent:

– Metropolitana Nord: 284 (Mataró 98)

– Girona: 65

– Metropolitana Sud: 32

– Centre: 10

– Lleida: 4

– Tarragona: 3

– Terres de l’Ebre: 2

Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, és obligatori circular amb cadenes a la C-28 aper accedir al Port de la Bonaigua, i es manté tallada per vent la BV-4024 a Coll de Pal.

Una embarcació de Creu Roja ha rescatat un kitesurfer que no podia tornar a terra aquest migdia a les platges de Barcelona.

Poc abans de les 17.00 hores diverses palmeres han caigut a Mataró, una d’elles sobre les vies de tren, tallant la circulació una estona. Una altra ha caigut sobre un vehicle estacionat al passeig Marítim i ha ferit lleu un dels ocupants, segons ha informat el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). A Mataró, un motorista ha caigut a causa del fort vent i ha resultat ferit menys greu traslladat també a l’Hospital de Mataró.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *