El brot de legionel·losi ens deixa dos morts a Blanes

El focus ha afectat dinou persones. Una d’elles, una dona de 83 anys, va morir el 13 d’octubre però hi ha una segona víctima notificada per la xarxa de vigilància epidemiològica europea perquè va començar a notar els símptomes en tornar al seu país d’origen. La resta d’afectats han rebut l’alta. La data d’aparició de símptomes de l’últim cas és el 30 d’octubre. Salut Pública detalla que han investigat un total de 37 instal·lacions d’alt risc i 16 de baix risc i han pogut establir concordança entre les mostres preses a una de les d’alt risc i cinc dels casos afectats pel brot. (AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES)

Imatge LC

 

INFORMA GENERALITAT DE CATALUNYA.- L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) informa que el brot de legionel·losi al municipi de Blanes ha afectat 19 persones, dues de les quals van morir, mentre que la resta ja han rebut l’alta mèdica. Cinc de les persones afectades van ser notificades per la xarxa de vigilància epidemiològica europea perquè van iniciar els símptomes en tornar al seu país. La data d’aparició de símptomes de l’últim cas és el 30 d’octubre.

Fins el moment, s’han investigat un total de 37 instal·lacions d’alt risc, és a dir, torres de refrigeració i instal·lacions d’aigua calenta amb retorn, de les quals s’han pres 78 mostres, i  de manera conjunta amb l’Ajuntament s’han investigat 16 instal·lacions de baix risc (fonts ornamentals, regs per aspersió, vehicles de neteja urbana, instal·lacions d’aigua sense retorn..)  de les quals s’ han analitzat 25 mostres. S’han dictat les mesures pertinents de neteja i desinfecció de les instal·lacions i s’està fent un seguiment analític de l’evolució d’aquestes instal·lacions.
En els estudis moleculars que permeten comparar les soques ambientals i humanes, s’ha observat una concordança entre una de les instal·lacions d’alt risc i cinc dels casos del brot. Tots ells es van infectar abans de començar les actuacions de control. La investigació continua per establir si els casos que s’estan estudiant en la investigació del brot s’han donat per exposició a un únic origen.
Des de l’Agència s’han iniciat les actuacions administratives pertinents per determinar les responsabilitats derivades d’aquest brot.
Informació útil per als ciutadans:
·         La legionel·losi es contagia per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols.
·         Les persones que tenen més risc són les que fumen, les que pateixen malalties cròniques que afectin al sistema immunitari, i les d’edat avançada.
·         La legionel·losi no es transmet d’una persona a una altra.
·         Es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques.
·         Es pot fer servir l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal i per cuinar.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *