Do de la indulgència jubilar pelegrinant al Vilar

Cerimònia Any Sant Bisbe Girona

 

 

INFORMA AJUNTAMENT DE BLANES.- A Blanes, a diferència de la majoria de municipis de Catalunya, el cicle de la Setmana Santa compta amb una jornada festiva afegida que se celebra l’endemà del dilluns de Pasqua. Es tracta de l’Aplec del Vilar, una tradició que es remunta al segle XVII i que els blanencs i blanenques més devots segueixen perdurant de manera molt sentida i emotiva.

La celebració d’enguany ha comptat aquesta vegada amb un destacat element afegit. Es tracta de la celebració de l’Any Sant de la Misericòrdia, un temps especial de gràcia i de perdó que l’església universal viurà fins al 20 de novembre de 2016. Per encapçalar aquesta celebració, avui s’ha comptat excepcionalment amb la presència del bisbe de Girona, Francesc Pardo. Nombroses persones han participat en l’acte i la missa que s’ha fet a quarts d’una del migdia.

Atès que en l’Any Sant de la Misericòrdia la indulgència adquireix una rellevància particular, el bisbe va designar el desembre passat un total de 13 temples de la Diòcesi de Girona on es podrà rebre aquesta indulgència plenària. En aquests llocs, entre els quals s’hi inclou el Santuari del Vilar de Blanes, tots els fidels podran rebre el do de la indulgència jubilar durant el període que duri la festivitat.

Cerimònia de l’Obertura de la Porta Santa

Per a la seva obtenció, han de complir amb les disposicions necessàries, que són excloure qualsevol afecte al pecat, rebre el sagrament de la penitència, la sagrada comunió i pregar per les intencions del Sant Pare. L’Any Jubilar o Jubileu de la Misericòrdia es va iniciar mundialment a finals del 2015 amb la cerimònia d’obertura de la Porta Santa a la Basílica de Sant Pere del Vaticà, que va anar a càrrec del papa Francesc.

Anàlogament, avui al migdia les portes del santuari s’han tancat perquè el bisbe pogués encapçalar tot seguit la cerimònia de l’Obertura de la Porta Santa. El ritual ha començat amb una breu explicació a càrrec de l’historiador i membre de l’Obreria del Vilar, Aitor Roger, qui ha recordat l’efemèride que s’ha complert avui, així com el significat lligat a Blanes, contextualitzant-ho amb l’indret on s’ha emplaçat la cerimònia, el porxo del Vilar.

El 1951, fa 65 anys, es van enllestir les obres de restauració que es van haver de fer en aquest temple a causa que durant la Guerra Civil va ser saquejat i cremat. Un any abans, al 1950, ja s’havia inaugurat la Porta de l’Any Sant que dóna accés a l’interior del santuari, coincidint amb l’Any Jubilar que també es celebrava. Les obres de restauració van anar a càrrec de l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble de Gaudí, qui també va construir la Casa Saladrigas i el Convent de Blanes.

Després de les paraules d’Aitor Roger, el bisbe ha protagonitzat el ritual d’obertura de les portes del Santuari amb aigua beneïda, permetent-se tot seguit l’accés de tothom a l’interior. Seguidament, Francesc Pardo ha presidit l’ofici solemne que cada any se celebra coincidint amb aquesta festivitat. La missa també ha comptat amb la participació de representants de la corporació municipal, encapçalats per l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, així com per regidors i regidores del consistori.

També hi han assistit membres de l’Obreria del Vilar, així com d’alguns dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil i Guàrdia Civil. Val a dir que els actes religiosos han començat a les 11 del matí amb una primera missa en sufragi de tots els benefactors i devots de la Mare de Déu del Vilar, i a la tarda s’ha resat un rosari i una novena per la verge.

Una altra manera de celebrar el Jubileu que s’ha pogut fer avui al llarg de tot el dia ha estat comprant un llantió a canvi d’un donatiu voluntari que bé es podia dipositar al Santuari del Vilar, o bé es podia portar a casa. Si es triava la primera opció, els devots podien encendre el llantió amb la flama d’un ciri que es va portar des de la Catedral de Girona, després d’una celebració per recollir la llum de l’Any de la Misericòrdia.

Perdura la tradició Quatricentenària de l’Aplec del Vilar

L’eucaristia concelebrada ha comptat amb la participació dels mossens que treballen a les parròquies i centres de culte catòlics de Blanes, així com d’altres capellans. Després, membres de l’Obreria del Vilar, autoritats, representants de les forces de seguretat i emergència, així com els voluntaris de Creu Roja i de l’Associació de Defensa Forestal que també han assistit a l’aplec, han participat plegades en un dinar de germanor.

Finalment, a la tarda hi ha hagut una audició de sardanes amb la Cobla del Col·legi Santa Maria a l’era del Vilar. El bon temps que sortosament ha presidit la jornada d’avui ha propiciat que a l’esplanada que rodeja el santuari s’hi apleguessin gran quantitat de persones disposades a passar un dia a l’aire lliure en família o amb els amics. D’altres ciutadans de Blanes han aprofitat que avui ha estat un dia festiu per esbargir-se lluny del municipi.

La tradició de l’Aplec del Vilar es remunta al segle XVII, i és una de les dues festes més assenyalades que es viuen al llarg de l’any al santuari. L’altra s’escau el darrer diumenge del mes d’octubre, amb l’Aplec de Sant Rafel, quan l’Ajuntament de Blanes i l’Obreria del Vilar donen compliment al Vot de Vila, una altra tradició centenària que encara es conserva al municipi.

 

 

 

Carta de Franscisco

sobre la Indulgencia del Jubileo de la Misericordia

Al venerado hermano
Monseñor Rino Fisichella
Presidente del Consejo pontificio
para la promoción de la nueva evangelización

La cercanía del Jubileo extraordinario de la Misericordia me permite centrar la atención en algunos puntos sobre los que considero importante intervenir para facilitar que la celebración del Año Santo sea un auténtico momento de encuentro con la misericordia de Dios para todos los creyentes. Es mi deseo, en efecto, que el Jubileo sea experiencia viva de la cercanía del Padre, como si se quisiese tocar con la mano su ternura, para que se fortalezca la fe de cada creyente y, así, el testimonio sea cada vez más eficaz.

Mi pensamiento se dirige, en primer lugar, a todos los fieles que en cada diócesis, o como peregrinos en Roma, vivirán la gracia del Jubileo. Deseo que la indulgencia jubilar llegue a cada uno como genuina experiencia de la misericordia de Dios, la cual va al encuentro de todos con el rostro del Padre que acoge y perdona, olvidando completamente el pecado cometido. Para vivir y obtener la indulgencia los fieles están llamados a realizar una breve peregrinación hacia la Puerta Santa, abierta en cada catedral o en las iglesias establecidas por el obispo diocesano y en las cuatro basílicas papales en Roma, como signo del deseo profundo de auténtica conversión. Igualmente dispongo que se pueda ganar la indulgencia en los santuarios donde se abra la Puerta de la Misericordia y en las iglesias que tradicionalmente se identifican como Jubilares. Es importante que este momento esté unido, ante todo, al Sacramento de la Reconciliación y a la celebración de la santa Eucaristía con un reflexión sobre la misericordia. Será necesario acompañar estas celebraciones con la profesión de fe y con la oración por mí y por las intenciones que llevo en el corazón para el bien de la Iglesia y de todo el mundo.

Pienso, además, en quienes por diversos motivos se verán imposibilitados de llegar a la Puerta Santa, en primer lugar los enfermos y las personas ancianas y solas, a menudo en condiciones de no poder salir de casa. Para ellos será de gran ayuda vivir la enfermedad y el sufrimiento como experiencia de cercanía al Señor que en el misterio de su pasión, muerte y resurrección indica la vía maestra para dar sentido al dolor y a la soledad. Vivir con fe y gozosa esperanza este momento de prueba, recibiendo la comunión o participando en la santa misa y en la oración comunitaria, también a través de los diversos medios de comunicación, será para ellos el modo de obtener la indulgencia jubilar. Mi pensamiento se dirige también a los presos, que experimentan la limitación de su libertad. El Jubileo siempre ha sido la ocasión de una gran amnistía, destinada a hacer partícipes a muchas personas que, incluso mereciendo una pena, sin embargo han tomado conciencia de la injusticia cometida y desean sinceramente integrarse de nuevo en la sociedad dando su contribución honesta. Que a todos ellos llegue realmente la misericordia del Padre que quiere estar cerca de quien más necesita de su perdón. En las capillas de las cárceles podrán ganar la indulgencia, y cada vez que atraviesen la puerta de su celda, dirigiendo su pensamiento y la oración al Padre, pueda este gesto ser para ellos el paso de la Puerta Santa, porque la misericordia de Dios, capaz de convertir los corazones, es también capaz de convertir las rejas en experiencia de libertad.

He pedido que la Iglesia redescubra en este tiempo jubilar la riqueza contenida en las obras de misericordia corporales y espirituales. La experiencia de la misericordia, en efecto, se hace visible en el testimonio de signos concretos como Jesús mismo nos enseñó. Cada vez que un fiel viva personalmente una o más de estas obras obtendrá ciertamente la indulgencia jubilar. De aquí el compromiso a vivir de la misericordia para obtener la gracia del perdón completo y total por el poder del amor del Padre que no excluye a nadie. Será, por lo tanto, una indulgencia jubilar plena, fruto del acontecimiento mismo que se celebra y se vive con fe, esperanza y caridad.

La indulgencia jubilar, por último, se puede ganar también para los difuntos. A ellos estamos unidos por el testimonio de fe y caridad que nos dejaron. De igual modo que los recordamos en la celebración eucarística, también podemos, en el gran misterio de la comunión de los santos, rezar por ellos para que el rostro misericordioso del Padre los libere de todo residuo de culpa y pueda abrazarlos en la bienaventuranza que no tiene fin.

Uno de los graves problemas de nuestro tiempo es, ciertamente, la modificación de la relación con la vida. Una mentalidad muy generalizada que ya ha provocado una pérdida de la debida sensibilidad personal y social hacia la acogida de una nueva vida. Algunos viven el drama del aborto con una consciencia superficial, casi sin darse cuenta del gravísimo mal que comporta un acto de ese tipo. Muchos otros, en cambio, incluso viviendo ese momento como una derrota, consideran no tener otro camino por donde ir. Pienso, de forma especial, en todas las mujeres que han recurrido al aborto. Conozco bien los condicionamientos que las condujeron a esa decisión. Sé que es un drama existencial y moral. He encontrado a muchas mujeres que llevaban en su corazón una cicatriz por esa elección sufrida y dolorosa. Lo sucedido es profundamente injusto; sin embargo, sólo el hecho de comprenderlo en su verdad puede consentir no perder la esperanza. El perdón de Dios no se puede negar a todo el que se haya arrepentido, sobre todo cuando con corazón sincero se acerca al Sacramento de la Confesión para obtener la reconciliación con el Padre. También por este motivo he decidido conceder a todos los sacerdotes para el Año jubilar, no obstante cualquier cuestión contraria, la facultad de absolver del pecado del aborto a quienes lo han practicado y arrepentidos de corazón piden por ello perdón. Los sacerdotes se deben preparar para esta gran tarea sabiendo conjugar palabras de genuina acogida con una reflexión que ayude a comprender el pecado cometido, e indicar un itinerario de conversión verdadera para llegar a acoger el auténtico y generoso perdón del Padre que todo lo renueva con su presencia.

Una última consideración se dirige a los fieles que por diversos motivos frecuentan las iglesias donde celebran los sacerdotes de la Fraternidad de San Pío X. Este Año jubilar de la Misericordia no excluye a nadie. Desde diversos lugares, algunos hermanos obispos me han hablado de su buena fe y práctica sacramental, unida, sin embargo, a la dificultad de vivir una condición pastoralmente difícil. Confío que en el futuro próximo se puedan encontrar soluciones para recuperar la plena comunión con los sacerdotes y los superiores de la Fraternidad. Al mismo tiempo, movido por la exigencia de corresponder al bien de estos fieles, por una disposición mía establezco que quienes durante el Año Santo de la Misericordia se acerquen a los sacerdotes de la Fraternidad San Pío X para celebrar el Sacramento de la Reconciliación, recibirán válida y lícitamente la absolución de sus pecados.

Confiando en la intercesión de la Madre de la Misericordia, encomiendo a su protección la preparación de este Jubileo extraordinario.

Vaticano, 1 de septiembre de 2015.

 

 

 

INFORMA PRELATURA DE L’OPUS DEI A CATALUNYA.- Durant el Jubileu de la misericòrdia, fins el 20 de novembre de 2016, solemnitat de Crist Rei, tots els fidels, amb les disposicions necessàries —que són excloure qualsevol afecte al pecat, fins i tot venial, rebre el sagrament de la penitència, la sagrada comunió i pregar per les intencions del Sant Pare—, podran rebre el do de la indulgència jubilar pelegrinant a una porta santa.

1.Arxidiòcesi de Barcelona
►Catedral de Barcelona
►Basílica de la Mare de Déu de la Mercè
►Basílica del Sagrat Cor del Tibidabo
►Basílica de Santa Maria de Mataró

2.Arxidiocesi de Tarragona
►Catedral de Tarragona
►Santuari de la Mare de Déu de Misericòrdia de Reus. Els diumenges i festius a les 11.00 h. se celebra la missa del pelegrí. Hi ha una acollida al Santuari tots els dimecres de les 11.00 a les 13.00 h. i de les 16.00 a les 18.00 h. Els dimecres a les 17.30 h. rés de vespres. Confessions el dissabte de les 17.00 h a les 19.00 h.
►Santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri. Missa dominical a les 12.30 h. El dissabte de les 11.00 a les 13.00 h, restarà obert per a rebre el do del jubileu.
►Santuari de la Mare de Déu de la Serra de Montblanc

3.Bisbat de Girona
►Església Catedral Basílica de Girona
►Basílica de sant Feliu de Girona
►Basílica de santa Maria de Castelló d’Empúries
►Església del monestir de santa Maria de Solius
►Església parroquial de santa Coloma de Farners
►Santuari de la Mare de Déu de la Misericòrdia de Canet de Mar
►Santuari de la Mare de Déu de la Font Santa de Jafre
►Santuari de la Mare de Déu del Collell
►Santuari de la Mare de Déu dels Àngels
►Santuari de la Mare de Déu del Tura d’Olot
►Santuari de la Mare de Déu de la Salut de Terrades
Santuari de la Mare de Déu del Vilar de Blanes
►Santuari de la Mare de Déu del Mont. Els dies en què hi ha romeries.

4.Bisbat de Lleida
►Catedral de Lleida
►Església de Nostra Senyora de Gràcia de la Granadella, coneguda com la Catedral de les Garrigues. Hi ha uns telèfons de contacte per aquelles persones que en horari laborable vulguin visitar el temple, que obre dissabte a la tarda i diumenge.

5.Bisbat de Terrassa
►Catedral Basílica Sant Esperit a Terrassa
►Santuari de la Mare de Déu de la Salut a Sabadell
►Temple de la parròquia de Sant Esteve de Granollers

6.Bisbat d’Urgell
►Catedral de Santa Maria d’Urgell
►Basílica del Santuari de la M. de Déu de Núria
►Basílica del Sant Crist de Balaguer
►Basílica de la M. de Déu de Valldeflors a Tremp
►Basílica Santuari de la M. de Déu de Meritxell

7.Bisbat de Tortosa
►Catedral de Tortosa

8.Bisbat de Solsona
►Catedral Santa Maria de Solsona

9.Bisbat de Vic
►Catedral de Sant Pere de Vic

  1. Bisbat de Sant Feliu de Llobregat
    ►Catedral-Parròquia de Sant Llorenç
    ►Monestir de Santa Maria de Montserrat

 

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *