Com protegir-se de la caloreta a Blanes

  • Infància, gent gran i amb malalties cròniques, més exposades als efectes de la calor.

  • Davant l’arribada de l’estiu, Creu Roja recorda pautes senzilles per prevenir problemes vinculats amb les altes temperatures.

  • Debilitat, fatiga, mal de cap, falta de gana, insomni o enrampades són alguns dels efectes negatius que les altes temperatures.

Imatge LD


Font

Àmbit de Comunicació i Imatge de Creu Roja

Nota de premsa rebuda el dia 09.07.2018 a les 11:45 hores


En condicions normals, quan fa calor, el termòstat intern del nostre organisme produeix suor, que s’evapora per tal de refrescar el cos.

Els dies de calor intensa obliguen al fet que el nostre cos faci un esforç d’adaptació per mantenir la temperatura normal.

Les altes temperatures poden tenir una sèrie d’efectes negatius sobre la nostra salut com rampes, deshidratació, insolació o cop de calor, que són especialment preocupants en la població infantil i en la gent gran.

La calor no afecta totes les persones per igual, les més vulnerables són:

  • Gent gran (especialment les que viuen soles o són dependents).
  • Població infantil (especialment menors de 4 anys).
  • Persones amb malalties cròniques i en tractament amb determinats fàrmacs.
  • Persones amb dificultats de comprensió, orientació, poca autonomia en la vida quotidiana i consum d’alcohol i altres drogues.

Per tal de reduir els problemes derivats de les altes temperatures, la Creu Roja recorda una sèrie de pautes senzilles en el dia a dia per poder gaudir de la calor i de l’estiu amb més seguretat a partir de la seva campanya: “Jo em protegeixo davant la calor “.

A l’exterior (al carrer, al camp, etc.):

Es recomana romandre en l’ombra, protegir-nos del sol (ulleres, gorres), hidratar amb freqüència i evitar-sempre que sigui possible- la realització d’activitats en les hores on es registren les temperatures més altes.

A la llar:

Hem de romandre a les estances més fresques i abaixar persianes, tendal …, per evitar que el sol entri directament.

En l’automòbil:

Mai deixar els nens/es ni a la gent gran a l’interior d’un vehicle tancat. Es recomana portar líquids per a la hidratació i prestar especial atenció als canvis bruscos de temperatura en entrar i sortir del vehicle.

A nivell personal:

Hem de refrescar-nos i hidratar-nos de forma contínua, utilitzar roba lleugera i de colors clars i calçat còmode i fresc.

En els àpats:

S’aconsella realitzar àpats lleugers (fruites, amanides, verdures …) i beure líquids en abundància (aigua, sucs …), sempre que no hi hagi contraindicació mèdica.

Si té algun problema de salut:

Consulti amb el seu metge sobre les mesures suplementàries que ha d’adoptar si pateix alguna malaltia de risc. Seguiu prenent els seus medicaments. No s’automediqui.

Si ens hem d’exposar-se al sol:

S’ha d’utilitzar protecció solar adequada i aplicar-la 30 minuts abans de sortir de casa, de manera generosa; renovar-la regularment. Protegir el cap i coll (gorra, barret) i usar ulleres de sol amb protecció enfront dels raigs ultraviolats i radiació  blau visible. Evitar l’ús de productes sensibilitzants (perfums alcohòlics).

En qualsevol cas, si es troba malament per la calor, pari l’activitat que estigui fent, intenti situar-se en un lloc fresc i demani ajuda.

Abans de llançar-a l’aigua:

S’ha de comprovar la profunditat de la zona, llançar-nos amb els braços estesos, prendre precaucions extres en rius, pantans i embassaments, evitar zones de desguassos, vigilar als més petits i evitar consumir alcohol i drogues.

D’altra banda, la Creu Roja, col·labora en la campanya “Llença’t amb el cap” de l’Associació de persones amb lesió medul·lar i altres discapacitats físiques (ASPAYM), per tal d’ajudar a prevenir els accidents provocats per les capbussades.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *