“chorinho” ritmes afro-brasilers a Blanes

  • Divendres 11 de maig a la capella de l’Esperança a les 10 de la nit (entrada: 10 €)

BENGUELÊ

Néstor Lópex, saxo

Marcel Vallès, guitarra

Rocco Papia, guitarra de 7 cordes

Jonas Santana, Pandeiro

BENGUELE

Música a l’Esperança és una mostra clara de “veure la música”. Les petites dimensions de la capella, la proximitat amb els intèrprets i el caliu que es crea, ajuden a copsar la destresa, l’esforç, les mirades subtils entre els intèrprets, el seu respirar i ells, al mateix temps, reben directament l’escalf del públic. Imatge PG


FONT

Associació Cultural Amics de “Música a l’Esperança”

Nota de premsa rebuda el dia 08.05.2018 a les 8:10 hores


Benguelê és un conjunt que aprofundeix en la música instrumental brasilera, en particular en el choro.

El “choro” o “chorinho” és un gènere musical que neix a l’últim quart del segle XIX a Rio de Janeiro, fusionant les danses europees amb els ritmes afro-brasilers i és precursor de la “samba carioca”. En els últims anys el choro ha guanyat reconeixement mundial gràcies a pel·lícules i documentals como “Brasileirinho”, de Mika Kaurismäki.

Benguelê és el resultat de la trobada de músics europeus (Catalunya, França i Itàlia) i brasilers tocant els instruments tradicionals del choro: Guitarres (de 7 i de 6 cordes), un instrument de vent i el pandeiro, marcador del ritme. Cal dir que el flautista francès, Rémi Meurice, té una excedència temporal i és substituït per un saxofonista d’aquí. Els components del grup són els següents

 

  • Marcel Vallès, guitarra. Ja als quinze anys actuava de guitarrista en grups de rock i de blues fent multitud de concerts (Rebrots, XL KINGS, HIT THE HIT…). La seva inquietud musical, però, el va portar a Sud-Amèrica, on va viure durant tres anys (Xile, l’Argentina i Brasil sobretot) i es va consolidar com a guitarrista. Durant aquests tres anys, va actuar moltes vegades com solista o a duo i en formacions de jazz i de música popular.

Allà va tenir contacte directe amb el tango i el folklore argentí i xilè, i s’endinsà en la música del Brasil. Va viure un any a Vitoria (Espirito Santo) on va estudiar amb el mestre Wanderson López i va tocar freqüentment amb grans músics de jazz brasiler i de choro (Bruno Venturim, Marcelo Oliveira, Gabriel Ruy, Leo Norbim, Kakalo Ribeiro, Diego Farson), i a Salvador de Bahia on es va familiaritzar amb els ritmes nordestinos y afrobrasilers.

Actualment resideix a Barcelona, on, a més de formar part de Benguelê, actua en solitari o amb la cantant brasilera Mirla Riomar. Combina las actuacions amb la docència de guitarra clàssica i elèctrica i, a més a més, estudia en el Taller de Músics. Ha col·laborat amb artistes com Bruno Venturim, Cynthia Farias, Ricardo Sierra, Jeã de Assis, Markus Vandell, Miquel Biarnés, Pau Castellví, Josué Barceló, Amat Pallejà, Marcel Castellví, etc.

 

  • Jonas Santana, pandeiro, nascut a Salvador de Bahia, Brasil, es un músic autodidacta i polifacètic, que es va iniciar en el món del rap en el grup S.A.N. (Só Afro-descendente Nervoso) als anys 90.

A Espanya va participar en l’enregistrament del disc Kase.O Jazz Magnetism com a  percussionista de la banda. El grup, liderat pel reconegut raper saragossà Javier Ibarra (Violadores del Verso), va actuar en importants sales del país i és un referent de la música rap a España i Sud-Amèrica.

L’any 2016 Jonas Santana publica el seu primer treball en solitari. L’àlbum, Ritmo y Poesia, és el resultat d’anys de treball, inspiració, dedicació i de lectures, que aconsegueix plasmar en les lletres totes les sensacions y experiències viscudes. Aquest treball escrit s’uneix al musical amb l’aportació creativa d’una banda, formada por Bruno Butenas (guitarra), Heitor Martins (baix), Gabriel González (bateria), Mariano Camarassa (teclat) i Rémi Meurice (saxo).

 

  • Rocco Papia, guitarra de 7 cordes, va néixer a Civitavecchia (Roma), encara que de petit ja va anar a viure a Bologna. Actualment, com tants italians (més de 26.000), viu a Barcelona.

Molt aviat es va aficionar a les músiques del món, de les quals recrea imatges i suggestions en les seves pròpies composicions, havent fundat diversos grups i participat en uns altres tants

Avui dia és un dels millors intèrprets de la guitarra de 7 cordes a Itàlia i pot presumir d’ importants i prestigioses col·laboracions internacionals

Autodidacta, el seu estil musical es incisiu i personal, cosa que li permet moure’s entre gèneres i tradicions musicals diferents mantenint però una forta identitat expressiva.

El seu viatge per les músiques del món comença explorant les arrels de l’est d’Europa i de la música klezmer amb La Famiglia Scannapiece, tocant per Itàlia, Kosovo, Eslovènia i Suïssa i enregistrant un disc que compta amb importants col·laboracions, entre les que destaca la de Fabrizio Puglisi.

L’any 2001 “troba” el Brasil, que es convertirà en la seva primera font d’inspiració i també una important influència els anys següents: de fet, en els mateixos anys funda Jacaré amb Cristina Renzetti (dos discos i un DVD), tocant en prestigiosos festivals i escenaris d’Itàlia i en dues gires al mateix Brasil, al costat d’artistes com Chico César, Gabriele Mirabassi o Cristina Zavalloni.

En l’àmbit educatiu i didàctic ha creat i segueix dirigint tallers musicals infantils per a la construcció d’instruments musicals amb materials de segona mà, reutilitzats i reciclats: “L’orchestra Riciclo” a Tavolara Film Festival 2011 i a Posidonia Festival 2011/2012/2013 i “L’Orchestra RIUSOnica” al Centro ReMida de Bologna, al Museo Internacional de la Música di Bologna, a la Escuela Italiana de Barcelona i a la presó per a menors Pratello, de Bologna. També col·labora des de fa anys en el projecte MamaMusica, de Chiara Bartolotta

A Barcelona continua estudiant al Taller de Músics.

 

  • Néstor López, saxo, comença els seus estudis de saxòfon als vuit anys. Als catorze descobreix el jazz i decideix dedicar-se a la música. Ha estudiat i compartit escenari amb reputats músics y pedagogs de l’escena musical catalana com Enric Alberich, Agustí Martínez, Raül Reverter, Vicenç Solsona o Santi Galán. Al llarg dels anys ha anat absorbint diferents influències dels més diversos estils musicals, especialment del blues, del funk, del soul i de la música llatinoamericana. Recentment ha obtingut la Titulació Superior en Interpretació de Jazz i Música Moderna al Taller de Músics ESEM de Barcelona i tant treballa d’intèrpret com de compositor com d’arranjador. Recentment ha entrat a cobrir l’excedència de Rémi Meurice a Benguelê.

PER ANAR FENT BOCA…

 

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *