C32 l’ecologisme pugna amb la vella política

El TSJC fa aturar les obres de perllongament de l’autopista C-32 entre Blanes i Lloret de Mar

 • L’alt tribunal detecta deficiències al nou estudi d’impacte ambiental i diu que no compleix la Llei del Canvi Climàtic 

Imatge TIJUANOTAS.COM


Opinió de DdB: Se’m cauen el collons a terra quan veig independentistes i unionistes votant ensems al Parlament a favor de perllongar l’autopista. Ja tenim una edat per saber que el capital no té pàtria, però constatar-ho no deixa d’ésser frustrant

M’emprenya la tàctica periodística de no anomenar el subjecte (amic) quan la informació li seria (teòricament) desfavorable. Com que DdB ha nascut per donar pel sac als que manen, aquests són els partits que han votat sí, omesos a la informació de la votació al Parlament transcrita més a baix:

 • Ciutadans – Partit de la ciutadania
 • Junts per Catalunya
 • Esquerra Republicana de Catalunya
 • Partit dels Socialistes de Catalunya
 • Partit Popular

Font agència ACN

Contingut rebut el 10/07/2019 a les 19:13

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) fa aturar les obres de perllongament de l’autopista C-32 entre Blanes i Lloret de Mar (Selva).

La interlocutòria emesa per l’alt tribunal posa el focus en el nou estudi d’impacte ambiental que va permetre començar els treballs previs sobre terreny, amb tales d’arbres al paratge del Vilar i en altres zones.

El TSJC estima parcialment les demandes dels ecologistes i conclou que aquest estudi ambiental, que avala el traçat escollit pel Departament de Territori, té deficiències.

Entre d’altres, perquè no s’ajusta a allò que marca la Llei del Canvi Climàtic.

Per això, el TSJC suspèn cautelarment “l’executivitat” d’aquests tràmits administratius.

Això suposa “que de cap manera” les obres puguin continuar, perquè si s’acabés fent el perllongament i la sentència tombés el projecte, no es podria desmantellar la carretera que ja s’hauria construït.

REFOSA D’INFORACIÓ

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja s’ha pronunciat en contra de l’allargament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar (Selva) i obliga a aturar les obres.

Aquest és el segon projecte que el Departament de Territori i Sostenibilitat tirava endavant per allargar la carretera fins a la comarca de la Selva, però la plataforma Aturem la C-32 va presentar un recurs en contra del nou estudi d’impacte ambiental que havia permès engegar un projecte paral·lel.

En aquest cas, el TSJC ha especificat que l’estudi “no sembla complet ni suficient” segons l’avaluació ambiental tècnica que exigeix la Llei del Canvi Climàtic en l’article 21.2.

Per això creuen que el projecte que vol tirar endavant el govern català podria ser ambientalment inviable.

En concret,

 1. No hi ha informació sobre l’adequació del projecte als objectius de mitigació de l’emissió de gasos amb efecte hivernacle o a la seva neutralització
 2. No veuen suficient informació que garanteixi que la infraestructura superi “els impactes del canvi climàtic”.

Falta d’informació en l’absorció d’aigua

Per altra banda, la diligència publicada pel TSJC també fa referència a alguns “defectes” de l’informe d’impacte ambiental en relació a la “justificació de la capacitat hidràulica” dels viaductes de la carretera projectada pel govern català.

 1. No s’ha estudiat quina capacitat d’aigua podrien absorbir els viaductes en períodes de retorn de 10, 100 i 500 anys.
 2. Troben a faltar saber si les obres ocupen terrenys inundables o no.

De fet, la diligència fa referència a algunes “deficiències” del projecte que ja va apuntar l’Agència Catalana de l’Aigua en un informe el 2015, però que en un nou document del 2018 encara no s’havien resolt.

Segons l’alt tribunal, aquesta manca d’informació no pot “prevaldre sobre els interessos de tercers” com pot ser una millora en la mobilitat a la zona durant els mesos d’estiu.

Per tot això, el TSJC ha ordenat suspendre l’”executivitat” de l’informe ambiental.

Això comporta a la paràlisi del projecte i de les obres, ja que aquest no es pot executar sense el corresponent informe d’impacte ambiental.

A més, el tribunal remarca que “de cap manera” les obres poden continuar. Els magistrats ho justifiquen recordant que si la sentència és en contra del projecte i seguissin les obres de construcció, ja no es podria desmantellar tota la carretera.

Això comporta que la Generalitat haurà d’ordenar als operaris que abandonin les tales d’arbres que estaven fent aquests dies al paratge Vilar de Lloret de Mar.

Es tractava d’unes obres prèvies a l’execució del projecte, però que s’hauran d’aturar igualment per la decisió del tribunal de suspendre l’impacte ambiental.

Segon procés judicial pel mateix tram

Aquesta és la segona vegada que el TSJC atura el projecte d’ampliació de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar.

El primer d’ells, va acabar amb una ordre de suspensió cautelar de les obres ara fa dos anys, després que la plataforma Aturem la C-32 hi presentés un recurs.

Davant de la impossibilitat de seguir endavant amb el projecte, el Departament va optar per iniciar els tràmits d’un projecte nou.

Davant d’això, l’entitat va recórrer aquest nou projecte presentant un recurs en contra de l’informe d’impacte ambiental.


Els Comuns de Tordera, Blanes i Lloret amb la plataforma Aturem la C-32

 • Representants de Tordera en Comú-Podem, Blanes en Comú-Podem i Lloret en Comú exigeixen l’aturament total de la prolongació de l’autopista després d’acceptar-se la mesura cautelar al TSJC. 

Font EN COMÚ-PODEM

Nota de premsa rebuda el 10/06/2019

El passat dimecres 10 de juliol els Comuns van sumar-se a la plataforma Aturem la C-32 per demanar l’aturament definitiu de les obres. Després de 50 dies de màquines pesants destrossant els paratges naturals del Santuari del Vilar i Sant Pere del Bosc, el comuns veiem l’aturament cautelar com una possibilitat perquè el TSJC paralitzi l’obra definitivament.

Tot i aquest petit èxit seguim en lluita exigint a la Generalitat de Catalunya, impulsora del projecte, que paralitzi les seves accions destructives i apliqui la Llei de Canvi Climàtic, una llei amb la que ells mateixos s’omplen la boca quan els hi interessa. Allargar la C-32 no és compatible ni amb la lluita climàtica, ni amb el model de turisme sostenible i qualitat que volem pels nostres pobles.

L’impacte ambiental comprèn i afecta un total de 50 hectàrees de bosc de pi, alzina i roure que formen part de Blanes i Lloret de Mar, i que aporten un gran valor natural, paisatgístic i sentimental per la població. Es tracta d’un bosc dens i en bon estat de conservació que actua de pulmó i que degut a la seva ubicació és de gran importància com a connector biològic entre el Massís de Cadiretes i la plana del Riu Tordera. Tanmateix al bosc hi viuen un munt d’espècies que ja han perdut o pedran el seu hàbitat si continués la tala d’arbres ja que no s’ha respectat el principi de precaució en períodes de cria i nidificació de les aus. L’antropització d’aquesta zona amb la prolongació de la C-32 acabaria amb gran part de la biodiversitat que actualment hi habita. És incomprensible com en un estat com és l’actual d’Emerència Climàtica la Generalitat miri cap a una altra banda i hagi permés portar a terme les obres, amb l’agreujant de trobar-nos en període d’alt risc d’incendi.

La gent comuna exigim que s’acabin les estratègies partidistes a costa del patrimoni comú; a Blanes i Lloret hi va haver una consulta popular l’any 2016 amb el 76% de vots contraris a la prolongació. L’allargament de la C-32 no és la solució al problema de mobilitat entre Blanes i Lloret; “és car, té un gran impacte ambiental i beneficia a una empresa privada abans que el benestar del territori” tal i com diu la plataforma Aturem la C32.

Una de les alternatives més econòmicques i amb un menor impacte en el medi natural seria el desdoblament de la Gi-600 i la Gi-682, actualment descuidada per la Generalitat, així mateix també milloraria la mobilitat la construcció de la Ronda Nord de circumval·lació de Lloret i la Ronda Sud de circumval·lació a Blanes, aquests darreres aprovades en els respectius POUM. Altres demandes del territori són millorar la carretera C-63 en el tram Lloret-Vidreres i potenciar el transport públic entre els municipis.

Des del Comuns recolzem i fem una crida a tota la ciutadania perquè recolzi el moviment transversal “emboscades” que vigilen que no es destrueixin aquests paratges i esperem que el Govern actui amb responsabilitat i es posi a treballar el més aviat possible en un projecte alternatiu que solucioni la problemàtica existent pensant en el medi ambient i el bé comú.


Calvet confirma que el Govern recorrerà la decisió del TSJC d’aturar el perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret

 • El conseller defensa que el projecte compleix amb la normativa climàtica i ambiental 

Font agència ACN

Contingut rebut l’11/07/2019 a les 10:47

La Generalitat recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aturar les obres de perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret.

Així ho ha assegurat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en declaracions a TV3: “Respondrem perquè creiem que el projecte sí inclou tot el que necessitem justificar en la legislació climàtica i ambiental”.

Calvet ha afirmat que es tracta d’una obra “important” que donarà servei als veïns de Blanes i Lloret però també a tots aquells que s’hi desplacin cap a aquestes dues localitats.

A més, ha apuntat que serà utilitzada per “transport públic i vehicles eficients”. “Com a infraestructura ens fa falta”, ha sentenciat.


La plataforma aturem la C-32 reclama al Govern que desisteixi del perllongament després de la segona suspensió judicial

 • Joan Mora denuncia la “dobla moral” de l’executiu català i assenyala els “interessos” darrere el projecte 

Font agència ACN

Contingut rebut l’11/07/2019 a les 12:50

El portaveu de la plataforma aturem la C-32, Joan Mora, reclama al Govern que desisteixi d’una vegada per totes del perllongament d’aquesta autopista entre Blanes i Lloret després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi ordenat aturar el nou tram.

En roda de premsa des del Parlament, Mora ha recordat que és la segona vegada que els tribunals decideixen aturar el projecte.

El portaveu de la plataforma ha denunciat la “doble moral” del Govern ja que, segons ha dit:

 • Per una banda aprova lleis com la del canvi climàtic
 • Per altra banda, impulsa projectes tant “nocius” com aquest.

Així mateix, ha assenyalat que darrere el projecte del Govern hi ha “molts interessos” i ho ha relacionat amb el conveni amb Abertis per gestionar els peatges de l’autopista del Maresme.

REFOSA D’INFORMACIÓ

Mora ha expressat la satisfacció de la plataforma davant la decisió “valenta” del TSJC d’ordenar que s’aturin les obres i ha demanat al Govern que inici el restabliment forestal de la zona afectada per les obres.

De fet, s’ha mostrat molt crític pel fet que les obres comencessin en ple període estival quan el “bosc estava ple de vida” i que s’hagin talat arbres amb nius d’ocells en un context de risc d’incendi.

En aquest sentit, ha retret al Govern que comencés les obres quan el TSJC ja havia admès el recurs de la plataforma i, per tant, el Govern sabia que depenent de la decisió judicial haurien d’aturar les obres.

“Creiem que hi ha hagut moltes pressions perquè el projecte tirés endavant de la manera que fos”, ha afegit per després apuntar al conveni entre Govern i Abertis per la gestió dels peatges de l’autopista del Maresme.

Mora defensa que el projecte d’ampliar la C-32 en 6 quilòmetres té un “impacte ambiental molt gran i un cost econòmic molt elevat”.

En canvi, la plataforma aposta com a projecte alternatiu pel desdoblament de la xarxa que existeix actualment.

Per la seva banda, des del Govern el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ja ha avançat que recorrerà la decisió del TSJC d’aturar el perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret.


El Parlament rebutja aturar la prolongació de la C-32 a Lloret

 • La cambra catalana insta el Govern a preparar la II Cimera Catalana del Canvi Climàtic 

Font agència ACN

Contingut rebut l’11/07/2019 a les 13:51

El Parlament ha rebutjat aturar la prolongació de la C-32 entre Blanes i Lloret “en un context d’emergència climàtica”.

Els comuns i la CUP s’han quedat sols demanant que s’aturi aquesta infraestructura mentre que la resta de grups parlamentaris hi han votat en contra.

Es tracta d’un punt d’una moció presentada pels comuns sobre emergència climàtica que s’ha rebutjat coincidit amb l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aturar el perllongament de l’autopista del Maresme.

La cambra catalana sí que ha aprovat altres punts del text entre els quals insta l’executiu català a preparar la II Cimera Catalana del Canvi Climàtic i fer “les accions necessàries” davant el govern espanyol per acordar un pla de tancament de les centrals nuclears el 2027.


El govern de Blanes demana a la Generalitat la “suspensió definitiva” de la prolongació de la C-32

 • El consistori recorda que es va fer una consulta popular en què “més del 71% dels votants es van posicionar en contra” d’aquesta infraestructura 

Font agència ACN

Contingut rebut el 12/07/2019 a les 13:45

L’Ajuntament de Blanes (Selva) ha demanat al Departament de Territori i Sostenibilitat la “suspensió definitiva” de l’ampliació de la carretera de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar.

El govern local ha recordat que el 28 d’abril de 2016 el plenari municipal es va comprometre “per unanimitat” defensar el resultat de la consulta popular que s’havia convocat sobre la prolongació de l’autopista.

Davant d’això, l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, ha recordat que “més de 71% dels votants es van posicionar en contra” de la infraestructura.

Per això el govern local demana a la Generalitat que busqui “una solució” als problemes de mobilitat que pateix Lloret de Mar a l’estiu però “que no malmeti més el territori”.

REFOSA D’INFORMACIÓ

Dos dies després que el TSJC suspengués l’informe de l’impacte ambiental del projecte de la C-32, aquest divendres l’Ajuntament de Blanes (Selva) s’ha posicionat en contra de la prolongació de la carretera entre Blanes i Lloret de Mar.

L’alcalde del municipi, Àngel Canosa, ha llegit una declaració institucional, signada pels dos grups que formen el govern local (ERC i Blanes en Comú-Podem), en què ha demanat la “suspensió definitiva” del projecte.

El govern local ha recordat que el 28 d’abril de 2016 el plenari de l’Ajuntament de Blanes va aprovar per unanimitat “fer seu el resultat de la consulta popular” que s’havia celebrat a Blanes i Lloret uns dies abans, el 17 d’abril.

Per això, el nou alcalde ha optat per pronunciar-se en contra de la carretera amb l’objectiu de “mantenir i enfortir” el compromís. De fet, Canosa ha recordat que “més del 71% dels votants es van posicionar en contra” de la infraestructura.

De tota manera, en aquella consulta tan sols hi va participar el 7% dels habitants de Blanes i Lloret de Mar, ja que la consulta es feia conjuntament en els dos municipis.

D’altra banda, Canosa ha recordat que les obres estan ara aturades temporalment per la resolució del TSJC. Tot i així, creu que aquesta és una “oportunitat de poder rectificar”. Per això ha demanat a la Generalitat que “opti per una solució que no malmeti més el territori”. 

Canosa també ha lamentat que les tales d’arbres hagin provocat “força estralls” en els boscos de la zona. A més, l’alcalde ha assegurat que en els inicis del projecte, el Govern es va comprometre a “no executar l’obra mentre hi hagués una part del territori afectat que si manifestés en contra”.

Lloret, a favor de la carretera

Aquest posicionament en contra del ramal de l’autopista contrasta amb el del seu municipi veí, Lloret de Mar.

En aquest cas, el seu alcalde, Jaume Dulsat, s’ha mostrat partidari de la infraestructura en moltes ocasions.

Dulsat ha justificat el projecte com una solució als problemes de mobilitat que pateix el municipi durant l’estiu.

Tot i aquesta contraposició de punts de vista, el batlle blanenc creu que això “no afectarà” a les relacions que tenen els dos municipis.

“Suposo que democràticament entendran que tenim el nostre dret d’estar-hi en contra”, ha reblat Canosa.

Aturem la C-32 recorda que hi ha una alternativa

Després d’aconseguir paralitzar per segona vegada el projecte d’ampliació de la C-32, la plataforma Aturem la C-32 es mostra satisfeta per la fita aconseguida al TSJC.

El seu portaveu, Joan Mora, també ha agraït que l’Ajuntament de Blanes aprofiti per anunciar la seva oposició al projecte.

A més, Mora ha detallat que la plataforma entén “que hi ha un problema de mobilitat” durant els mesos d’estiu a Lloret de Mar.

De tota manera, Mora ha afirmat que el Departament de Territori i Sostenibilitat té “un projecte aprovat” per a resoldre aquest problema, però que des de 2012 “està en un calaix”.

Segons ha informat el portaveu d’Aturem la C-32, aquesta carretera alternativa tindria “un impacte ambiental mínim” i un cost molt inferior al del ramal de l’autopista. Segons ha detallat Mora, el Govern hauria previst el desdoblament de la carretera GI-600 que va des de la finalització de la C-32 a Tordera (Maresme) fins a Lloret de Mar.

Aquest desdoblament costaria uns 35 milions d’euros, segons el portaveu de la plataforma, davant dels 90 que es preveuen invertir en l’autopista.

El govern de Blanes, obert a parlar

Per altra banda, el tinent d’alcalde de Blanes, Jordi Urgell, ha recordat que encara hi hauria una altra opció per resoldre la manca d’infraestructures per accedir a Lloret de Mar.

Urgell ha recordat que el nou govern impulsarà un pla de Mobilitat en què hi ha prevista una “ronda sud de Blanes” que uniria la Ciutat Esportiva de Blanes amb l’Hospital Comarcal.

Segons Urgell, si Lloret tirés endavant un projecte similar en el seu terme municipal que connectés amb l’Hospital, això facilitaria una nova via més ràpida per accedir a la localitat.

A més, Urgell ha avançat que està obert a estudiar altres projectes amb els regidors de Lloret per adequar-ho a les necessitats dels dos municipis.


El Grup Impuls per Girona veu “essencial” el perllongament de la C-32 però amb el “màxim respecte” al medi

 • Demanen al Govern que presenti un recurs davant l’aturada de les obres prèvies pel TJSC i que responguin els requeriments 

Font agència ACN

Contingut rebut el 12/07/2019 a les 13:46

El Grup Impuls per Girona (GIG), format per:

 • Les Cambres de Comerç de la demarcació
 • Foeg
 • Fòrum Carlemany
 • Pimec Girona

defensen que el perllongament de la C-32 entre Blanes i Lloret de Mar, a la Selva, és una obra “essencial” i amb més d’una dècada pendent de concreció.

Tot i això, reclamen “màxima exigència i respecte” pel medi durant tota la tramitació per evitar “efectes indesitjats” a la natura i que s’endarrereixi encara més el projecte.

Davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aturar les obres prèvies, la plataforma demana a la Generalitat que respongui els requeriments sobre l’estudi informatiu i d’impacte ambiental i presenti un recurs per “clarificar els aspectes objecte de controvèrsia” per poder continuar amb la construcció d’un projecte “vital per a la competitivitat” de les comarques gironines.

“No ens podem permetre cap errada en la tramitació que comporti efectes indesitjats en la natura i que s’endarrereixi encara més un projecte que ja hauria de ser una realitat”, afirmen des del Grup Impuls per Girona en un comunicat on subratllen de nou la necessitat d’una obra “essencial”.

I alerten que, en cas que l’aturada de les obres s’allargués en el temps, afectaria “negativament la qualitat de vida dels residents a la zona, cansats de col·lapses viaris i cues, i a la competitivitat econòmica del sud de la Costa Brava”.

Pel que fa al tema ambiental, també destaquen la necessitat de preservar “al màxim” la fauna i el paisatge si bé també veuen “preocupants” les conseqüències de “mantenir en l’estat actual una via congestionada, incapaç d’absorbir les necessitats de desplaçament i amb una alta sinistralitat”.

D’altra banda, des del Grup Impuls per Girona recorden que la reforma del projecte va tenir un període d’al·legacions, que es van incorporar millores ambientals i que s’havia assumit per governs de signe polític diferents.

I subratllen que el projecte compta amb el suport de la majoria dels representants municipals de les poblacions que “pateixen” en el seu dia a dia els “efectes de les mancances de l’actual carretera”. Per acabar, confien que les “insuficiències” detectades es puguin “resoldre aviat” per aconseguir una “via més segura i respectuosa amb el medi”.

I conclouen que aquesta zona de la Costa Brava sud és “l’única de gran atracció turística que no disposa d’una via ràpida i segura que connecti amb l’Aeroport i Barcelona com a porta d’entrada del turisme europeu, que hi arriba durant tot l’any i que representa una de les principals aportacions econòmiques del país”.

Des de la Generalitat, el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va anunciar fa uns dies que recorreran la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’aturar les obres.

I ahir el Parlament va rebutjat aturar el projecte “en un context d’emergència climàtica”.

Aquest mateix divendres, l’equip de govern de Blanes (ERC i Blanes En comú-Podem) ha fet una declaració institucional de rebuig al perllongament i també s’ha demanat a la Generalitat que aturi definitivament el projecte.

You may also like...

1 Response

 1. buy cialis ha dit:

  Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that
  they plainly do not know about. You managed to hit the nail
  upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people
  can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *