Botifarra amb seques tradicional i solidària

  • Enguany, el Sopar Solidari a favor de Dapaong (Togo) l’encapçala el lema “CREIXEM AMB L’ESCOLA”.

  • Tindrà lloc el proper dissabte 16 de juny, a les 9 del vespre, a la Placeta de Dapaong, al costat rectoria de la parròquia de la Sagrada Família del barri dels Pins.

Cartell sopar Dapaong 2018

Botifarra amb seques. Un plat d’arrel catalana, senzill de fer, molt tradicional que simbolitza tota la nostra cuina. La botifarra, si la podeu fer a la brasa, amb llenya, molt millor. Les mongetes s’acostumen a servir sense gaire condiment. I l’allioli, clar, el perfecte acompanyament.


Bon dia,

Agrairem que ens pugueu ajudar, si ho creieu oportú, en la difusió de la notícia del ja tradicional Sopar Solidari que es fa a Blanes a favor de la parròquia de Dapaong (Togo)

Parròquia de la Sagrada Família


El sopar, senzill, amb botifarra amb mongetes, pa, aigua, vi, síndria i un cremat.

Tindrem entre nosaltres Mn. Joan Soler amb el qui, ara fa 10 anys, vàren promoure l’Agermanament de la parròquia de la Sagrada Família amb la de Sant Pau de Dapaong.

Els tiquets del sopar es poden recollir a les parròquies per 7€.

El beneficis del sopar aniran per l’ampliació de la seva escola parroquial.

L’animació de la vesprada anirà a càrrec de l’actor blanenc Pau Murner.

A les 8 del vespre, la missa del dissabtes comptarà amb el rerefons de l’Agermanament.

Les col·lectes de les misses del cap de setmana es dedicaran per aquesta causa.


El perquè de tot plegat

Togo

es troba entre els 20 països més pobres del món. Dapaong, a l’extrem nord del país, és la regió més pobre del Togo, amb una taxa de pobresa del 85,9% i una taxa d’extrema pobresa del 13,2%.

En aquests 10 anys d’agermanament

s’han pogut enviar més de 60 mil euros a Dapaong, 19.500 gràcies als projectes presentats a través de Càritas a la comissió del 0,7% de l’Ajuntament de Blanes i la resta gràcies als sopars solidaris, col·lectes parroquials i donatius de particulars.

Cal remarcar, però, que l’aspecte econòmic és important però secundari. El veritable enriquiment és viure aquest agermanament com a tracte entre iguals, tots aprenem valors de tots, no volem que sigui una relació d’apadrinament o d’ajuda, sinó de germans d’una mateixa família.

La Comissió d’Agermanament i l’Associació

està formada per un grup de persones de la parròquia de la Sagrada Família de Blanes, disposades a fer lligams d’amistat solidària amb els nostres amics de Dapaong.

Al 2018 s’ha constituït legalment l’Associació Amics de Dapaong, amb seu a Blanes, i projecció universal, és a dir, oberta a qualsevol persona interessada, per valorar i donar suport als projectes que ens arriben des de Dapaong i perquè els donatius tinguin els avantatges fiscals corresponents a les Associacions declarades d’Utilitat Pública.

Si us voleu fer socis, o demanar més informació: [email protected]

Agermanament amb Sant Pau de Dapaong (Togo)

2008 El 28 de setembre comença el procés d’apropament i coneixença amb la parròquia de Santa Mònica ubicada als suburbis de Dapaong (Togo).

Aleshores, mossèn Ramon Bosch, missioner olotí amb 40 anys d’estada a la zona, espera un altre reforç olotí, el jove mossèn Joan Soler. Els dos missioners promouen l’inici d’una nova parròquia, Sant Pau, que acollirà feligresos del barri de Nassable i de vuit comunitats dels pobles veïns, i que pretén ser, de la mà de Càritas, un motor social, cultural i espiritual de la zona.

A la parròquia de la Sagrada Família de Blanes es constitueix una Comissió d’Agermanament, amb l’objectiu de valorar les necessitats de la comunitat de Dapaong i organitzar accions solidàries per ajudar a la consolidació del projecte.

2009 De cara a les instal·lacions de la futura parròquia de Sant Pau de Dapaong, la comissió organitza una rifa de Nadal per aconseguir diners i comprar un terreny al costat de la carretera que va a Burkina Faso, per construir-hi un pou. Amb els diners de la rifa, aportacions anònimes i una subvenció municipal, s’aconsegueix capital suficient per la construcció d’un pou amb capacitat per abastir d’aigua a unes 600 persones i l’edificació d’uns locals nous per a la parròquia. Els locals consten de tres sales de reunions que es destinen a alfabetització, en francès i en moba, pels homes i dones, trobades per a la formació social i sanitària, aules que es deixen obertes al vespre i que són utilitzades pels alumnes dels darrers anys d’institut i per estudiar després de l’escola o de treballar, dormitoris per a la gent dels pobles veïns que van a Dapaong a fer formació.

El 28 de Juny de 2009 es fa la festa d’inauguració de la parròquia de Sant Pau de Dapaong. El mateix dia al vespre, a la plaça de l’església d’Els Pins celebrem l’agermanament amb música africana en viu, projecció d’imatges de Sant Pau, lectura d’un missatge d’ells i d’un que nosaltres els enviem.

2010 Celebrem l’aniversari amb un sopar solidari a la placeta del darrere de l’església. La vetllada compta amb la presencia de Mn. Joan Soler i amb el seu testimoni, a través d’una projecció audiovisuals comentada. Els diners recaptats es destinen a pagar l’escola a 200 nens de Dapaong. El cost del curs per nen és de 10€ i moltes famílies no els poden pagar. El dia 18 d’agost ens visita Mn. Ramon Bosch.

2011 El que es recapta en el sopar d’aniversari es destina a finançar beques de formació professional per a joves que volen tenir un ofici. Els tres cursos per aconseguir el diploma costen 90€.

2012 Es fa una missa molt emotiva presidida per en Joan Soler, en la qual la parròquia fa la presentació de les 13 persones que el mes d’agost aniran a Togo. Després es fa el sopar solidari on es recullen més de 2.700€ destinats a la construcció d’un centre de dia per a disminuïts psíquics, autogestionat per ells i per les seves famílies. Aquest mateix centre servirà d’allotjament, a les nits, per als joves que venen dels poblats a aprendre un ofici.


El viatge

Els membres de la comissió visiten in situ la parròquia de Sant Pau de Dapaong que té cura d’una gran part de la ciutat i de 10 comunitats escampades per la regió de les Sabanes, cada comunitat agafa un o varis poblats en estat molt precari, sense llum ni aigua corrent. La comissió, durant els 15 dies del viatge, pot visitar totes les comunitats, parlar amb els responsables i conèixer de primera mà la seva situació, necessitats i compartir moments molt bonics.


2013 La Comissió d’Agermanament participa a la Pasqua Jove del Bisbat que enguany es fa a Blanes. Hi col·laborarem fent una botifarrada per a 400 joves. L’import del sopar solidari es destina novament a la formació de joves aprenents en el seu tercer curs i a l’equipament de la capella i aula d’alfabetització d’una de les comunitats, Kambel.

2014 Els joves aprenents ja han acabat la seva formació de tres anys. L’import del sopar solidari es destina a pagar els contractes de practiques i col·laboració en la manutenció d’aquests joves en els seus primers llocs de treball. En Joan Soler ens pot acompanyar també aquest any al sopar solidari, coincidint amb l’aniversari de l’agermanament.

S’incorpora a la comissió un membre del Consell Pastoral de la Parròquia de Santa Maria per donar visibilitat al treball de conjunt que realitzen les dues ciutats, Blanes i Dapaong, mitjançant les respectives Càritas Interparroquials.

2015 Col·labora a la comissió el grup de catequesi de seguiment de la Sagrada Família, 7 nois i noies de 10 i 11 anys amb els seus catequistes. Enguany la comissió participarà a la Festa de la Diversitat que organitza l’Ajuntament de Blanes i el sopar solidari anirà destinat a col·laborar en la construcció d’una farmàcia rural enmig de la regió més pobre del Togo, la regió de les Sabanes, prop de Dapaong.

2016 Desprès de diferents projectes, es decideix concentrar tots els esforços dels propers anys en un de més envergadura: La construcció d’una nova escola al barri de Nassable, on la ràtio és de més de 100 alumnes per cada aula. Aquesta escola descongestionarà l’escola pública, permetrà que alumnes sense recursos puguin seguir els estudis amb beques i amb un ideari inspirat en els valors cristians, però oberta a tota la població sense discriminació.

2017 L’escola continua creixent, a un ritme de dues aules noves amb 50 alumnes cadascuna per curs. El sopar solidari d’aquest any té com a convidat Francesc Xavier Bomboma, capellà de Sant Pau de Dapaong, que està estudiant a Espanya. Al setembre, en Joan Soler ens comunica que retorna a Girona i que en Francesc Xavier ha estat nomenat rector de Sant Pau de Dapaong. Al desembre ens visita el bisbe de Dapaong, Mgr Dominique Banlène Guigbile, que agraeix els 40 anys de servei al Togo de Mn. Ramon, els 9 anys de Mn. Joan, l’ajuda i l’agermanament entre Blanes i Dapaong i la implicació de l’Ajuntament i altres entitats, especialment de la Comissió d’Agermanament.

2018 L’escola ja té més de 300 alumnes i segueix creixent. Es constitueix legalment a Blanes l’Associació Amics de Dapaong.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *