Blanes, pobresa extrema crònica

El 17% dels usuaris de Creu Roja que el 2018 havien sortit de la pobresa han de recórrer de nou als ajuts.

Imatge REVISTAECCLESIA.COM

Informa AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Rebut 04/12/2019

Un estudi de Creu Roja Girona constata la recaiguda d’usuaris que el 2018 ja no necessitaven ajuts per extrema vulnerabilitat i que, un any després, han de recórrer de nou a l’entitat per tirar endavant. Ho anomenen “pobresa intermitent” i s’ha donat en el 17% d’usuaris que el 2018 havien pogut millorar la seva situació i sortir del programa. Les dades recollides demostren que la recuperació econòmica “no ha arribat encara” als sectors més vulnerables. I entre els col·lectius més vulnerables, destaca el de les mares que crien soles els fills, un grup que concentra el 72% dels casos de cronicitat en la pobresa. L’any 2018, l’entitat va atendre 23.048 persones en situació d’extrema vulnerabilitat, essent l’alimentació l’ajut principal.


12è estudi de L’Observatori “Pobresa intermitent i fragilitat social”

Més de 23.000 persones en situació d’extrema vulnerabilitat necessiten ajuda humanitària de la Creu Roja a Girona

  • El 17,2% de les persones que l’any 2018 van sortir de la situació de pobresa tornen a requerir novament el suport de l’entitat.
  • Les llars monoparentals amb mares al capdavant presenten un 72% de pobresa crònica, molt superior al 56% de les llars constituïdes per parella amb descendència.
  • El grup d’edat d’entre 30 i 39 anys és el que presenta més dificultats per a sortir de la pobresa.
  • Més del 83% de les persones que reben la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) encara no poden cobrir les despeses bàsiques de la llar.

Font CREU ROJA

Data 04/12/2019

Un total de 23.048 persones en situació d’extrema vulnerabilitat van requerir l’ajut de la Creu Roja durant el 2018 i van rebre suport mitjançant lliurament d’aliments, material escolar i ajudes econòmiques. Tot i que els indicadors macroeconòmics apunten al fet que els anys de crisis han passat, aquestes dades constaten que la recuperació econòmica no ha arribat encara als sectors més vulnerables de la població.

De fet, el 17,2% de les persones que l’any passat van sortir de la situació de pobresa, tornen ara a necessitar ajuda humanitària de l’organització. Aquesta és una de les conclusions del 12è estudi de L’Observatori que duu per títol “Pobresa intermitent i fragilitat social” i que s’ha presentat avui a Girona. El document parteix d’una mostra de 197 persones enquestades ateses en programes per a persones en situació de vulnerabilitat de l’entitat a les comarques de Girona.

L’estudi posa de manifest que malgrat els resultats esperançadors que es van obtenir en 2018, la condició de les persones que han aconseguit sortir d’una situació de pobresa intermitent és extremadament fràgil. Tant és així que, en una perspectiva de 2 anys, per cada 11 persones que consoliden la seva recuperació n’hi ha 17 que tornen a recaure-hi.

Col·lectius amb major cronicitat

Tot i que es tracta d’una dinàmica generalitzada, els grups més vulnerables a la cronificació de la seva situació de pobresa són les dones i les persones d’entre 30 i 49 anys.

Cal destacar que les famílies monoparentals amb mares al capdavant, tenen una major tendència a dependre dels ajuts i presenten més dificultats per a la recuperació que la resta de famílies amb infants. El 72% d’aquest col·lectiu es troba en una situació de pobresa crònica i només el 8% es recupera en els darrers dos anys.

Per altra banda, cal posar atenció en el grup dels 30 als 39 anys , que presenten el percentatge més alt de cronificació, un 65,7% i només un 8,5% es recupera en els darrers dos anys.

Qualitat de l’ocupació

El 70% de famílies que consoliden la seva recuperació tenen feina. No obstant això, el 42% de les persones que aquest any tornen a necessitar ajuda de la Creu Roja tenen feina, que resulta insuficient per cobrir les necessitats bàsiques de la llar .

Es constata així, un cop més, que l’ocupació esdevé una condició necessària però insuficient per sortir de la situació de pobresa i que són la intensitat i la qualitat de la feina els factors fonamentals que incideixen en la recuperació de les persones.

En aquest sentit, cal assenyalar que el 42% de les famílies ateses tenen uns ingressos que se situen per sota dels 600€ mensuals, percentatge que arriba al 55% entre el col·lectiu més cronificat i que continua depenent dels ajuts. L’ajuda alimentària és el principal ajut que reben aquestes persones, per tant, a major cronicitat, més bàsica és l’ajuda que sol·liciten i que obtenen.

Renda Garantida de Ciutadania

El percentatge de persones que reben la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha augmentat respecte a l’estudi anterior i és justament la seva percepció el motiu pel qual el 16,7% de les persones deixen de necessitar l’ajuda de la Creu Roja. Però malgrat aquesta millora en la implantació d’aquest dret social, s’observa que encara queda un llarg recorregut per a la seva consolidació.

Així, més del 83% de les persones que reben la RGC encara no poden cobrir les despeses bàsiques de la llar. Es tracta d’una dada preocupant que fa que, amb una mitjana de 646€ de la prestació de la RGC i una mitjana de despeses de 660€, aquesta renda no resulti suficient per garantir les necessitats bàsiques.

D’altra banda, el procés per accedir-hi resulta complex de manera que el 32,6% de les persones enquestades a l’estudi demana assessorament en el procés de sol·licitud i tramitació de la prestació.


You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *