Blanes municipals 2019 anàlisi preliminar

Imatge AJUNTAMENT DE BLANES

Política local

Narcis Serra


L’actual consistori municipal de Blanes de 21 regidors, està format per 8 formacions polítiques: PSC, ICV-EUiA i PdeCAT tenen 4 escons cadascú, ERC, Ciutadans, CUP i Podem compten amb 2 escons respectivament cadascú i el PP amb tant sols un representant. És, hi ha sigut la legislatura amb més forces polítiques de diferents colors presents al consistori, i el govern més minoritari des de la democràcia, tan sols 4 regidors del PSC el formen, la resta 17 regidors actualment son part de l’oposició.

Els 8 partits i coalicions presents, després dels successos de l’1 d’octubre es podria dir que estan dividits en tres blocs, el primer i més nombrós seria el grup dels republicans i independentistes PdeCAT, ERC i CUP amb 8 regidors, el segon bloc el formarien els del 155, anomenats unionistes, constitucionalistes i nacionalistes espanyols, que son el PSC-PSOE, Cs i PP que sumen 7 regidors i el tercer i darrer serie el bloc de l’Esquerra democràtica ICV.EUiA i Podem amb 6 regidors.

Tothom sap que els esdeveniments del referèndum de l’1 d’octubre han marcat un abans i un després tan a la política catalana com a la política espanyola i els seus efectes es veuran tan si com no reflectits a qualsevol fita electoral els propers anys.

Blanes des de la democràcia o des del règim del 78 ha estat governada localment sempre pel PSC i CiU alternant-se les dues forces. És ben segur i clar que amb aquest ventall de possibilitats a les properes eleccions municipals del 2019 aquesta situació canviarà. Perquè ara entren en joc altres candidatures que tenen moltes possibilitats de cap girar la situació i aconseguir l’alcaldia de Blanes.

Analitzant les darreres consultes electorals, podem comprovar que ERC a les eleccions europees del 2014 va ser la llista més votada per primer cop. A les eleccions generals del 2015 era En Comú Podem la llista mes votada i a les darreres eleccions al parlament de Catalunya del 2017 era Ciutadans la llista guanyadora a Blanes.

És molt aviat per fer suposicions, i més sense saber quines i quantes formacions es presentaran i qui i quines persones encapçalaran les llistes (cosa important a tenir en compte a unes municipals). Ara bé, crec que no tornarem a tenir 8 formacions polítiques al consistori. Podem, perdó, millor dit Batega per Blanes, és presentarà amb coalició amb ICV-EUiA i amb altres forces d’esquerra sota el nom de Blanes en Comú i el PP veig difícil que aconsegueixi treure un 5 % imprescindible i necessari per tornar a tenir representació, molts dels seus votants li han fet el salt a Ciudadanos.

Altres futures llistes independents o altres partits, no tenen pràcticament cap possibilitat de poder entrar en el nou consistori.

El futurs alcaldables del nostre municipi, tenen que saber que és improbable, per no dir impossible que cap candidatura tregui 10 + 1 que seria una majoria absoluta per governar.

Aleshores i ha dos possibilitats per fer-se amb l’alcaldia: la primera ser la llista més votada i governar amb minoria. Cal recordar que el PSC actual va ser la llista més votada i tan sols va treure 4 regidors. El PSC, la Crida Nacional (antiga CiU), ERC, Cs i Blanes en Comú tenen possibilitats de ser aquests cop les llistes més votades. La segona opció és la política de pactes, un panorama molt complicat, hi haurà els blocs (republicans sobiranistes, esquerra progressista i els del 155) i dintre d’aquests blocs els partits amb les seves propostes i programes.

El panorama i l’analítica queda clara: ERC, CUP i la Crida Nacional de cap manera poden fer alcaldable ni avalar i menys pactar (del contrari seria trair els seus votants) qualsevol candidat del 155, que son els que cridaven i criden “A por ellos” i que son partidaris de fer servir tota la violència del estat espanyol contra la població pacifica. I no tan sols no poden pactar amb els unionistes, si tenen la possibilitat numèrica de donar suport a un altre opció que sigui democràtica i contraria als de l’aplicació del 155.

Aquí és on entra la candidatura dels comuns, tenen opcions de ser la llista més votada, ells poden pactar un front d’esquerres amb el suport d’ERC, CUP i PSC, la seva candidata és una dona, d’esquerres i es diu Dolors, com la primera alcaldessa que va tenir Blanes.

ERC aspira per primer cop ser la llista més votada, no tan sols dintre del bloc sobiranista. Podria treure 3 regidors, treure 4 seria duplicar els seus resultats i tot un èxit, treure 5 seria brutal, ara cal recordar-los que en política hagut moments que els partits mes votats i amb 8 regidors no ha pintat res i han estat tota una legislatura a l’oposició i partits amb tan sols un regidor amb marcat les línies polítiques del municipi.

No vull oblidar-me de parlar de la CUP. Fa 3 anys varen entrar per primer cop amb dos regidors, 1199 vots i un 8,02% de l’electorat, un èxit rotund , mantenir aquests resultats ja seria tot un altre èxit.

El PdCAT prepara una llista transversal i oberta a independents probablement sota el nom de la Crida Nacional, si te l’aval del MHP Puigdemont, poden ser també la llista més votada i aconseguir formar un govern a Blanes, una dona és la seva cap de llista.

Ciutadans aspira i te possibilitats de tornar a repetir, igualar o apropar-se als resultats que va treure a les darreres eleccions al parlament de Catalunya, el problema que tenen és que els únics aliats que pactarien amb ells son el PSC, que difícilment sumariem prou. Totes les altres forces polítiques, espero i desitjo que impedeixin democràticament, que a Blanes deixin ser alcalde a uns avaladors de la violència. I cal recordar-lis:

“Ni oblit, ni perdó” 

You may also like...

1 Response

  1. FOTETA ha dit:

    Et deixes VOX, nano…! Anda que no…!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *