Blanes lliure de tràfic i explotació sexual

Blanes participa en una jornada per a l’eliminació del tràfic de dones i infants destinats a la prostitució.

La Jornada de la ‘Xarxa Catalana de Municipis Lliures de Tràfic de Persones Destinades a l’Explotació Sexual’, a la qual s’hi va adherir Blanes l’any 2016, s’ha fet aquest proppassat desembre.  

Imatge AJUNTAMENT DE BLANES

Nota de premsa de l’AJUNTAMENT

Rebuda el 30/12/2019

L’Ajuntament de Blanes ha participat en la Jornada de la ‘Xarxa Catalana de Municipis Lliures de Tràfic de Persones Destinades a l’Explotació Sexual’, que ha tingut lloc aquesta mes de desembre a Barcelona, més concretament dia 18. El consistori blanenc es va adherir l’any 2016 a aquest col·lectiu, que forma part de la Red Estatal de Municipios Libres de Trata y Explotación Sexual.

La jornada va comptar amb la participació de més d’una cinquantena de dones de diversos municipis i entitats d’arreu de Catalunya, i en representació de l’Ajuntament de Blanes va participar-hi la regidora d’Acció Social i Igualtat, Marian Anguita. Van encapçalar la trobada les alcaldesses de Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet, Lluïsa Moret i Núria Parlón, respectivament.

Totes dues són co-coordinadores de la Xarxa Catalana i de la Red Estatal, respectivament, juntament amb Cristina Simó, presidenta del Moviment Democràtic de Dones, associació promotora de la Xarxa, co-cordinadora de la Xarxa Estatal i regidora de Sils. Durant la jornada es van presentar diverses iniciatives municipalistes dirigides a promoure accions de conscienciació i mesures socials amb l’objectiu d’eliminar el tràfic de dones i infants destinats a la prostitució.

Abolició de la prostitució

Les ponències van anar a càrrec de tècniques i especialistes de diverses entitats i ajuntaments, que van aportar interessants visions de la perspectiva científica. En especial Pepa Barahona i Esther Torrado, professores de les universitats Complutense de Madrid i de La Laguna, que formen part de la Xarxa Acadèmica d’Estudis sobre Prostitució i Pornografia.

Una de les llegendes urbanes contra les quals ha de lluitar la xarxa és que, si bé tothom coincideix a condemnar la prostitució infantil, en canvi quan es tracta de dos adults es parla de ‘prostitució bona’. No és així com pensen els municipis adherits, que consideren que la prostitució és humiliant i degradat, ja que en realitat es tracta d’un acte de violència que la perpetua en la vida de les dones.

Estrès posttraumàtic

Finalment, va intervenir Ingerborg Kraus, psicòloga clínica i experta en psicotraumatologia, que ha treballat amb dones víctimes de violència de gènere a Bòsnia i Kosovo. Compta amb una dilatada experiència clínica i social, i és una activista en pro de l’abolició de la prostitució. En aquest sentit, una de les seves sentències més conegudes és que ‘La prostitució és incompatible amb la igualtat entre homes i dones’, i considera que la prostitució no és una manera de guanyar-se la vida, sinó una explotació sexual pura i dura.

En la seva ponència va destacar dos temes principals: les seqüeles que l’exercici de la prostitució provoca en les dones, comparables amb l’estrès posttraumàtic que pateixen els soldats a les guerres. D’altra banda, va criticar la ineficàcia de les mesures per intentar regularitzar la prostitució que, en el cas d’Alemanya, no han fet més que legalitzar i incrementar un gran negoci que afavoreix tan sols als empresaris del sexe, i propicia la tracta de persones.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *