Blanes garanteix el tractament de fangs

El Consorci de la Costa Brava licita per 15,6 MEUR anuals l’explotació i manteniment de la xarxa de depuradores.

Estació depuradora d’aigües residuals (EDAR). Imatge AGÈNCIA ACN

Informa AGÈNCIA ACN 

Data 04/02/2020

El Consorci de la Costa Brava (CCB) ha licitat el servei que gestiona l’explotació, la conservació i el manteniment de tota la xarxa de depuradores que s’apleguen sota el seu paraigües. El contracte no només inclou les diferents estacions d’aigües residuals -en concret, divuit- sinó també totes les infraestructures complementàries del sistema de depuració. En concret, 138 estacions de bombament, 200 quilòmetres de canonades i quinze emissaris submarins. El pressupost de licitació és de 15,6 MEUR anuals. El contracte es planteja per tres anys, però si calgués, podria prorrogar-se’n dos més. Actualment, el sistema de sanejament del CCB permet tractar fins al 99% de les aigües residuals que generen una trentena de municipis del litoral.

El Consorci de la Costa Brava (CCB) ha obert el procés de licitació del servei que gestiona l’explotació, la conservació, el manteniment i les millores dels sistemes de sanejament d’aigua en alta (transport fins a les estacions depuradores d’aigües residuals, depuració i abocament al medi i\/o reutilització). Avui dia, aquest ens públic, integrat per la Diputació de Girona i 27 municipis de la Costa Brava, presta el servei per mitjà de divuit estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) i de les infraestructures complementàries (138 estacions de bombament, 200 quilòmetres de canonades i quinze emissaris submarins). Aquests sistemes de sanejament permeten tractar fins al 99 % de les aigües residuals que es generen a la Costa Brava amb uns rendiments de depuració superiors al 90 %. Les estacions depuradores d’aigües residuals inclouen línies de tractament d’aigües (desbast, tractament biològic i decantació), línies de tractament de fangs (en el cas de Blanes, amb una planta de compostatge) i, en aquelles que en disposin, línies de tractament terciari o de regeneració de les aigües residuals depurades. Anualment, es tracten 30 milions de metres cúbics d’aigua, dels quals s’extreuen 4.500 tones de fang (matèria seca) amb un consum energètic d’11 milions de kW (100 % renovable). A més, s’obtenen 3 milions de metres cúbics d’aigua regenerada, principalment per a usos de reg i ambientals. Segons subratlla el CCB, el nou contracte permetrà tenir “més control analític de la qualitat de l’aigua, tant depurada com regenerada” així com impulsar un pla de manteniment de les instal·lacions. A més, es s’incrementarà l’eficiència a l’hora de resoldre avaries i es reposaran i milloraran “totes les instal·lacions que ho requereixin”.

Quatre zones d’explotació

El Consorci de la Costa Brava presta el servei de sanejament d’aigua en alta per mitjà de la gestió de quatre zones d’explotació: nord, centre 1, centre 2 i sud, en funció de la seva ubicació geogràfica. La zona nord inclou els sistemes de sanejament de Portbou, Colera, Llançà, la Valleta (dins el terme municipal de Llançà), el Port de la Selva (addicionalment inclou el subsistema de la Selva de Mar), Cadaqués, Roses, Palau-saverdera i Castelló d’Empúries. La zona centre 1 abasta els sistemes de l’Escala (addicionalment inclou els subsistemes d’Albons, Bellcaire, Sant Pere Pescador i l’Armentera), Torroella de Montgrí (addicionalment inclou el subsistema d’Ullà), Pals (addicionalment inclou els subsistemes de Regencós, Torrent i Palau-sator) i Begur. La zona centre 2 inclou els de Palamós (addicionalment, els subsistemes de Palafrugell, Mont-ras, Vall-llobrega i Calonge) i Castell-Platja d’Aro (addicionalment, els subsistemes de Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro). I per últim, la zona sud abasta els sistemes de sanejament de Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes.

15,6 MEUR anuals

El pressupost de licitació és de 15.615.590 euros anuals. Es preveu una durada del contracte de tres anys, amb la possibilitat de disposar d’una pròrroga de dos anys addicionals (1 + 1). Des que es va crear el 1971, el Consorci de la Costa Brava ha desenvolupat tota mena d’actuacions de sanejament en el seu àmbit d’actuació, des d’estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) fins a estacions de bombament (EBAR), passant per canonades d’impulsió i de gravetat i per emissaris, tant terrestres com marins. Des de l’any 1993, el Pla de Sanejament de la Costa Brava es va integrar al Pla de Sanejament de Catalunya, i el Consorci de la Costa Brava va passar a ser administració actuant de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat de Catalunya, en el territori definit pel conjunt dels 27 municipis consorciats de la Costa Brava i vint més d’interiors, que es consorciaran properament. El president del CCB és Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, i el gerent és Jordi Agustí.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *