Blanes envaït per la vespa asiàtica

Avança imparable arreu.

Durant el 2017, s’han localitzat i destruït nius a la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme, comarques on fins ara no era present.

Niu de vespa velutina a Blanes

Aquest migdia (31/1/2018), hem anat a un servei per albirament d’un niu de vespa velutina. Impressionant la grandaria, superior al metre d’alçada. Josep Lluís Pouy‏, cap de Protecció Civil de Blanes

Imatge JLP

 

La vespa asiàtica s’estén a cinc comarques de Catalunya.

INFORMA GENERALITAT DE CATALUNYA

La vespa asiàtica (Vespa velutina) s’ha estès durant l’últim any per diverses àrees de Catalunya, segons les últimes dades recollides pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat. En concret, l’insecte s’ha establert a cinc noves comarques en 2017: la Cerdanya, el Berguedà, el Bages, el Vallès Oriental i el Maresme.

En aquest sentit, durant el 2017 s’ha registrat un creixement exponencial del nombre de nius, arribant als 370 detectats, enfront dels 116 localitzats en 2016, la qual cosa suposa un creixement de més del 68%.

Tanmateix, s’estima que  només es detecten un 10 % dels nius existents.

D’aquesta manera, els tècnics confirmen que aquesta espècie invasora es troba ja plenament instal·lada a Catalunya.

Les comarques que pateixen més afectacions en el sector de l’apicultura són l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l’Estany i el Gironès, mentre que al Ripollès i el Baix Empordà, l’espècie genera més molèsties en construccions i habitatges.

L’expansió de la vespa s’ha frenat a les comarques meridionals de Catalunya i és inexistent la seva presència a Tarragona, a conseqüència del clima mediterrani.

Encara que la seva presència no es pot eliminar, la Generalitat ha elaborat un protocol d’actuació per a la vigilància i el control de les poblacions, en col·laboració amb els apicultors. Consisteix principalment en l’eliminació de nius i en la captura d’abelles reines quan surten de la hivernació, generalment a partir de finals de febrer, amb l’augment de temperatures, i mitjançant paranys.

En cas de perill per a les persones, els Agents Rurals són els encarregats de la destrucció dels nius.

També es treballa conjuntament amb el sector apícola, i ajuntaments, diputacions i consells comarcals en una estratègia en comú en la lluita contra aquest insecte.

 

Una espècie invasora que afecta l’apicultura

La vespa asiàtica és una espècie invasora originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, i posteriorment s’ha anat estenent a una velocitat estimada de de 100 km/any.

La vespa velutina instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes. Els adults s’alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura, mentre que les larves s’alimenten d’abelles i d’altres tipus d’insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Per això, la seva presència influeix en el sector de l’apicultura, encara que no sigui una espècie especialment agressiva contra les persones.

 

 

CONSELL COMARCAL DE LA SELVA

Reunió de treball sobre Vespa Asiàtica (Extracte…)

Hostalric, 30 de novembre de 2017

…Per fer-nos una idea de l’expansió d’aquesta plaga cal tenir present que al 2015 el cos d’Agents Rurals van comptabilitzar 135 nius a tota Catalunya i aquest 2017, els assistents a la reunió, van referenciar 150 nius únicament a la comarca de la Selva.

Les zones més afectades son les properes a rius i rieres, concretament la Tordera, Riera de Sta. Coloma, Ter Bruguent a la Selva i les Ribes del Ter al Gironès, però els assistents varen documentar diferents nius dins del nuclis urbans com Blanes i fins i tot als penya-segats de Lloret de Mar.

Cal tenir present que un 80% dels nius els fan a les copes dels arbres (normalment a 20 – 25 metres d’alçada) però un 20% es troben en edificacions…

…El seu caracter destructor ve determinat pel fet que una única reina sigui capaç de crear un niu amb 3000 individus en un estiu. Per assolir aquest creixement requereix d’una important font d’alimentació, especialment en proteïnes, i aquestes son les abelles mel·líferes, les seves victimes.

Una vespa asiàtica pot eliminar 50-70 abelles en un sol dia, les vespes esperen a que les abelles entrin als ruscs i les capturen al vol, amb les seves mandíbules tallen el cap i l’abdomen de l’abella i es queden amb el tòrax (ric en proteïnes) que portaran al seu niu per alimentar a les larves…

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *