Blanes el millor regal de Nadal donar sang

  • Avui dijous hi ha nova campanya de donació de sang a Blanes.
  • Cal donar sang aquesta setmana perquè hi hagi sang pels malalts durant les Festes.
  • Cada bossa de sang tarda uns 20 dies a arribar a un pacient i en el cas de les plaquetes, menys de 5.
  • Durant les festes de Nadal, més de 2.000 malalts rebran sang als centres hospitalaris de Catalunya.
  • L’última quinzena de l’any és el període més crític perquè les donacions cauen un 25%.

Imatge BST

 

NOTA DE PREMSA BANC DE SANG I DE TEIXITS.- “No esperis més! El millor regal per Nadal és donar sang. Fes-ho ara i els malalts rebran la teva sang durant les festes”. Donar sang és el millor regal que es pot fer en aquestes dates. Amb aquest missatge el Banc de Sang vol engrescar el màxim número de persones a donar al més aviat possible.

Per aquesta raó, el Banc de Sang ha organitzat una campanya de donació especial avui dijous a l’Hospital de Blanes d’11 a 16h

El camí de la bossa de sang és llarg. Per a que la sang d’un donant arribi  a ser transfosa a un malalt han de passar gairebé 20 dies. Per això, el Banc de Sang fa una crida als donants que puguin, a donar sang aquesta setmana i aconseguir així que les reserves augmentin durant el Nadal.

Perquè tot i que les donacions baixin, als hospitals hi continua havent pacients que ho necessiten. Durant les festes de Nadal, més de 2.000 persones rebran sang als centres hospitalaris de Catalunya.

 

Període crític: les festes

Malauradament, les reserves baixen un 25% durant aquests dies. Les dues últimes setmanes de l’any són, juntament amb el mes d’agost, el període més crític de l’any perquè és quan el nombre de donacions disminueix més.

Els dies de pont del mes de desembre, el fred i les festes són elements adversos a la donació i el canvi d’hàbits fa que les reserves de sang vagin baixant. Cal tenir en compte que la sang caduca i que cal transfondre amb un període de temps determinat.

I en les èpoques de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid: als 5 dies. Per això cal mantenir un ritme de donació constant també al Nadal.

 

Gairebé 242 col·lectes

Des d’ara i fins a Reis, s’organitzen a tot Catalunya 242 col·lectes de donació de sang. En concret, a les comarques de Girona se’n fan 32; al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, 25; a Lleida 19; i a Barcelona 166.

A aquestes campanyes s’hi sumen les donacions als 16 hospitals amb banc de sang:

  • Barcelona: Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron a Barcelona ciutat; Bellvitge; Germans Trias i Pujol de Badalona; Fundació Althaia – Hospital Sant Joan de Déu de Manresa; la Mútua a Terrassa; l’Hospital de Mataró; el General de Catalunya de Sant Cugat del Vallès; l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes i l’Hospital General de Granollers
  • Girona: Doctor Josep Trueta
  • Lleida: Arnau de Vilanova
  • Tarragona: Joan XXIII, Sant Joan de Reus i Verge de la Cinta de Tortosa

 

On es pot donar?

A través del web donarsang.gencat.cat es poden consultar els punts de donació més propers a partir del nom d’un municipi o un codi postal.

A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

–              Ser major d’edat i menor de 70 anys

–              Pesar 50 quilos o més

–              En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

 

 

Al blog www.moltesgracies.net el Banc de Sang hi ha recollit històries de donants i receptors que volen explicar i agrair la donació.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *