Blanes desembre plujós amb llevantada

El mes es pot qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les parts més elevades del Pirineu i Prepirineu central i occidental, depressió Central i serralada Prelitoral.

El desembre ha estat plujós a gran part de Catalunya, i fins i tot molt plujós al sud del delta de l’Ebre, serres del Port i de Prades, litoral i prelitoral Central, Pirineu central i oriental, parts més elevades del Pirineu occidental, i punts de la plana de Lleida i la interior gironina. 

Drets de còpia AITOR ROGER

Font METEOCAT

Data 02/01/2020

La meteorologia del desembre ha estat marcada per dues configuracions totalment oposades:

  1. Els dies de l’1 al 22 de desembre es van caracteritzar pel pas de tres pertorbacions que van provocar precipitació a Catalunya amb quantitats molt destacables a àmplies zones del país.
  2. A partir del dia 23 un potent bloqueig anticiclònic abraçava l’Europa occidental. Aquesta configuració va provocar absència de precipitació i boira persistent a les planes i depressions de l’interior de Catalunya.

Llevantada del dia 3 al 5 de desembre

Un temporal de llevant va afectar Catalunya entre el dia 3 i matí del dia 5 de desembre, amb pluja persistent que va acumular més de 50 mm al litoral i prelitoral, llevat del de la Costa Daurada. Els màxims de precipitació, superiors als 100 mm, es van localitzar al sud del delta de l’Ebre, al voltant del massís del Montseny, a la ciutat de Girona, a punts de la ciutat de Barcelona i a diversos sectors del Maresme, el Vallès, la Selva i zones pròximes.

Climàticament, el mes de desembre està entre els més secs de l’any a bona part de Catalunya, de manera que episodis de pluja tan abundant no són gaire habituals. La pluja acumulada al llarg del dia 4 va ser la més abundant en un mes de desembre a 14 de les 90 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que tenen més de 20 anys de dades.

Durant els mesos hivernals, la precipitació és rarament intensa, en canvi, al llarg del dia 4 alguns xàfecs van descarregar amb intensitat:

Es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació, ja que en 30 minuts es van recollir fins a 24,4 mm a Amposta (Montsià) o 22,4 mm a Alcanar (Montsià).

Pel que fa a la precipitació màxima en 1 minut, també destaquen valors màxims de més d’1 mm a punts del delta de l’Ebre i de la ciutat de Barcelona, com els 1,9 mm dels Alfacs (Montsià) o 1,4 mm a l’Observatori Fabra de Barcelona.

Un dels aspectes més destacats d’aquest episodi va ser el temporal marítim a tot el litoral, amb maregassa generalitzada. Durant el dia 4 es van observar onades que van assolir els 4 o 5 m arran de costa a localitats com l’Escala, l’Estartit, Badalona i Deltebre, segons dades dels observadors i vigilants de la XOM. En general cal retrocedir fins al temporal dels dies 21 i 22 de gener de 2017 per trobar-ne un de més important al conjunt de la costa catalana. En aquella ocasió es van observar onades de 4 a 6 m, puntualment fins a 7 m, un dels temporals més importants de les últimes dècades.

Ventada del dia 19 al 22 de desembre

La situació meteorològica va estar marcada pel vent de l’oest a Catalunya, a conseqüència de la presència de profundes depressions atlàntiques al voltant de les illes Britàniques, impulsant diversos fronts que van creuar el Principat. Cal destacar el flux del sud-oest que la matinada del dia 20 va provocar precipitació molt abundant al Pirineu, mentre que la nit del dia 21 al 22 es va produir una important ponentada, sobretot a sectors del prelitoral.

El vent de ponent va bufar amb ratxes superiors als 70-80 km/h (i puntualment als 100 km/h) a diversos sectors del litoral i prelitoral, especialment entre el Penedès i el Gironès.

En alguns sectors del nord-est cal remuntar-se gairebé 11 anys enrere, fins al 24 de gener de 2009, per trobar ratxes més importants. És el cas dels 88,2 km/h de Parets del Vallès (Vallès Oriental), els 99,0 km/h del dia 20 a Viladrau (Osona) o els 103,3 km/h de Muntanyola (Osona), que precisament igualen la ratxa del 2009. De totes maneres, al conjunt del país la ventada del 24 de gener de 2009 va ser molt més destacada. En aquella ocasió es van mesurar fins a 200,2 km/h a Portbou (Alt Empordà), la ratxa més forta que han mesurat mai les estacions de la XEMA.

Desembre càlid a Catalunya

El mes es pot qualificar de càlid a Catalunya i molt càlid a les parts més elevades de les següents zones: Pirineu i Prepirineu central i occidental, depressió Central i serralada Prelitoral.

El vent, els núvols i les diverses masses d’aire càlid que ens han afectat aquest desembre han provocat una temperatura, especialment la nocturna, suau per l’època arreu del país, en alguns casos fins i tot amb mínimes superiors als 15 °C. Cal remarcar que a 16 de les 90 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades han registrat la temperatura mínima diària més alta de desembre, repartides a diversos sectors del delta de l’Ebre, la plana de Lleida i plana interior gironina. Cal destacar els 17,4 °C del dia 13 a Amposta (Montsià).

Pel que fa a precedents d’un desembre tan càlid i de manera general, hauríem de retrocedir fins al 1989, si bé cal remarcar que localment hem tingut anomalies més grans altres desembres recents. Per exemple, el 2015 l’anomalia positiva de temperatura va ser molt elevada (> 4 °C) a l’alta muntanya.

Mes plujós a gran part de Catalunya

El desembre ha estat plujós a gran part de Catalunya, i fins i tot molt plujós al sud del delta de l’Ebre, serres del Port i de Prades, litoral i prelitoral Central, Pirineu central i oriental, parts més elevades del Pirineu occidental, i punts de les planes de Lleida i interior gironina.

Cal anar fins al desembre del 2000 per trobar un desembre tan plujós com el d’enguany.

La distribució de les anomalies de precipitació ha estat marcada per la llevantada que es va registrar a principis del mes amb màxims al litoral, prelitoral i Pirineu oriental, i els dos episodis registrats a mitjans del desembre marcats per un flux del tercer i quart quadrant que van provocar màxims al Pirineu i Prepirineu.

Clicar per ampliar

 

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *