Blanes, cauen 4 gotetes de no res i anem de bòlit

Protecció Civil desactiva l’Alerta del Pla INUNCAT pel descens del cabal dels rius i la millora de les condicions meteorològiques

 • Protecció Civil rebaixa el Pla INUNCAT a fase de Prealerta fins a la normalització de la situació de rius i rieres.

 • El telèfon 112 de Catalunya ha rebut 592 trucades en tot l’episodi, el 79% concentrades a les comarques gironines.

Imatge ANNA SÁNCHEZ BRAVO

Font

Protecció Civil Del. Girona

Nota de premsa rebuda el dia 19.11.2018 a les 13:00 hores

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’Alerta del Pla d’emergències per inundacions INUNCAT pel descens del cabal dels rius i per la millora de les condicions meteorològiques. El Pla INUNCAT queda en situació de Prealerta per fer seguiment fins que els rius i rieres més afectats per les darreres pluges hagin normalitzat els seus cabals.

L’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha actualitzat la informació del cabal dels rius i informa que els cabals encara són molt alts, tot i que van a la baixa. La tendència general és decreixent cap a la normalitat, però el Ter a Pont de Torroella i la Tordera a Fogars continuen en nivell alerta. Per tant es recomana mantenir tancats els guals i els accessos a les lleres i punts baixos fins a la normalització del cabal.

Per aquest motiu, Protecció Civil demana extremar les precaucions a l’entorn de rius i rieres, no travessar cap punt que encara estigui inundat i respectar la senyalització de tancament.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha atès en aquest episodi de pluges 592 trucades relatives a 468 incidents relacionats amb les pluges. La majoria d’avisos (el 79%) s’han concentrat a les comarques gironines. Per comarques s’han rebut 168 trucades des de l’Alt Empordà, 110 del Baix Empordà, 97 del gironès, 75 de la Selva i 16 del Pla de l’Estany.

Derivat de les trucades al 112, els Bombers de la Generalitat han atès, durant tot l’episodi de pluges des del dissabte al vespre fins aquest matí les 11h, 407 avisos. Moltes dels serveis d’aquestes darreres hores, es concentren a l’Alt Empordà, on els bombers estan revisant carrers, baixos, soterranis i garatges inundats per la zona de Vilatenim. Sortides per Regions d’Emergències: Girona (313), Lleida (1), Nord (75), Centre (5), Sud (12), Terres Ebre (1).

El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha informat que associats a la situació extraordinària per alerta INUNCAT hi ha hagut 44 incidents i que no hi ha hagut incidents remarcables.

Evacuació a Vilatenim: la Guardia Urbana de Figueres ha informat que les famílies desallotjades pel desbordament del riu Manol del carrer Mossèn Miquel Ayats han pogut retornar a casa seva, tot i que per manca de subministraments, les famílies no poden quedar-se de moment als seus habitatges.

A més, la residència de Far d’Empordà continua sense oferir els seus serveis donat que encara queda aigua als baixos i les persones usuàries romandran a casa seva o a l’Hospital de Figueres fins que es pugui restablir el servei amb normalitat.

A Viladecavalls (Vallès Occidental) es mantenen encara desallotjades les famílies evacuades per la caiguda d’un talús a causa de les pluges de la setmana passada.

Les incidències en el subministrament elèctric han quedat tancades.

En aquests moments i derivat de les inundacions, el Servei Català de Trànsit SCT informa que l’afectació xarxa viària (només carreteres secundàries) és la següent a hores d’ara:

 • GIP-5129 Tallada entre Vilafant i Borrassà
 • GIV-6226 Tallada des de l’N-II a Vilaür per Garrigàs
 • GIV 6216 Tallada al pk 5 a Sant Pere Pescador
 • GIV 6211-R1 Tallat el ramal de Figueres a la rotonda Ronda Sud en direcció Figueres
 • GIV-6213 Tallada a Fortià
 • GIV 6321 Tallada entre Albons i Bellcaire d’Empordà – Carretera de Llabià a Gualta resta tancada
 • GIV-6703-R1 accés a La Creueta – Accés tallat a casa rural Mas Monell a Mieres. Desbordament d’una riera. Pont tallat.
 • GI-643 tallada entre Serra de Daró i Gualta
 • C-252 Tallada entre Vilabertran i Perelada
 • GIV-8321 tallada entre Bellcaire i Albons

ESPECÍFIC BLANES

 • Blanes recupera la normalitat després de la llevantada.

 • L’Ajuntament de Blanes ha iniciat actuacions per restaurar les incidències a la via pública, llevat de l’esvoranc descobert a un camí rural, que s’ha senyalitzat i caldrà esperar per reparar-lo.

Font

Comunicació Ajuntament

Nota de premsa rebuda el dia 19.11.2018 a les 14:20 hores

Després que ja ha arribat la tranquil·litat meteorològica al haver acabat de moment l’episodi fort de pluges, ara el què toca és restablir la normalitat pel que fa a les conseqüències que ha tingut en la població la llevantada de les darreres 48 hores. Després que durant tot el cap de setmana els efectius de la Policia Local i Protecció Civil ja van estar atenent al voltant d’una cinquantena d’incidències -cap d’elles de gravetat-, aquest dilluns ha marcat l’inici dels treballs d’arranjament i neteja a la via pública.

Diversos departaments de l’Ajuntament de Blanes ja han començat a treballar-hi avui mateix, amb la perspectiva que durant els propers dies quedi tot solucionat, netejar i reparat. Són els departaments de Medi Ambient, Neteja i Residus, Brigades Municipals i Urbanisme. S’estan recollint les restes d’esllavissades, arbres caiguts, sorra i altres residus per reparar les zones públiques.

Tanmateix des d’Alcaldia, en el servei habitual d’atenció a la ciutadania de Línia Directa, també s’han derivat als corresponents departaments les incidències que s’han fet arribar personalment, a través de correu electrònic o via trucada telefònica. Avui dilluns les principals actuacions han quedat centrades en netejar les reixes de clavegueram plenes de fullaraca i altres residus que no deixaven que el flux d’aigües pluvials circulés de manera efectiva.

Esvoranc descobert en un camí rural dels afores del nucli urbà

Per contra, les reparacions per resoldre una de les incidències més destacades que hi ha hagut caldrà que esperin encara una mica més de temps. Es tracta de l’esvoranc de grans dimensions que es va descobrir aquest passat diumenge a un dels camins rurals que condueix al barri del Puig de la Dona, lluny del nucli urbà del municipi, en direcció a Ses Vernes.

El forat de grans dimensions que s’ha obert en aquest camí ja el van senyalitzar ahir diumenge els efectius de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes que s’hi van desplaçar. No tan sols per evitar que algú hi quedi colgat, sinó també perquè, després de tants dies de pluja continuada, hi ha el perill que l’esvoranc pugui seguir fent-se encara més gran. L’Ajuntament de Blanes contactarà amb els propietaris dels terrenys colindants per arranjar-ho.


ESPECÍFIC BLANES. ANTECEDENTS

 • Policia Local i Protecció Civil de Blanes atenen una 50ena de petites incidències pel temporal de pluja.

 • La major part han estat inundacions, talls puntuals de carretera, arbres caiguts i esllavissades. L’única incidència destacada ha estat el rescat de dos cavalls que perillaven d’ofegar-se.

Font

Comunicació Ajuntament

Nota de premsa rebuda el dia 18.11.2018 a les 19:32 hores

Durant tot el cap de setmana els efectius de la Policia Local i Protecció Civil de Blanes han hagut d’atendre una 50ena de petites incidències ocasionades pel temporal de pluja, que no ha deixat de caure ininterrompudament des del passat dissabte al matí. A quarts d’una del migdia d’avui diumenge Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha activat el Pla d’Emergències Municipals (DUPROCIM) en fase d’alerta.

La previsió és que, si no hi ha cap nou avís que ho contradigui, l’alerta el DUPROCIM es desactivarà a les dotze de la mitjanit d’avui diumenge. i està previst que es desactivi a les dotze de la mitjanit d’avui diumenge. Cap dels casos que s’han hagut d’atendre durant les darreres 48 hores ha estat greu, ja que no hi havia en perill la vida de cap persona.

La major part d’actuacions han estat petites incidències, cap d’elles greu

Majoritàriament han estat petites incidències, si bé en alguns casos s’ha hagut de requerir el suport dels Bombers de la Generalitat. Se’ls ha demanat assistència per atendre precisament una de les més destacades que hi ha hagut. Ha estat avui al matí, per rescatar dos cavalls i dos gossos, que havien quedat encerclats per l’aigua al camp on eren, a la zona agrícola del Pla de S’Abanell.

Els camps de tot aquest entorn estan inundats al haver augmentat el cabal de les rieres adjacents. L’augment del nivell de l’aigua supera en alguns trams el metre d’alçada. Finalment, han pogut ser rescatats sans i estalvis dos cavalls i dos gossos que hi havia en el camp.

Inundacions, esllavissades, caigudes d’arbre i esborancs

Una altra de les incidències destacada ha estat l’esvoranc de considerables dimensions que s’ha obert al camí per accedir a la vinya de Ses Vernes. A conseqüència del forat, l’accés és impracticable, i demà dilluns està previst que es miri d’arranjar d’alguna manera pel perill que representa.

La resta d’incidències han estat de menor importància, i han tingut lloc principalment el matí d’avui diumenge, per l’acumulació d’aigua després de tantes hores continuades sense parar de ploure. Així, s’han hagut de retirar arbres que havien quedat caiguts al mig de la calçada per on circulen els vehicles, així com esllavissades lleus i amb major incidència, com la que ha fet caure un mur de contenció.

Els casos han estat relacionats principalment amb inundacions, i per això també ha estat necessari fer talls puntuals de carreteres temporalment. A primera hora del matí s’ha tancat l’accés de la Carretera de Blanes a Tordera a l’alçada de la Ciutat Esportiva, i també ha estat necessari fer-ho en l’accés de l’antiga Carretera de Malgrat.


ANTECEDENTS

 • Protecció Civil manté el Pla Inuncat pel temporal i demana especial prudència als rius i rieres gironins.

 • Les inundacions afecten catorze trams de carreteres catalanes, els Bombers han treballat en 338 serveis i el telèfon d’emergències ha rebut més de 540 trucades en relació als aiguats.

Font

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Contingut informatiu rebut el dia 18.11.2018 a les 20:19 hores

Protecció Civil ha informat que manté l’alerta del Pla Inuncat pel cabal dels rius a les comarques de Girona ja que la previsió de pluges intenses es mantindrà en les properes hores. Els serveis d’emergències han demanat molta prudència i han recomanat que es limiti la mobilitat a les zones amb més acumulacions d’aigua, especialment a l’Alt i Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Selva i Pla de l’Estany, a l’entorn de rius i rieres. A conseqüència de les precipitacions hi ha catorze trams de carreteres afectades. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit hi ha set trams de vies tallades i dues afectacions per esllavissades. En total, els Bombers han treballat en 338 serveis i els telèfons d’emergències han rebut unes 541 trucades en relació als aiguats entre dissabte i diumenge.

Les carreteres que a hores d’ara segueixen tallades són la C-260 a Figueres, la C-66 a Corçà, la C-31 a Ullà, la C-252 entre Far d’Empordà i Vilabertran-Peralada, la C-253 a Calonge, la GI-633 a Sant Jordi Desvalls, la GI-643 a Serra Daró.

A més, hi ha dues vies afectades per esllavissades, la GI-682 a Lloret de Mar i la GI-501 a Vilanant, i quatre vies amb arbres caiguts enmig de la via, la N-IIa a Sant Julià de Ramis, la C-35 a Maçanet de la Selva, la GI-554 a Esponellà, i la GI-614 a Roses.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a entre dissabte i diumenge un total de 541 trucades derivades del temporal que afecta Catalunya. A l’Alt Empordà s’han fet unes 153 trucades, mentre que se n’han registrat 104 al Baix Empordà, 95 al Gironès i 73 a la Selva.

D’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 338 avisos relacionats amb les pluges que estan afectant les comarques del terç nord de Catalunya. La majoria continuen concentrant-se a les comarques de l’Alt Empordà, Baix Empordà, la Selva i el Gironès on s’han realitzat 274 serveis per atendre inundacions de carrers i vies a causa d’acumulacions d’aigua i la crescuda de cabals de rius i rieres.

Com a conseqüència de la crescuda del riu Manol, el cos de bombers ha desallotjat els veïns de les illes de cases del carrer Mossèn Miquel Ayats de Vilatenim (Figueres). En el dispositiu d’evacuació, trasllat i acollida, participen també Mossos d’Esquadra, Sistema d’Emergències Mèdiques, Policia Local, Creu Roja i Voluntaris de Protecció Civil de Figueres. El SEM hi participa amb 3 ambulàncies i ha atès una persona per una hipotèrmia lleu. En total s’han evacuat 21 persones, altres s’han autoevacuat. L’Ajuntament ha habilitat el Consell Municipal de Vilatenim per acollir aquestes persones.

Previsió de l’evolució meteorològica del temporal

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, la situació actual és de pluges que han caigut de forma sostinguda però sí amb força especialment a la franja litoral de Girona. El fenomen ha estat de caràcter irregular, ja que ha plogut molt a escassa distància de punts on ha plogut poc. Els totals acumulats d’aigua des de la passada mitjanit són de 140 litres per metre quadrat a Navata, 110 a l’Albera i entre 70 i 100 litres per metre quadrat a diversos municipis del Gironès, Pla de l’Estany, Alt i Baix Empordà i en quantitats molt menors (entre 10 i 30) a altres punts de Catalunya.

En tot l’episodi ha caigut fins a 170 litres per metre quadrat a Navata i més de 200 a Figueres. Cal tenir en compte que la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que a l’Alt i baix Empordà, Gironès i Pla de l’Estany encara poden caure entre 20 i 40 litres per metre quadrat més des d’ara fins al voltant de mitjanit. La pluja s’anirà desplaçant cap a l’interior de Girona, a la zona de la serralada transversal, on a hores d’ara hi ha la pluja més important.

A més, cal tenir en compte l’efecte tap del fort onatge a la Costa Brava, que evita que l’aigua fluvial surti a mar. Aigües endins s’han detectat onades de més de 7 metres i han tocat terra onades de més de 4 metres. Aquest fort onatge de llevant dificulta el drenatge dels rius incrementant el seu cabal.

Per tot això, Protecció Civil ha demanat a la població que prengui moltes precaucions, no s’acosti a esculleres, passejos marítims i altres punts on trenquin les ones. El servei d’emergències ha recomanat que s’eviti travessar rieres i punts inundats, encara que semblin de poca fondària. A més, han puntualitzat que les conques mitjanes i petites entre Blanes i La Jonquera, amb especial menció als rius Daró, Onyar, Fluvià, Manol i Llobregat de la Muga són els rius que porten un cabal més elevat i poden encara créixer i incrementar les incidències per inundacions, especialment el Manol i Llobregat de la Muga que encara estan rebent aportacions per les pluges aigües amunt.

Més de trenta ajuntaments han activat els seus plans municipals d’emergències per inundacions.


MÉS ANTECEDENTS

 • El telèfon d’emergències rep 437 trucades i els Bombers fan 265 serveis pel temporal de llevant.

 • Les precipitacions s’estendran per la Catalunya Central i el litoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre en les pròximes hores.

Font

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Contingut informatiu rebut el dia 18.11.2018 a les 16:08 hores

Protecció Civil manté activa l’alerta del pla Inuncat per la llevantada que ha fet augmentar el cabal dels rius a l’Alt i Baix Empordà, Gironès i la Selva. Fins a les dues del migdia el telèfon d’emergències ha rebut 437 trucades derivades del temporal. Les comarques des d’on s’han fet la majoria de trucades són l’Alt Empordà 104; el Baix Empordà 88; el Gironès 86; la Selva 73; el Maresme 29 i el Pla de l’Estany 15. Per municipis destaquen Llagostera 27; La Bisbal d’Empordà 25; Figueres 22; Blanes 22; Caldes de Malavella 20; Vilafant 18 i Girona 15. D’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han atès 265 serveis relacionats amb les pluges entre les vuit del vespre de dissabte i les dues del migdia d’aquest diumenge. En les pròximes hores, les precipitacions s’estendran per la Catalunya Central i el litoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre.

En total, els Bombers de la Generalitat han fet 265 serveis relacionats amb les pluges de les darreres hores (entre les 20h d’ahir al vespre i les 14h d’aquest diumenge). Les incidències s’han concentrat a les comarques del litoral de la demarcació de Girona, on s’han registrat 228 avisos, la majoria de la Selva, l’Alt Empordà, el Gironès i Baix Empordà. Moltes de les sortides dels Bombers han estat per acumulacions o filtracions d’aigua en habitatges i per inundació a diferents vies i carrers. Així mateix, els efectius d’aquest cos també han revisat i tancat diversos punts inundables per l’augment del cabal de rius i rieres.

Destaca que, al voltant de les 03.30 hores de la matinada, els Bombers de la Generalitat han rescatat a un home de l’interior del seu vehicle, que havia quedat atrapat a causa de l’aigua a Caldes de Malavella.

A Sitges, els Bombers han rescatat aquest matí tres persones que estaven atrapades per la mala mar a les roques de la platja de Sant Sebastià de Sitges. Totes elles han resultat ferides lleus i han estat evacuades a l’Hospital Residència Sant Camil. Paral·lelament, a Far de l’Empordà s’ha desallotjat de forma preventiva la residència Mas de les Garses, on hi havia 31 residents i una quinzena de treballadors.

Protecció Civil ha alertat que cal estar molt atents a l’evolució dels rius i els seus afluents i conques del Manol, Daró, Onyar, la Muga, Fluvià, Tordera i la riera Gotarra. L’Agencia Catalana de l’Aigua ACA ha informat del creixement del cabal d’aquests rius que pot afectar els trams baixos, guals i el desbordament de la llera en algun punt. De fet, durant la tarda d’avui es preveuen precipitacions d’intensitat moderada al litoral i prelitoral, i acumulacions importants al terç nord i Terres de l’Ebre. A més, es mantindrà el temporal marítim amb mar de fons de component est. De fet, a l’Empordà les onades estan arribant fins als 4-5 metres.

A conseqüència de les intenses precipitacions que han caigut en les darreres hores estan tallades 16 carreteres. Són la C-66 a Corçà, la C-31 a Ullà, la C-252 Far d’Empordà i Vilabertran-Peralada, la C-253 a Calonge, la GI-514 Medinyà-Cornellà del Terri, la GI-633 a Sant Jordi Desvalls, la GI-643 a Parlavà, la GI-674 a Caldes de Malavella-Llagostera, la GI-681 a Tossa de Mar, la GIV-6024 a Cabanes-Peralada, la GIV-6212 a Vila-sacra, la GIV-6213 a Fortià-Castelló d’Empúries, la GIV-6424 a Flaçà, la GIV-6701 a Sant Martí Vell i la GIV-6741 a Cassà de la Selva-Caldes de Malavella. Paral·lelament hi ha dues vies afectades per esllavissades: la GI-682 a Lloret de Mar, on hi ha congestió, i la GI-501 a Agullana, on hi ha retencions. I també hi ha quatre vies afectades per arbres caiguts a la via: l’N-IIa a Sant Julià de Ramis, la C-35 a Maçanet de la Selva, la GI-554 a Esponellà i la GI-614 a Roses.


MÉS ANTECEDENTS

 • Activada l’alerta del pla Inuncat per pluges intenses a partir del migdia especialment a Girona i Terres de l’Ebre.

 • Es preveuen xàfecs forts a tot el litoral i prelitoral.

Font

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES

Contingut informatiu rebut el dia 15.11.2018 a les 11:03 hores

Protecció Civil ha activat aquest dijous el pla Inuncat en fase d’alerta per pluges intenses a tot el litoral i prelitoral a partir del migdia. Els punts on es preveuen més incidències són les comarques de Girona i Terres de l’Ebre, especialment a zones urbanes a la tarda. El pla s’ha activat per la darrera actualització del Servei Meteorològic de Catalunya, que incrementa la probabilitat i intensitat dels xàfecs. Es recomana extremar les precaucions en la mobilitat i els desplaçaments de tornada a casa. També es demana evitar acostar-se a l’entorn de rius i rieres per la possible pujada sobtada dels cabals. Les pluges també poden provocar acumulacions d’aigua en carrers, baixos, passos soterranis i similars.

L’episodi de pluges ha començat aquesta matinada de forma avançada al previst inicialment. Segons el Servei Meteorològic, s’ha superat el llindar de 40 litres per metre quadrat en 30 minuts al Barcelonès (51 litres). També s’han acumulat més de 20 litres en mitja hora al Montsià. En general, s’han registrat 65 litres per metre quadrat a Sant Cugat, 89 a Fogars i 90 a l’Observatori Fabra i Mas Barbarans. Hi ha hagut incidències però cal de gravetat. L’Agència Catalana de l’Aigua ha informat de matinada de la crescuda dels rius Ter, Daró, Rissec i Ridaura, i la riera de Calonge. Aquests cabals podran créixer per les pluges previstes.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut 187 trucades per 116 incidències relacionades amb els xàfecs durant la matinada i fins a les 9 del matí. La majoria d’avisos han arribat des del Vallès Occidental (87) i del Barcelonès (68). Per municipis, les trucades s’han fet sobretot des de Barcelona (61) i Sant Cugat del Vallès (55), la majoria per acumulacions d’aigua, inundacions de baixos, incidències viàries i obstacles a la calçada. D’aquestes, els Bombers han atès 47 avisos fins a les 9, 34 a la regió Metropolitana Nord, 7 a la Sud i 6 a la regió de Girona. Les incidències estaven relacionades amb inundacions de baixos, revisió de rieres que estaven a punt de sobreeixir, carrers que baixaven plens d’aigua, neteja de vies on hi havia branques caigudes, pedres i fang, i assistència a vehicles que havien quedat aturats enmig de tolls d’aigua.

Transport públic i trànsit

Les pluges també han provocat problemes al transport públic i al trànsit. A primera hora del matí hi ha hagut una esllavissada al quilòmetre 5 de la C-16 que ha tallat un carril en direcció a Barcelona.

Hi ha dues vies locals tallades en els dos sentits per inundacions: la GI-555 a Maçanet de la Selva i la TP-3311 a Sénia. La circulació de trens de la línia 1 de Rodalies ha quedat tallada entre Blanes i Maçanet de la Selva per un arbre caigut a la catenària. El servei de la línia 3 del Metro de Barcelona s’ha aturat entre Passeig de Gràcia i Vall d’Hebron per la inundació d’una andana a l’estació de Vallcarca, però ara ja funciona amb normalitat. Els trens de la línia del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat han circulat amb problemes per la pluja, que ha afectat especialment l’estació de Gràcia. Protecció Civil aconsella no quedar-se a prop de lleres, rius i guals, i evitar travessar rieres i torrents. Cal parar atenció als rius del Baix Empordà, especialment el Ter, Daró, Rissec, Ridaura, la riera de Calonge i les rieres del litoral.

You may also like...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *